Ειδησεογραφικό site

Καταιγιστική η Γερμανία, διέλυσε 4-0 την Πορτογαλία-Με το δεξί οι ΗΠΑ

38

germania

Επίδειξη δύναμης έκανε η Γερμανία στην πρεμιέρα της στο Μουντιάλ, διαλύοντας με 4-0 την Πορτογαλία στο «Αρένα Φόντε Νόβα» του Σαλβαδόρ, στην 100ή συμμετοχή της στη διοργάνωση και ενώπιον της Καγκελαρίου της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ.

Οι παίκτες του Γιόαχιμ Λεβ «τρομοκράτησαν» με την εμφάνισή τους, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλουν το βήμα παραπάνω σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής και το κυριότερο, έδειξαν πως έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να φτάσουν στο στόχο τους.

Αφού ξεπέρασαν χωρίς απώλειες τις φάσεις του 5ου (σουτ Αλμέιδα) και 8ου λεπτού (σουτ Ρονάλντο), με τον Νόιερ να αποκρούει, τα «πάντσερ» έβαλαν μπροστά τις… μηχανές και «κονιορτοποίησαν» τους Ίβηρες.

Στο 9΄ το σουτ του Κεντίρα έφυγε ελάχιστα άουτ και στο 11΄ ο Περέιρα έκανε πέναλτι στον Γκέτσε, με τον Μίλερ να νικά εύκολα τον Πατρίσιο από τα 11 μέτρα και να ανοίγει το σκορ στο 12ο λεπτό. Στο 32΄ ο Χούμελς σηκώθηκε εντυπωσιακά σε εκτέλεση κόρνερ νικώντας Πέπε, Άλβες και με κεφαλιά έγραψε το 2-0, για να κριθεί το παιχνίδι ουσιαστικά στο 37΄.

Ο Πέπε επιβεβαίωσε όλους εκείνους που θεωρούν ότι δεν διαθέτει και το υψηλότερο ποδοσφαιρικό IQ του κόσμου, καθώς όχι μόνο έκανε φάουλ στον Μίλερ προτάσσοντας τον αγκώνα του αλλά στη συνέχεια της φάσης πήγε και κόλλησε το κεφάλι του στον πεσμένο στο έδαφος αντίπαλό του.

Ο Μίλοραντ Μάζιτς τον έστειλε χωρίς δεύτερη σκέψη στα αποδυτήρια, οι Πορτογάλοι έμειναν να αγκομαχούν και στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου κλήθηκαν να ανέβουν «Γολγοθά», καθώς ο Μίλερ με «ξερό» σουτ έκανε το 3-0.

Ο άσσος της Μπάγερν Μονάχου σφράγισε έτσι αμετάκλητα τη μοίρα του αγώνα αλλά δεν είχε τελειώσει το έργο του, αφού στο 78΄ έφτασε στο χατ-τρικ και τέθηκε επικεφαλής στον πίνακα των σκόρερ, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για να επαναλάβει το επίτευγμα της Νότιας Αφρικής το 2010, όταν είχε αναδειχθεί πρώτος «κανονιέρης» με 5 γκολ.

Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)

Κόκκινη: 37΄ Πέπε

Κίτρινες: Περέιρα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόαχιμ Λεβ): 1. Μάνουελ Νόιερ, 5. Ματς Χούμελς (73΄ 21. Σκόντραν Μουστάφι), 16. Φίλιπ Λαμ, 17. Περ Μερτεζάκερ, 20. Ζερόμ Μπόατενγκ, 6. Σάμι Κεντίρα, 7. Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ, 8. Μεσούτ Οζίλ (63΄ 9. Αντρέ Σίρλε), 13. Τόμας Μίλερ (82΄ 10. Λούκας Ποντόλσκι), 19. Μάριο Γκέτσε, 18. Τόνι Κρόος.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Πάουλο Μπέντο): 12. Ρούι Πατρίσιο, 2. Μπρούνο Άλβες, 3. Πέπε, 5. Φάμπιο Κοεντράο (65΄ 19. Αντρέ Αλμέιδα), 21. Ζοάο Περέιρα, 4. Μιγκέλ Βελόσο (46΄ 13. Ρικάρντο Κόστα), 8. Ζοάο Μουτίνιο, 16. Ραούλ Μεϊρέλες, 7. Κριστιάνο Ρονάλντο, 17. Νάνι, 9. Ούγκο Αλμέιδα (28΄ 11. Έντερ).

