Ειδησεογραφικό site

Κίνηση-ματ Χαρδούβελη σε νόμο Αλογοσκούφη: δίνει παράταση-ανάσα στη νέα κυβέρνηση μέχρι τον Ιούλιο

61

Μια χρηματοπιστωτική «πρόνοια» που είχε εισαγάγει ο Γ. Αλογοσκούφης το 2008 στην κρίση Lehman Brothers και η οποία έληγε στις 25 Ιανουαρίου επανέφερε σε διάρκεια για ακόμα έξι μήνες ο ΥΠΟΙΚ προκειμένου να βγάλει ένα αγκάθι από τη νέα κυβέρνηση και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Χρόνο έως το τέλος Ιουνίου εξασφαλίζει η επόμενη κυβέρνηση για να διαχειριστεί εγγυήσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν στις τράπεζες το 2008, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θάνου Τσίρου στο thetoc.gr.

Το 2008, και ενώ μόλις είχε «σκάσει» η κατάρρευση της Lehman Brothers, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη πέρασε σειρά μέτρων με τον περίφημο νόμο 3723/2008 για να στηρίξει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών έβαλε το δημόσιο να παίξει τον ρόλο του «εγγυητή» των τραπεζών με το ύψος των εγγυήσεων που παρείχε να ξεπερνά κατά πολύ το όριο των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μέχρι του συνολικού ποσού των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον καλύπτουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, για δάνεια που θα συναφθούν μέχρι 31.12.2009 με ή χωρίς έκδοση τίτλων και θα έχουν διάρκεια από τρεις μήνες έως τρία έτη. Η ανωτέρω εγγύηση παρέχεται έναντι προμήθειας ή και επαρκών, κατά την κρίση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εξασφαλίσεων» έλεγε το άρθρο 2 του περίφημου νόμου Αλογοσκούφη ενώ το άρθρο 3 προσέθετε στον συνολικό λογαριασμό επιπλέον οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ αναφέροντας: «Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) δύναται να εκδίδει μέχρι 31.12.2009 τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας έως τρία έτη μέχρι συνολικού ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και να τους διαθέτει απευθείας στα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και εφόσον καλύπτουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, έναντι σχετικής προμήθειας που καταβάλλουν τα εν λόγω ιδρύματα και επαρκών, κατά την κρίση της Τράπεζας της Ελλάδος, εξασφαλίσεων».

Η λήξη αυτών των εγγυήσεων δύο μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, θα αποτελούσε άλλον έναν πονοκέφαλο για την επόμενη κυβέρνηση. Ο πονοκέφαλος αυτός φαίνεται να …μετατίθεται για τον Ιούνιο. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ στο ΦΕΚ, οι εγγυήσεις του νόμου που προαναφέρθηκαν παρατείνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ:thetoc.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.