Ειδησεογραφικό site

Ποντάρουν στον Κουβέλη για τους 180: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο «Καρφί»

64

kouvelisΤου Χρήστου Κιούπη

«Κλείδωσε» –παρά τις γαλάζιες φωνές για «Πρόεδρο από την Κεντροδεξιά»– η μετακόμιση του Φώτη Κουβέλη στην Ηρώδου Αττικού, εξέλιξη που βάζει οριστικό τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο.

Βουλευτές και στελέχη της ΔΗΜΑΡ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι «ο κύβος ερρίφθη» και εξηγούν ότι το μόνο που απομένει είναι η «προετοιμασία εδάφους», το πώς και πότε δηλαδή θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι στην Αγίου Κωνσταντίνου επικρατεί ανησυχητική ηρεμία, η οποία δεν δικαιολογεί τις υποσχέσεις ότι το κόμμα θα ξεφύγει από το 1,2% των ευρωεκλογών και θα φτάσει στο 3%, που εξασφαλίζει την παραμονή στη Βουλή.

«Δεν βλέπω κινητικότητα, αλλά χαλαρότητα, και αυτό λέει πολλά» ήταν το καυστικό σχόλιο που έκανε στο «Καρφί» κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, καθιστώντας σαφές ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας είναι μονόδρομος για τον κ. Κουβέλη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κλίμα θα ξεκαθαρίσει στο συνέδριο που θα γίνει στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε ο κ. Κουβέλης θα υποχρεωθεί να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα παραμείνει ή θα εγκαταλείψει την ηγεσία.

Η υστεροφημία

Το στοίχημα ασφαλώς και δεν είναι εύκολο, λόγω του ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη έχουν δηλώσει ουκ ολίγες φορές ότι ο τόπος έχει ανάγκη από προοδευτική κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι όποιοι σκόπελοι –λόγω της σκληρής κριτικής που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ– θα ξεπεραστούν, καθώς για πρώτη φορά μια προσωπικότητα από την Αριστερά θα προταθεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

«Θα βρεθεί τρόπος για να προστατευτεί η υστεροφημία του» λένε συνομιλητές του κ. Κουβέλη και εξηγούν ότι η επιλογή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, έχει τρεις μεγάλους συμβολισμούς:

1. Φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο την Αριστερά της ευθύνης, που βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πατρίδας.

2. Σηματοδοτεί το τέλος της παραδοσιακής σύγκρουσης μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, που ταλανίζει τον τόπο από τον Εμφύλιο και μετά.

3. Βάζει ταφόπλακα στα σενάρια πρόωρων εκλογών και ακυβερνησίας έως το Μάρτιο, που θα προκαλούσαν μεγάλη ζημιά στην οικονομία και θα έθεταν υπό αμφισβήτηση όσα πέτυχε η χώρα στα τέσσερα χρόνια μνημονίων.

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί

Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο λένε ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρέπει να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, κάτι που σημαίνει ότι θα αναζητήσει στο συνέδριο τη φόρμουλα που θα τον οδηγήσει στην Προεδρία και θα σώσει το κόμμα του από τη διάλυση.

Το «κλειδί» άλλωστε για να βρεθούν οι «180» βρίσκεται στη στάση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι δεν μπορούν, από τη μια, να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητάς του και, από την άλλη, να καταψηφίζουν νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρία, καθώς είναι νωρίς για να πει το μεγάλο «ναι» χωρίς να του έχει γίνει επίσημη βολιδοσκόπηση, αλλά είναι πιθανόν ο τόνος της τοποθέτησής του να ανοίξει το δρόμο της διαδοχής του.

Στους διαδρόμους της Αγίου Κωνσταντίνου ψιθυρίζεται ότι δεν προτίθεται να δώσει «δαχτυλίδι» σε κανέναν και ότι στόχος του είναι να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ το κόμμα που συνθέτει απόψεις προς όφελος της χώρας.

Δάκρυα και αίμα

Οι τελευταίες εξελίξεις θα προκαλέσουν νέους ισχυρούς κραδασμούς σε ένα κόμμα που έχει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής και δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν τη φράση του Τσόρτσιλ για «δάκρυα και αίμα».

Μόνο τυχαίο άλλωστε δεν είναι το γεγονός ότι τρεις βουλευτές (Πανούσης, Ρεπούση, Ξηροτύρη) έχουν βγει στο αντάρτικο δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές.

Ανεξάρτητα από το αν οι συγκεκριμένοι βουλευτές όσο και άλλα στελέχη είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, το βέβαιο είναι ότι η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται επί ξυρού ακμής και αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της διάλυσης.

Γαλάζιες ενστάσεις

Όσον αφορά τις ενστάσεις που διατυπώνονται από στελέχη της ΝΔ όπως ο Μάκης Βορίδης, που δήλωσε στον ρ/σ Παραπολιτικά ότι θα ήθελε «ο Πρόεδρος να είναι από την Κεντροδεξιά», εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν.

Παρά το γεγονός ότι ο Κάρολος Παπούλιας προέρχεται από την Κεντροαριστερά και τώρα ήταν η σειρά της Κεντροδεξιάς, τέτοιο θέμα δεν πρόκειται να τεθεί, καθώς αυτό που προέχει είναι η κυβερνητική σταθερότητα.

Ο υπουργός Υγείας άλλωστε εξέφρασε ευχή και όχι βούληση, ενώ μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σύσσωμες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Κουβέλη.

Υπέρ της υποψηφιότητάς του είναι βέβαιο ότι θα ταχθούν βουλευτές τόσο από τους ανεξάρτητους όσο και από τους ΑΝΕΛ, έτσι θα συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των «180» που απαιτείται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.