Ειδησεογραφικό site

Βιβλιοκαρφώματα στο Καρφί

123

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ

ΟΛΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑ

 

Μια παρέα όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων ζουν γεγονότα σε ένα νησί που η προσφυγική κρίση του έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής και σκέψης. Ο Δημοσθένης, ένας νέος που βοηθάει τους πρόσφυγες, βρίσκεται δίπλα σε μια Ελληνογερμανίδα, την Κατρίν, που έχει έρθει εθελοντικά στο νησί να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους ξεριζωμένους. Σε έναν τόπο που όχι πολύ παλιά είχε ζήσει μια άλλη προσφυγιά.

Η ανακάλυψη του πνιγμένου Μουεζίν, που ήταν ζωσμένος με 11.000 δολάρια, η κρυφή ταφή του στο παλιό νεκροταφείο του λωβοκομείου, η απρόσμενη γέννηση ενός προσφυγόπουλου μέσα στο σπιτάλι, και η απόκρυψη του θανάτου του «τρελού» του χωριού , θα οδηγήσουν σε φανέρωμα της αλήθειας ανάμεσα στα τρία δείπνα που επισφραγίζουν τις δυο κηδείες και τη μια γέννηση. Παλιά κιτρινισμένα χαρτιά ζωντανεύουν το ξεχασμένο παρελθόν απασφαλίζοντας οικογενειακά και κοινωνικά μυστικά, κάνοντας ανθρώπους ξένους μέχρι εκείνη τη στιγμή να γίνονται συγγενείς.

Ένα διήγημα- μυθιστόρημα, γραμμένο με τοπικούς ιδιωματισμούς, σκιαγραφώντας χαρακτήρες του χωριού, φωτίζοντας ήθη, συνήθειες, ευαισθησίες αλλά και «αμαρτίες» μιας μικρής κοινωνίας.

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Το δέκατο πεζογράφημα- γερός να ‘ναι- του Χιώτη λογοτέχνη που κατέκτησε το πανελλήνιο κοινό. Παραστατική περιγραφή, ελκυστική αφήγηση, γοητευτική αντίστιξη εποχών, αλλά: Η προς το τέλος αλληλοανακάλυψη της αδελφής με τον αδελφό, απαντάται στην ελληνική λογοτεχνία από… αρχαιοτάτων χρόνων. Από τον Ορέστη και την Ηλέκτρα πάνω από τον πατρικό τάφο, μέχρι την ξένη μυθιστοριογραφία, τον ελληνικό κινηματογράφο έως το σίριαλ του Παπακαλιάτη… Κάτι πιο πρωτότυπο την άλλη φορά;

 

 

 

ΠΑΜΠΛΟ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΘ

ΤΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του συζύγου της, ένα κιβώτιο με βιβλία φθάνει στο σπίτι της Ρέμε κατά λάθος. Εκείνη, αντί να τα επιστρέψει, βγάζει ένα στην τύχη και αρχίζει να το διαβάζει. Από εκείνη τη στιγμή κάτι παράξενο συμβαίνει: Η Ρέμε κλείνεται στο σπίτι της και τα καταβροχθίζει όλα με μια δονκιχωτική απόλαυση. Νιώθει ότι τα βιβλία περιγράφουν την ίδια τη ζωή της, μια ιστορία επιβίωσης, συγκρατημένης σεξουαλικότητας και πολλών απογοητεύσεων. Όταν πλέον βγαίνει από την απομόνωσή της, όλα της φαίνονται διαφορετικά και μισητά στη συνοικία ενός προαστίου όπου ζει, έχοντας ουσιαστικά χαραμίσει την ύπαρξή της. Ωστόσο, γοητευμένη από τα κείμενα που έχει μόλις ανακαλύψει, η Ρέμε αρχίζει να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα αναγνώσματά της και σταδιακά της αποκαλύπτεται μια εξέγερση ισχυρή και συμβολική, ένα είδος ανυποταγής ικανό να ξεπεράσει τα όρια της μυθοπλασίας και να εισχωρήσει στην πραγματικότητα: Η συνοικία σύντομα θα μετατραπεί σ’ ένα νέο πεδίο μάχης, χωρίς ανεμόμυλους ούτε μαγεμένα πανδοχεία. Κοινωνική κριτική και σάτιρα συνδυάζονται με ευαισθησία σε αυτό το εκλεπτυσμένο μυθιστόρημα.

 

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ : Από τους ξεχωριστούς νέους λογοτέχνες της Ισπανίας. Σπούδασε δημοσιογραφία, αλλά ασχολείται με τη γραφή πέρα από το 24ωρο, συνδυάζοντας κοινωνική ματιά με δηκτικό χιούμορ. Ένα λογοτέχνημα βιβλίων.

 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

TWETT- ΑΡΟΝΤΑΣ Πολιτική

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ

 

Ο συγγραφέας – πολιτικός μας εξηγεί:

«Το Twitter είναι μέσο προκλητικό. Πάντα ανοικτό. Διαθέσιμο. Σε εσένα, αλλά και σε όλους. Προσφέρει την ευκαιρία της πρόκλησης την ίδια στιγμή που παρέχει και την παγίδα της.

