Ειδησεογραφικό site

Βουτιά 25% στα κρυπτονομίσματα – Ύποπτα παιχνίδια χειραγώγησης στην αγορά

159

Μάρτυρες ενός ακόμη «αιματοκυλίσματος» στην αγορά κρυπτονομισμάτων γινόμαστε και σήμερα.

Σχεδόν όλα τα κρυπτονομίσματα καταρρέουν με απώλειες άνω του 20%, και αρνητικό πρωταγωνιστή το Bitcoin Cash (ή BCH) που σήμερα βούτηξε σχεδόν 25% στα 400 δολάρια. Πριν από λίγες ημέρες είχε ξεπεράσει τα 600 δολάρια.

Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων υποχώρησε και πάλι κάτω από τα 200 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης, στα 189 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το BCH πραγματοποίησε ένα εξαιρετικά ισχυρό ράλι της τάξεως του 50% από τα 400 δολάρια στα 600 μέσα σε δύο μόλις μέρες. Ένα καθαρά κερδοσκοπικό ράλι που τροφοδότησε κυρίως η ανακοίνωση ενός επερχόμενου hard fork.

Τι είναι το fork και γιατί πυροδότησε κερδοσκοπικό ράλι

Τι είναι το hard fork; Για να μη μπλέξουμε με πολύ τεχνικούς όρους, το hard fork είναι ουσιαστικά μια διαδικασία κατά την οποία το κρυπτονόμισμα «σπάει» σε δύο νέα, με διαφορετική ονομασία και χαρακτηριστικά. Εξ ου και το όνομα fork, καθώς παραπέμπει σε πιρούνι με δύο άκρα.

Το fork συμβαίνει όταν ένα κρυπτονομίσμα χρειάζεται ας πούμε μια αλλαγή, ένα «φρεσκάρισμα», ένα update ώστε να εκσυγχρονιστεί, και αυτόματα διχάζει την επενδυτική κοινότητα σε υποστηρικτές των δύο υποπροϊόντων του fork. Το ποιο θα επικρατήσει, το κρίνει το αόρατο χέρι της αγοράς, με΄σα από την τιμή του ουσιαστικά.

Ενδέχεται και τα δύο να επιβιώσουν, ωστόσο μόνο το ένα συνήθως έχει την εύνοια της αγοράς. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με το Bitcoin. Άλλωστε το ίδιο το Bitcoin cash είναι προιόν ενός fork του Bitcoin, μαζί με το Bitcoin gold, το οποίο και απαξιώθηκε.

Βέβαια το Bitcoin είναι αυτό που επικράτησε, κρίνοντας από την τιμή του, ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν πως το «αληθινό» Bitcoin είναι το Bitcoin Cash, το οποίο παρόλο που έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή από το Bitcoin, έχει πράγματι πολύ καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά ως νόμισμα (ταχύτερες συναλλαγές και μικρότερο κόστος από το «βαρύ» Bitcoin).

Το fork λοιπόν του BCH είναι προγραμματισμένο να γίνει αύριο, 15 του μηνός. Όταν συμβαίνει ένα fork, οι κάτοχοι του αρχικού κρυπτονομίσματος πιστώνονται ισάριθμη ποσότητα και από τα δύο υποπροϊόντα του fork στο λογαριασμό τους.

Γι’ αυτό και η φρενίτιδα με το BCH τις προηγούμενες ημέρες. Ο λογαριασμός με τα BCH πρέπει να βρίσκεται στα συγκεκριμένα ανταλλακτήρια που πραγματοποιούν το fork. Στην περίπτωση του BCH είναι το Coinbase, το Binance, και μερικά ακόμη.

Όμως εφόσον όλοι θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα, από τα «δωρεάν» κρυπτονομίσματα του fork, τότε γιατί οι τιμές κατέρρευσαν;

Τυχαία η συντήρηση του site του Binance;

Και κάπου εδώ αρχίζουν οι φήμες (τις οποίες και λατρεύει η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων).