Με το δεξί οι ΗΠΑ

Με γκολ του Μπρουκς στο 86′ οι ΗΠΑ επικράτησαν 2-1 της Γκάνας στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στον 7ο όμιλο του Μουντιάλ. Στο «Ντας Ντούνας» του Νατάλ, η ομάδα του Κλίνσμαν προηγήθηκε στο 32ο δευτερόλεπτο με τον Ντέμπσεϊ, ενώ στο 82΄ ο Αντρέ Αγιού ισοφάρισε προσωρινά για τους Αφρικανούς.

Το γρήγορο γκολ του Κλιντ Ντέμπσεϊ, μόλις στο 32ο δευτερόλεπτο, μετά από ατομική προσπάθεια και άψογο τελείωμα, ήταν η μοναδική αξιόλογη φάση του πρώτου 45λεπτου από πλευράς Αμερικανών. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν «πάτησε» επάνω στον απόλυτο αιφνιδιασμό που πέτυχε, δεν πιέστηκε ιδιαίτερα κι έφερε το ματς στα μέτρα της.

Οι Γκανέζοι είχαν πολλές λάθος μεταβιβάσεις, επηρεάστηκαν από το γκολ που δέχτηκαν στο ξεκίνημα του ματς, ωστόσο, θα μπορούσαν να ισοφαρίσουν στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους με το Ζορντάν Αγιού.

Δυνατά μπήκε στην επανάληψη η Γκάνα με σκοπό να πετύχει την ισοφάριση όσο το δυνατό συντομότερα. Η ομάδα του Άπια απείλησε τρεις φορές στο πρώτο τέταρτο, με το σουτ του Μουντάρι και τις κεφαλιές του Γκιάν που δε βρήκαν στόχο.

Ο γρήγορος ρυθμός που έδωσε η Γκάνα δεν έφερε αποτέλεσμα και όπως ήταν λογικό μετά το 70΄ επήλθε η κούραση για τους Αφρικανούς. Οι παίκτες του Κλίνσμαν, όμως, αντί να «χτυπήσουν» στην αντεπίθεση εκμεταλλευόμενοι του κενούς διαδρόμους προτίμησαν να κρατήσουν το υπέρ τους αποτέλεσμα και το πλήρωσαν στο 82΄. Ο Αντρέ Αγιού, μετά το τακουνάκι του Γκιάν, νίκησε τον Χάουαρντ και ισοφάρισε (1-1).

Το ματς δεν είχε τελειώσει, όμως, καθώς στο 86΄ ο Μπρουκς με καρφωτή κεφαλιά μετά από κόρνερ χάρισε τη μεγάλη νίκη στις ΗΠΑ (2-1).

Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)

Κίτρινες: Ραμπιού, Μουντάρι

ΓΚΑΝΑ (Τζέιμς Άπια): 12.Ανταμ Κουαράσει, 3.Ασαμόα Γκιάν, 4.Ντανιέλ Οπάρε, 7.Κριστιάν Ατσού (78΄ 14.Άλμπερτ Άντομα), 10.Αντρέ Αγιού, 11.Σάλεϊ Μουντάρι, 13.Τζόρνταν Αγιού (59΄ 9.Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ), 17.Μοχάμεντ Ραμπιού (71΄ 5.Μάικλ Εσιέν), 19.Τζόναθαν Μενσά, 20.Κουάντβο Ασαμόα, 21.Τζον Μπογιέ.

