Ειδησεογραφικό site

Πέντε οικονομικά trends που μπορούν να επικρατήσουν το 2015

25

Το 2014 ήταν «ανατρεπτικό» για τις αγορές. Μπορεί να μην κατέστρεψε τους επενδυτές αλλά υπήρξαν ορισμένα γεγονότα που ξάφνιασαν τους πάντες και όλα δείχνουν ότι θα αφήσουν τη σφραγίδα τους και στο 2015, δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον για αγορές και οικονομίες. Σε αυτά περιλαμβάνεται η πορεία του πετρελαίου, των αμερικανικών μετοχών, των πραγματικών επιτοκίων, του πληθωρισμού και φυσικά του δολαρίου.

Επική κατάρρευση του πετρελαίου
Η τιμή του πετρελαίου ποτέ πριν δεν ακολούθησε τόσο εντυπωσιακή πορεία όσο το 2014. Έφθασε σε ιστορικό υψηλό τον Ιούλιο και κατόπιν κατέρρευσε, υποχωρώντας σχεδόν κατά 50%. Η κατάρρευση κατέφθασε σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιούνταν και ως φαίνεται δημιουργεί νέα δεδομένα – ένα «new normal» – στη διεθνή αγορά ενέργειας. Όλα δείχνουν ότι το 2015 θα είναι το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου αναλυτές, κυβερνήσεις και φυσικά καταναλωτές θα διαπιστώσουν ποιες θα είναι οι πραγματικές επιπτώσεις από την πτώση του «μαύρου χρυσού», η οποία δεν δείχνει – έστω και εάν είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις – διαθέσεις να αντιστρέψει πορεία.

Υποχώρηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων
Τα πραγματικά επιτόκια, κυρίως στις ΗΠΑ, υποχώρησαν το 2014, διαψεύδοντας πλήρως τους αναλυτές. Ταυτόχρονα η διατήρηση σε χαμηλή πορεία των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα επαναφέρει στο προσκήνιο αυτό που ο πρώην πρόεδρος της Fed, Alan Greenspan είχε χαρακτηρίσει ως «γρίφο» («conundrum»), περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο την αδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να επηρεάσει τη συγκεκριμένη «μορφή» επιτοκίων.

Διατήρηση της «πτήσης» των αμερικανικών μετοχών
Οι μετοχικές αγορές εντυπωσίασαν το 2013 και όλοι αναρωτήθηκαν εάν αυτό θα συμβεί και το 2014. Τελικώς συνέβη, αλλά μόνο στις ΗΠΑ. Τι μπορεί να συμβεί το 2015, κυρίως στην αγορά της Wall Street; Σίγουρα είναι δύσκολο να επαναληφθεί το φαινόμενο της περασμένης διετίας κατά τη διάρκεια της οποίας οι αποτιμήσεις των μετοχών ενισχύονταν ταχύτερα από την εταιρική κερδοφορία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επέλθει η καταστροφή, αλλά καλό θα ήταν – όπως σημειώνουν οι περισσότεροι αναλυτές των κορυφαίων επενδυτικών οίκων – οι επενδυτές να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους.

Το ράλι του δολαρίου
Τα ίδια δεδομένα που βοήθησαν το ράλι των αμερικανικών μετοχών στήριξαν και το δολάριο. Το γεγονός ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε καμία αλλαγή της νομισματικής τους πολιτικής, ενώ αντίθετα η Fed εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται και εντός του τρέχοντος έτους.

«Χαμηλή πτήση» του πληθωρισμού
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολλά ακόμη χρόνια. Αυτή η εκτίμηση είναι εύκολο να εξηγηθεί: συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων εκ των πραγμάτων ασκεί πιέσεις στον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου σε όλη την υφήλιο αυτό στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούν όσοι ασκούν οικονομική αλλά και νομισματική πολιτική, είναι πως θα κατορθώσουν να οχυρώσουν τις οικονομίες τους απέναντι στον αποπληθωρισμ
Πηγή:  newmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.