Ειδησεογραφικό site

«Ξερνάμε με αυτούς που λένε πως είναι φίλοι μας», λέει σκιτσογράφος της Charlie Hebdo

53

Ενας από τους σκιτσογράφους της Charlie Hebdo που επέζησε της πολύνεκρης επίθεσης σε συνέντευξή του χλευάζει την αύξηση της υποστήριξης για το σατιρικό περιοδικό μετά το μακελειό, όπου σκοτώθηκαν οκτώ από τους συναδέλφους του και τα τέσσερα ακόμη άτομα.

Ο Bernard Holtrop, ο οποίος δεν ήταν στο γραφείο κατά τη διάρκεια της σφαγής την περασμένη Τετάρτη, είπε πως η υποστήριξη είναι «γελοία» και προέρχεται από ανθρώπους που δεν έχουν «δει ποτέ» την εφημερίδα.

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης φέρεται να είπε πως η σατιρική εφημερίδα απέκτησε ξαφνικά «νέους φίλους», συμπεριλαμβανομένων του Πάπα, της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα Volkskrant ο ίδιος τόνισε: «Ξερνάμε με όλους αυτούς τους ανθρώπους που ξαφνικά λένε ότι είναι φίλοι μας», και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξης έχει έρθει από ανθρώπους που «δεν έχουν διαβάσει ποτέ την Charlie Hebdo».

«Πραγματικά με κάνει να γελάω», δήλωσε ακόμη. «Πριν από μερικά χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο Πακιστάν για να διαδηλώσουν κατά της Charlie Hebdo. Δεν ήξεραν τι ήταν. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο», συνέχισε.

Ο Holtrop, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Willem, είπε επίσης ότι δεν βρισκόταν στο γραφείο όταν οι ένοπλοι εισέβαλαν στο κτίριο, γιατί δεν του άρεσαν οι συναντήσεις των συντακτών.

«Ποτέ δεν έχω παραστεί σε τέτοιες συσκέψεις επειδή δεν μου αρέσει. Υποθέτω ότι αυτό ήταν που μου έσωσε τη ζωή», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Liberation, προσθέτοντας πως η εφημερίδα θα πρέπει να συνεχίσει την κυκλοφορία της «αλλιώς [οι Ισλαμιστές] θα έχουν κερδίσει».

Τα σχόλια είναι κλειστά.