Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Υψηλού ρίσκου το παρατεταμένο κυβερνητικό ψυχορράγημα

1.950

 

Η κυβέρνηση αυτή έχει τελειώσει. Ψυχορραγεί. Και αυτό το ψυχορράγημα θέτει σε μεγάλο κίνδυνο μία οικονομία που στηρίζεται έτσι κι αλλιώς σε πήλινα πόδια.

Η ελληνική οικονομία ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να ανεβάζει στροφές ώστε να μπορεί να σταθεί, εκτός μνημονίου πλέον στα πόδια της, έχει εγκλωβιστεί στις σκοπιμότητες και τη μικροπολιτική μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι δεν προχωρά τίποτε. Η αγορά έχει ξαναπαγώσει, οι επιδόσεις τίθενται υπό μεγάλο ρίσκο, οι επενδύσεις -αυτές που τέλος πάντων έχουν εγκριθεί- ακόμη κωλυσιεργούν.

Και φυσικά το μήνυμα το λαμβάνουν οι αγορές που εξακολουθούν να αξιολογούν «ακριβά» τη δυνατότητα ελληνικού δανεισμού. Το ζήτημα πλέον δεν είναι αν ο κ. Τσίπρας θα εξασφαλίσει μερικούς ακόμα μήνες στο Μαξίμου. Για τον κόσμο των αγορών είναι ήδη yesterday’s news. Εκείνο που πλέον έχει σημασία είναι να εξασφαλισθεί και μάλιστα στον ταχύτερο δυνατό χρόνο ότι η χώρα δεν κινδυνεύει με ακυβερνησία. Γιατί αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία. Να μπει η χώρα σε μία παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας, είτε… πριν είτε μετά τις κάλπες.

Με αυτά τα δεδομένα, το ξεκαθάρισμα του τοπίου είναι η μεγαλύτερη δυνατή υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει η σημερινή κυβέρνηση στη χώρα. Άλλωστε όπως λέει ουσιαστικά και ο εταίρος της ολοκλήρωσε κατά τα άλλα το έργο της. Η προσφυγή στις κάλπες άμεσα είναι το οικονομικά ιδανικό. Μπορεί βεβαίως να μην είναι το πολιτικά επιθυμητό για τον πρωθυπουργό. Αυτό όμως είναι άλλο ζήτημα. Και ίσως να συνδέεται και με τις διαβεβαιώσεις που έχει παράσχει -όπου…- για το Σκοπιανό.

Σε κάθε περίπτωση όμως η χώρα δεν αντέχει πολλούς ακόμα προεκλογικούς μήνες. Και δεν είναι μόνο η οικονομία. Από τις ευρωεκλογές μπορεί να προκύψει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο για την Ευρώπη. Το οποίο να απαιτεί την ύπαρξη μίας κυβέρνησης όχι σε αποδρομή αλλά με νωπή εντολή για να διαχειριστεί τις κρίσιμες μεταβολές. Και επειδή ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το πώς ακριβώς θα διαμορφώνονται οι πολιτικές ισορροπίες μετά τις κάλπες και αν αυτές θα δίνουν ισχυρή κυβέρνηση, χρήσιμο θα ήταν να μην… συρθεί το θέμα.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.