Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνταντίνου: Γιατί οι Βρυξέλλες θεωρούν την Ελλάδα… «σωσίβιο» 

1.292

 

Δεν είναι τυχαίο που η Ευρωπαίοι βιάζονται να σπρώξουν τις… ελληνικές στάχτες κάτω από το χαλί, ούτε ότι χρειάζονται απεγνωσμένα ένα success story.

Η ευρωζώνη βιώνει ήδη δοκιμασίες και όλα δείχνουν ότι θα βιώσει ακόμα μεγαλύτερες. Το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού αντί να καταλαγιάζει ενισχύεται. Και σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης παίρνει διαστάσεις και μοιάζει με καζάνι που βράζει… Όλα δείχνουν ότι οι επόμενες ευρωεκλογές θα αποτελέσουν ένα πολύ ισχυρό και κρίσιμο crash test για την Ευρώπη. Το όραμα που έχει περιγράψει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει αρχίσει να κινδυνεύει πριν ακόμα λάβει ξεκάθαρες κατευθύνσεις. Και παρεμπιπτόντως, ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τα πρώτα δείγματα αμφισβήτησης από την γαλλική κοινωνία του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος.

Την ίδια ώρα η Γερμανία σιωπά. Δείχνει αρκετά μεγάλη εσωστρέφεια και αυτό έχει προκαλέσει αμηχανία στα κέντρα αποφάσεων, που μάλλον θα έχουν νοσταλγήσει την ηγετική φυσιογνωμία του Σόιμπλε… Όσο για την καγκελάριο Μέρκελ, η φημολογία οργιάζει ότι πλέον καλοβλέπει για τον εαυτό της την θέση του Γιουνκέρ υπό την προϋπόθεση ότι σε συμπόρευση με την γραμμή Μακρόν θα οδηγηθούμε σε «περισσότερη Ευρώπη». Μέχρι τίποτε όμως δείχνει να έχει, στη φάση αυτή, άλλα κατά νου. Και συγκεκριμένα τις εκλογές στη Βαυαρία το φθινόπωρο, στο «κάστρο» των Χριστιανοδημοκρατών, για τις οποίες το Βερολίνο νιώθει ανασφάλεια. Και αυτό την ώρα που ο μεγάλος συνασπισμός δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά του.

Φυσικά στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος είναι αυτή τη στιγμή πάνω από όλα η Ιταλία. Εκεί όπου καθίσταται σαφές ότι ο νέος πρωθυπουργός είναι στην ουσία… εκπρόσωπος και όχι συνδιαμορφωτής της πολιτικής που επιλέγουν μέσα από το «συμβόλαιό» τους Λέγκα του Βορά και Κίνημα 5 Αστέρων. Και σε αυτό το «συμβόλαιο» περιλαμβάνονται θέσεις που κάνουν το αίμα των κοινοτικών στις Βρυξέλλες να παγώνει… Η Ιταλία παραμένει μία ωρολογιακή βόμβα για την ευρωζώνη. Σε μία συγκυρία όπου αναπτύσσονται πλέον αμφιβολίες και για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και παραμονές καθοριστικών αλλαγών, όπως αυτή που θα έλθει στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με αυτά τα δεδομένα, η όποια επιτυχία στην Ελλάδα θεωρείται ως «σωσίβιο» για τους ασθμαίνοντες ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στις Βρυξέλλες την έχουν ανάγκη την ελληνική έξοδο από το Πρόγραμμα περισσότερο και… από την Ελλάδα. Χρειάζονται κάτι να διαφημίσουν. Να πανηγυρίσουν. Και το timing είναι καθοριστικό. Και έτσι κάνουν τα στραβά μάτια σε ένα σωρό κακώς κείμενα συνάπτοντας την περίεργη αυτή συμμαχία με την κυβέρνηση Τσίπρα. Αδιαφορώντας επί της ουσίας για το μέλλον. Για το αν όλα αυτά που εγκρίνονται είναι βιώσιμα, για το αν τα δημοσιονομικά επιτεύγματα μπορεί να μην είναι επαναλαμβανόμενα. Είναι και που δεν μας θέλουν και στα πόδια τους… Μετά τις ευρωεκλογές είναι άλλωστε άλλο διάστημα…

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.