Λίγες ώρες πριν το fork, το Binance ανακοίνωσε συντήρηση στο site του ανταλλακτηρίου η οποία θα διαρκούσε τουλάχιστον 8 ώρες. 8 ώρες κατά τις οποίες φυσικά κανείς δεν έχει πρόσβαση στο λογαριασμό του, εφόσον φυλάει τα κρυπτονομίσματα του μέσα στο ανταλλακτήριο (διότι υπάρχουν κι άλλοι πιο ασφαλείς τρόπο αποθήκευσης).

Όμως της ανακοίνωσης αυτής δεν είχε προηγηθεί άλλη ανακοίνωση (όπως και συνηθίζεται αλλά και οφείλεται), δεν ήταν δηλαδή προγραμαμτισμένη ανακοίνωση.

Η επενδυτική κοινότητα δεν πήρε με καλό μάτι την ύποπτη αυτή ενέργεια, όπως τη χαρακτήρισε πλήθος αγανακτισμένων στο Twitter, κατηγορώντας το Binance ότι κατά τη διάρκεια του δήθεν maintanance χειραγωγεί την αγορά (market manipulation) είτε ρίχνοντας την προκειμένου να αγοράσουν φθηνά οι σκοτεινοί αυτοί παίχτες, είτε το αντίθετο, με την πλειοψηφία των επενδυτών να μη μπορούν να συμμετέχουν στο trading.

Πράγματι λοιπόν, η αγορά τις τελευταίες ώρες έχει καταρρεύσει σχεδόν 25%, και μάλιστα χωρίς καμία εξήγηση. Δηλαδή δεν υπήρξε κάποιο αρνητικό event, κάποια είδηση που να δικαιολογεί τόσο μεγάλη πτώση στο BCH, πόσο μάλλον σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την αγορά (η οποία γενικά κινείται ως ένα σώμα, καθώς όλα τα κρυπτο είναι σε μεγάλο βαθμό δεσμευμένα από τον βασιλιά Bitcoin).

Η μόνη εξήγηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνήθως η χειραγώγηση. Η χειραγώγηση στα κρυπτονομίσματα δεν είναι κάτι νέο, ούτε κρυφό. Το Coinbase έχει κατηγορηθεί πολλές φορές, παρότι ποτέ δεν αποδείχθηκε τίποτα, ωστόσο άλλα, μικρότερα ανταλλακτήρια έχουν κλείσει για αυτόν τον λόγο.

Ένας τρόπος για να «επαληθευτεί» η χειραγώγηση θα είναι έαν πραγματοποιηθεί ισόποση ή έστω αρκετά ισχυρή άνοδος μέχρι και αύριο, ή το ερχόμενο διήμερο, καθώς ούτε αυτή η άνοδος θα μπορεί να δικαιολογηθεί.

Τι μπορεί να σταματήσει τη χειραγώγηση

Δυστυχώς η αγορά όντας ακόμη νέα και ευάλωτη σε αυτές τις σκοτεινές δυνάμεις του market manipulation, υπόκειται και θα συνεχίσει να υπόκειται στη χειραγώγηση (άλλωστε χειραγώγηση συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερες αγορές), τουλάχιστον έως ότου ωριμάσει, ακμάσει, και μπουν περισσότεροι και ισχυρότεροι παίχτες (όπως τράπεζες) στο παιχνίδι ώστε να μοιραστεί πιο ισόποσα η «πίτα».

Και η ωρίμανση περνά μέσα από την υιοθέτηση (adoption) της νεάς αυτής ψηφιακής τεχνολογίας. Διότι η κερδοσκοπία μπορεί να ανεβάσει ένα οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό προϊόν μέχρι ένα σημείο.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρχει πραγματική χρηστική αξία, ένας καλός λόγος να μπορεί να εφαρμοστεί στον πλανήτη και να αξιοποηθεί από το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα (ή στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων να το ανατρέψει).

Ένα τέτοιο κρυπτονόμισμα με εφαρμογή στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στον τομέα των συναλλαγών, είναι το XRP.

Τα σχόλια είναι κλειστά.