Ειδησεογραφικό site

Τι αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη – Διακόσμηση με μπλε και κόκκινο χρώμα στο μνημείο – Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς

411

Οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από την ΚΗ΄ Εφορεία  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη.

Σήμερα, απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή,  χώματα  τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος  περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4.5 μέτρα. Έτσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση  του εσωρραχίου της θόλου.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης,  με τη βοήθεια μηχανικού μέσου. Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε,  κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.

Καλύπτεται με  fresco σε μίμηση  ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε  και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το  ιωνικό  επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των  παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα  με τα ίδια χρώματα. Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) θα διαθέσει 30.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο. Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Τασούλας, ευχαρίστησε τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου καθώς και τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ για την πρωτοβουλία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.