Ειδησεογραφικό site

Ακίνητα: Παρατάσεις για το ΤΑΙΠΕΔ και μηδενικό επενδυτικό ενδιαφέρον

53

    “Τα ενθαρρυντικά σημάδια της ελληνικής οικονομίας κατά το 2014 έχει υπονομευθεί το τελευταίο διάστημα από το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, το οποίο με τη σειρά του παγώνει επιχειρηματικές κινήσεις”.

Το τελευταίο »Βαρόμετρο» της γνωστής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική, η οποία συνεργάζεται στη χώρα μας με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων Jones Lang LaSalle είναι, απλά, μία ακόμη επιβεβαίωση για το φρένο που έχουν τραβήξει οι επενδυτές στον τομέα των ακινήτων- και όχι μόνο- το τελευταίο διάστημα λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Λόγω των εκλογών μάλιστα την περασμένη Παρασκευή 9/1 το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έλαβε την απόφαση να μεταθέσει κατά ενάμιση μήνα την καταληκτική ημερομηνία για το διαγωνισμό που αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στο Φάληρο και γειτονικής έκτασης 22 στρεμμάτων για 99 χρόνια, μαζί με το δικαίωμα διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του τουριστικού λιμένα Φαλήρου (Μαρίνα Αθηνών) για περίοδο 50 ετών. Η αρχική ημερομηνία είχε οριστεί για τις 30 Ιανουαρίου και είναι παραπάνω από …ευνόητοι οι λόγοι της μετάθεσης για τις 9 Μαρτίου. Επιπλέον, στο »μέτωπο» του ΤΑΙΠΕΔ δε φαίνεται να αναμένουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις 16 ηλεκτρονικές δημοπρασίες για δημόσια ακίνητα ανά την Ελλάδα, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για αύριο 14/1 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.e-publicrealestate.gr,  όπως άλλωστε συνέβη και στους περασμένους διαγωνισμούς του μηνός Δεκεμβρίου.

“Η πολιτική αβεβαιότητα του τελευταίου διμήνου μοιάζει να υπονομεύει το θετικό κλίμα του πρώτου οκταμήνου του 2014, με αρκετές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο”, αναφέρει η Αθηναϊκή Οικονομική, η οποία ανεβάζει τον πήχη  των επενδύσεων σε ακίνητα στην ελληνική αγορά για το 2014 (με βάση καταγεγραμμένες συμφωνίες άνω των 4 εκατ. δολαρίων) στα επίπεδα του 1,16 δισ. ευρώ.

Στο »Βαρόμετρο» η εταιρεία προσθέτει ότι “ο κλάδος των ακινήτων συνέχισε την καθοδική του πορεία το 2014, ωστόσο με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς από τα προηγούμενα έτη. Καταγράφουμε έντονο θετικό ενδιαφέρον τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους επενδυτές το οποίο σε πολλές περιπτώσεις κατέληξε σε επιτυχείς συναλλαγές στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, όμως το τελευταίο διάστημα οι όποιες τέτοιες κινήσεις έχουν ανασταλεί σαν αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων.”

Αντίστοιχη είναι και η άποψη του κ. Γιάννη Παρασκευόπουλου από την εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός, η οποία συνεργάζεται με την ΒΝΡ Paribas Real Estate: “Oι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επιβεβαίωσαν δυστυχώς τις ανησυχίες με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ένα φρένο στα όποια επενδυτικά προγράμματα και να υπερισχύει ιδιαίτερα σους ξένους επενδυτές η επιθυμία αναμονής, μέχρι να ξεκαθαρίσει –ξανά- το τοπίο. Οποιαδήποτε πρόβλεψη, λοιπόν, για το 2015 είναι πλέον παρακινδυνευμένη και υπόκειται σε πολλές παραμέτρους.

Ένα είναι όμως το απολύτως σίγουρο, ότι για να επαναλειτουργήσει ομαλά η ελληνική κτηματαγορά, χρειάζεται να επανεκκινήσει την λειτουργία του το τραπεζικό σύστημα (αφού ξεκαθαρίσει, μεταξύ άλλων και το τοπίο των υπερδανεισμένων ακινήτων), να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις και εκπλήξεις αλλά και να απλοποιηθεί περαιτέρω και να οριστικοποιηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι χωρίς την εισροή ξένων κεφαλαίων, το οποίο προϋποθέτει και το κατάλληλο, φιλικό προς τον επενδυτή, περιβάλλον, δεν θα μπορέσει η ελληνική κτηματαγορά να έχει την θέση, που της αξίζει”…

nowmonew.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.