ΗΠΑ (Γιούνγκερ Κλίνσμαν): 1.Τιμ Χάουαρντ, 4.Μάικλ Μπράντλεϊ, 5.Ματ Μπέσλερ (46΄ 6.Τζον Μπρουκς), 7.ΝταΜάρκους Μπίσλι, 8.Κλιντ Ντέμπσεϊ, 11.Αλεχάντρο Μπεντόγια (77΄ 19.Γκράχαμ Ζούσι), 13.Ζερμέν Τζόουνς, 15.Κάιλ Μπέκερμαν, 17.Τζόσι Αλντιτορ (23΄ 9.Αρον Γιόχανσον), 20.Τζεφ Κάμερον, 23.Φάμπιαν Τζόνσον.

Ιράν – Νιγηρία, η πρώτη ισοπαλία στο Μουντιάλ

Στο χειρότερο -ποιοτικά- ματς του 20ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Ιράν και η Νιγηρία αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0. Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο του 6ου ομίλου, στην «Αρένα ντε Μπαϊσάντα» της Κουριτίμπα.

Δύο σημαντικές φάσεις, μία για κάθε ομάδα, στο πρώτο 45λεπτο με τον Ονάζι να στέλνει τη μπάλα ελάχιστα άουτ στο 9ο λεπτό με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή.

Οι Ιρανοί απάντησαν στοο 34΄ όταν ο Γκοτσανεζάντ ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει γκολ με κεφαλιά από κόρνερ του Ντεσαγκά, αλλάο Ενγεάμα «απογειώθηκε» πραγματοποιώντας εξαιρετική επέμβαση.

Παρότι το θέαμα ήταν ήδη απογοητευτικό, στο β΄ ημίχρονο εξελίχθηκε σε… οικτρό. Διαδοχικά λάθη, συνεχή «γεμίσματα» ειδικά από τη Νιγηρία που παρατάχθηκε στο ματς ως το λογικό φαβορί. Τελικά, η ομάδα του Ιράν κατάφερε να πάρει έναν βαθμό που σίγουρα αποτελεί θετικό αποτέλεσμα.

Διαιτητής: Κάρλος Βέρα (Ισημερινός)

Κίτρινες: Τεϊμουριάν

ΙΡΑΝ (Κάρλος Κεϊρόζ): 12. Αλιρεζά Χαγκίγκι, 15. Πεϊμάν Μονταζερί, 4. Τζαλάλ Χοσεϊνί, 5. Αμίρ Σαντεγκί, 23. Μεχρντάντ Ποολαντί, 3. Εχσάν Χατζσαφί, 6. Τζαβάντ Νεκουνάμ, 14. Αντρανίκ Τεϊμουριάν, 21. Ασκάν Ντεζαγκά (73΄ 9. Γιαχάν Αλιρεζά), 16. Ρεζά Γκοτσανεζάντ, 2. Χοσρό Χεϊνταρί (89΄ 7. Μασούντ Σοτζαεϊ)

ΝΙΓΗΡΙΑ (Στίβεν Κέσι): 1. Βίνσεντ Ενγεάμα, 5. Εφε Αμπρόουζ, 14. Γκόντφρεϊ Ομποαμπόνα, 22. Κένεθ Ομέρου, 13. Τζουγουόν Οσανίουα (29΄ 2. Τζόζεφ Γιόμπο), 10. Τζον Ομπι Μίκελ, 17. Ογκένι Ονάζι, 15. Ραμόν Αζίζ (69΄ 8. Πίτερ Οντεμβίγκιε), 11. Βίκτορ Μόουζες (52΄ 23. Σόλα Αμεόμπι), 7. Αχμέντ Μούσα, 9. Εμάνουελ Εμενίκε

Τα σχόλια είναι κλειστά.