Όσοι “tweet-άρουμε” πολιτική και πολιτικά έχουμε έρθει αντιμέτωποι και με “επιβραβεύσεις” και με “επιτιμήσεις”. Αντιμέτωποι και με τα λάθη μας, με τον παρορμητισμό και τη βιασύνη μας. Η ψηφιακή “δημόσια σφαίρα” μπορεί να αναδείξει έναν πολιτικό. Μπορεί, όμως, και να τον τραυματίσει. Ενίοτε θανάσιμα. Ένα tweet φαινομενικά συνοδεύεται από ευκολία. Η πολιτική, όμως, οφείλει να μην είναι παρορμητική και επιφανειακή. Η επιλογή της “ανάρτησης” οφείλει να είναι βασανιστική. Τα tweets που έχουν επιλεγεί εδώ γράφτηκαν με οδηγό αυτές τις σκέψεις.

Κάθε ένα από αυτά είναι μια σφραγίδα. Στον κωδικοποιημένο του λόγο αποτυπώνεται επιγραμματικά η πολιτική μου φιλοσοφία. Η αντίληψή μου για τη Δημοκρατία. Τις προϋποθέσεις της συνύπαρξης. Την πορεία της χώρας. Τις εξωτερικές της σχέσεις. Τη θέση της στον κόσμο. Τη σχέση της με τη σύγχρονη ιστορία. Είμαστε ο λόγος μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε και τα tweets μας».

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Διαβάστε το! Και στείλτε του τιτιβίσματα για όσα έγραψε , αλλά και για όσα δεν έγραψε…

 

 

 

 

ΜΕΛΕΤΗΣ Η. ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΝ

 

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη διάρκεια τριών αιώνων και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Είναι η ιστορία μιας πολεμικής οικογένειας, που ήρθε από την Ήπειρο με τη στρατιά του Μοροζίνι το 1685, εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες, πολέμησε σε όλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας αδιάλλακτα τους κατακτητές και συμμετείχε πρωταγωνιστικά στο έπος του Εικοσιένα. Όταν η οικογένεια αυτή ενεπλάκη στην δολοφονία της Μπουμπουλίνας, οι γόνοι της μετανάστευσαν λόγω της βεντέτας στη Λακωνία, όπου εξελίχθηκαν σε ισχυρούς γαιοκτήμονες με περιπετειώδη ζωή και μεγάλα πάθη. Παράλληλα, το βιβλίο παρακολουθεί τα μεγάλα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Ο αναγνώστης θα ταξιδέψει με τον Φραντσέσκο Μοροζίνι στη θρυλική εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων στην Ελλάδα το 1685. Θα ακολουθήσει τον μεγάλο βεζίρη Αλή Κιουμουρτζή στην κατάκτηση μιας αγνώριστης σε μας Πελοποννήσου του 1715. Θα μάθει τις φρικιαστικές λεπτομέρειες των Ορλωφικών του 1770 και θα ταξιδέψει με τους Έλληνες πειρατές στην Μεσόγειο του 18ου αιώνα. Θα αποκτήσει μια ρεαλιστική εικόνα της Άλωσης της Τριπολιτσάς τον Σεπτέμβριο του 1821 και θα πληροφορηθεί το άγνωστο περιστατικό με την ταπείνωση του Δράμαλη στο Αγιονόρι. Διαβάζοντας τον συγκλονιστικό διάλογο του κατασκόπου Κράντοκ με τον νεαρό διερμηνέα του Κόδριγκτον, θα συνειδητοποιήσει πόσο αγνοούμε τι πραγματικά διακυβεύθηκε στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Θα ζήσει τον Κριμαϊκό πόλεμο και θα περιηγηθεί στην νεοκλασική Ελλάδα του Όθωνα.

ΒΙΒΛΙΟΚΑΡΦΙ: Ένα μυθιστόρημα απόλαυσης και Ιστορίας.

 

ΒΟRIS AKUNIN

Η ΣΤΕΨΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

 

 Οπισθόφυλλο : Μια σκοτεινή ιστορία μυστηρίου την εποχή του τελευταίου τσάρου. Μόσχα, 1896. Η πόλη δονείται από τη μουσική και τις παρελάσεις καθώς πλήθη κόσμου συρρέουν για τη στέψη του Τσάρου της Ρωσίας. Ο Μέγας Δούκας Γεώργιος Αλεξάντροβιτς φτάνει στην πόλη με τα παιδιά του για τους εορτασμούς, αλλά, προτού ακόμη εγκατασταθεί η οικογένεια, δέχεται αιφνιδιαστική επίθεση από ληστές. Παρά την έγκαιρη παρέμβαση ενός κομψού κυρίου και του ανατολίτη υπηρέτη του, ένα από τα παιδιά του Μεγάλου Δούκα πέφτει θύμα απαγωγής.

Ο ντετέκτιβ Φαντόριν, γνωρίζοντας ότι ο διαβόητος εγκληματίας Δόκτωρ Λιντ έχει διεισδύσει στα άδυτα της κατοικίας του Μεγάλου Δούκα, ξεκινά μια κούρσα ενάντια στον χρόνο. Αντιμέτωπος με παλιές έχθρες και ψευδείς ταυτότητες που συνωμοτούν εναντίον του, πολύ σύντομα αντιλαμβάνεται ότι κάτι θα πρέπει να θυσιαστεί: είτε η ζωή ενός παιδιού είτε το θαυμαστό διαμάντι της στέψης…

ΒΙΒΛΙΟΚΡΑΦΙ: Ο Ρώσος συγγραφέας που οι κριτικοί τον τοποθετούν κοντά στους κλασικούς της χώρας του, προσφέρει ένα έργο σαν υπερπαραγωγή. Με στυλ, χιούμορ ,συγκρούσεις, ιστορία, συνωμοσίες αλλά και λυρισμό. Ε, τι άλλο θέλετε;

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.