Ειδησεογραφικό site

Οι ώρες του 1821 σε ένα λεύκωμα με 147 γαλλικά φιλελληνικά ρολόγια

207

O θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη, ο Κανάρης, ο Κολοκοτρώνης, η Έξοδος του Μεσολογγίου περιλαμβάνονται στο Λεύκωμα με τα ρολόγια που  απαθανατίζουν τον ηρωισμό προσώπων  που σημάδεψαν το ΄21

iroes

Η έκδοση, προοίμιο του εορτασμού για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό, ελληνικό και ξένο, τα γαλλικά φιλελληνικά ρολόγια που απεικονίζουν ήρωες και γεγονότα του Αγώνα. «Μικρά οικιακά μνημεία του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων», όπως αναφέρει στην εισαγωγή του βιβλίου ο ιστορικός Γιώργος Τόλιας, τα ρολόγια αυτά είναι εκφραστές ενός φιλελληνικού ρεύματος αλλά και της γοητείας που άσκησε στη δυτική κοινή γνώμη η πρώτη εθνική επανάσταση στην Ευρώπη.

O θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη, ο Κανάρης, ο Κολοκοτρώνης, η Έξοδος του Μεσολογγίου, ο Αλή πασάς, ο Μπάιρον, γνωστοί φιλέλληνες δεν είναι απλώς θέματα μιας διακοσμητικής τέχνης. Από μπρούντζο, συχνά επιχρυσωμένο ή πορσελάνη, συνδυάζουν την αγάπη για την κομψότητα και την πο­λυτέλεια, ενώ ταυτόχρονα απαθανατίζουν τον ηρωισμό προσώπων και γεγονότων που σημάδεψαν τον ελληνικό Αγώνα και κυριάρχησαν στον Τύπο αλλά και τη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες της εποχής.

Στο πολυτελές λεύκωμα παρουσιάζονται 147 φιλελληνικά ρολόγια, μπρούντζινα και πορσελάνινα. Το καθένα συνοδεύεται από πλούσια τεκμηρίωση που μαρτυρεί και την πηγή έμπνευσης για την κατασκευή του, όπως για παράδειγμα, χαρακτικά, πίνακες, διακοσμητικά βάζα, πορσελάνινα πιάτα και άλλα αντικείμενα πολυτελείας.
Έκθεση από αντιπροσωπευτικά γαλλικά φιλελληνικά ρολόγια, φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, οδός Κουμπάρη 1, για δύο εβδομάδες.

INFO
ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Στεφάν Αντλέρ, Πέτρος Βέργος, Γιώργος Τόλιας

Σελίδες: 312
Διαστάσεις: 29 x 24 εκ.
ISBN: 978-960-8154-87-2
Τιμή (χωρίς ΦΠΑ): € 60
Εικονογραφημένη έκδοση
Κυκλοφορεί και στη γαλλική γλώσσα.

rol7
rol6
rol5
rol4
rol3
rol2
rol8
rol

Τα σχόλια είναι κλειστά.