Ειδησεογραφικό site

Βενιζέλος μετά την συνάντηση με τον Σημίτη : «Καλή και σε βάθος συζήτηση για όλα τα θέματα» – Συμφώνησαν και προχωράνε μαζί στη Δημοκρατική Παράταξη χωρίς το Γιώργο

61

Απηύθηναν κάλεσμα σε όλες τις προσωπικότητες που μπορούν να συμβάλλουν στο νέο εγχείρημα στο χώρο της Προοδευτικής Παράταξη και προχωράνε στη συγκρότησή της

Δεν είχαν λόγο να τραβήξουν ιδιαίτερα σε μάκρος την κουβέντα τους Βενιζέλος – Σημίτης, καθώς η συνάντηση των δυο αντρών διήρκησε μόλις μια ώρα στη Βουλή σε αντίθεση με τη χθεσινή που προηγήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Εξερχόμενος από το γραφείο του κ. Σημίτη στη Βουλή, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ήταν μια καλή και ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα, τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, την οικονομία και τα διεθνή θέματα.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βενιζέλου

«Είχαμε μία πολύ ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων, τόσο για την διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους εταίρους για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου, όσο και για τις ανοικτές διεθνείς κρίσεις και ιδίως για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Προφανώς, μιλήσαμε και για την εσωτερική πολιτική κατάσταση όπου το μείζον ζήτημα είναι η σταθερότητα του τόπου και η διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης γύρω από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Σημίτη για την πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, κορμός της οποίας είναι φυσικά το ΠΑΣΟΚ».

Η ανακοίνωση Σημίτη

Σύμφωνα με το γραφείο του κ. Σημίτη οι δύο άνδρες «συζήτησαν τα κύρια θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, και ιδίως τις μελλοντικές εξελίξεις στην οικονομία και τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες». Στην ίδια ανακοίνωση ειδική αναφορά γίνεται στην ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης η οποία θα αποτελείται από δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται η κίνηση αυτή ως «ένα σημαντικό βήμα». Επιπλέον αναφέρεται πως «ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί εντατικά η προσπάθεια συνεργασίας με όλες τις κινήσεις και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην δημιουργία του αναγκαίου ισχυρού πόλου για την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον της χώρας».

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Σημίτης στηρίζει ανοιχτά τις πρωτοβουλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου και με έμμεσο τρόπο απαντά στις διαφωνίες του Γιώργου Παπανδρέου, όπως αυτές διατυπώθηκαν χθες το μεσημέρι.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο αν.υπ.Υγείας Λεων.Γρηγοράκος, που ανήκει στους “πιστούς” του Ευάγγελου Βενιζέλου, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM χαρακτήρισε ως “χαράς Ευαγγέλια” το ενδεχόμενο να επαναδραστηριοποιηθεί και επίσημα ο Κώστας Σημίτης .

Το ΠΑΣΟΚ για την χθεσινή συνάντηση Βενιζέλου-Παπανδρέου

Τελείως διαφορετικό ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου την Πέμπτη στο υπουργείο Εξωτερικών παρά την αρχικά θετική εικόνα που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το στίγμα της διαφωνίας περιέγραψαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σύμφωνα με τους οποίους ο κ. Παπανδρέου «επανέλαβε τις ενστάσεις και διαφωνίες του, τόσο με επιλογές που έχουν γίνει, όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δημιουργία της ΔΗΠΑΡ, ενστάσεις και διαφωνίες που πηγάζουν από μια διαφορετική θεώρηση και αντίληψη για την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος». Επίσης ανέφεραν πως την πρότασή του για το μέλλον του κόμματος ο πρώην πρωθυπουργός θα τις αποστείλει και γραπτώς στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Έμμεσο ήταν το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη η οποία στην ανακοίνωση που ακολούθησε προέταξε το θέμα της ενότητας του κόμματος και της παράταξης σημειώνοντας ότι ο κ. Βενιζέλος «θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν την ενότητα και αξιοπιστία και ενισχύουν την εκλογική επιρροή του Κινήματος και της Παράταξης».

Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο κ. Βενιζέλος περιμένει τις γραπτές απόψεις του κ. Παπανδρέου για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, της Παράταξης και πρωτίστως της χώρας και θεωρεί σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες συμβολές που – παρά τις επιμέρους απόψεις – συμβάλλουν στην ενίσχυση της συλλογικής δράσης της Παράταξης και σε ένα ουσιαστικό διάλογο που προϋποθέτει και υπηρετεί την συστράτευση όλων των δυνάμεων του χώρου».

Διαβάστε ακόμα: Δεν τα βρήκαν Βενιζέλος και Παπανδρέου – Οι ενστάσεις και οι διαφωνίες του Γιώργου – Σήμερα η συνάντηση Βενιζέλου-Σημίτη

Τα σχόλια είναι κλειστά.