Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Οι καμπάνες ηχούν, ακούει κανείς;

1.989

 

Η ροή πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς ιδιώτες «κάθισε» τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ. Αντιθέτως, τα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και Εφορίες συνέχισαν να διογκώνονται.

Το κράτος αντιδρά με μαζικά κατασχετήρια, επιχειρώντας να διατηρήσει τη ροή των εσόδων για να διασφαλίσει τη μη μείωση των συντάξεων, στην οποία έχει επικεντρωθεί παράλληλα με την ακατάσχετη παροχολογία.

Αγνοώντας τι γίνεται στην πραγματική οικονομία. Εκεί όπου οι καμπάνες ηχούν, αλλά κανείς δεν φαίνεται να τις ακούει.

Το ΙΟΒΕ ανακοίνωσε ότι για τρίτο συνεχή μήνα το οικονομικό κλίμα συρρικνώθηκε. Δηλαδή όχι μόνο δεν υπήρξε έστω και μία οριακή αλλαγή σελίδας μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά ο επιχειρηματικός κόσμος δηλώνει σταθερά τη δυσφορία του.
Όσο για τις περίφημες μεταρρυθμίσεις των 450 προαπαιτούμενων, προφανώς κάτι δεν κατάλαβαν καλά «έξω» ή κάτι πάει στραβά… «μέσα». Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες τα κρούσματα επιδείνωσης της θέσης της χώρας ήταν αλλεπάλληλα.

Το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά κατέταξε την Ελλάδα στην 108η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες αναφορικά με τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Βρέθηκε σε χειρότερη θέση από τον βαλκανικό της περίγυρο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά και από κράτη όπως η Τανζανία και η Καμπότζη.

Το World Economic Forum, στη νέα του κατάταξη, υποβάθμισε την Ελλάδα αναφορικά με την ανταγωνιστικότητά της. Το ίδιο συνέβη και με την ετήσια κατάταξη στο «Doing Business Report»: η Ελλάδα έχασε 5 θέσεις στην –ήδη χαμηλή– παγκόσμια κατάταξή της. Η υποχώρηση συνεχίζεται και στον δείκτη PMI, για έκτο συνεχή μήνα.

Και αυτά σε ένα δυσμενές πλέον διεθνές περιβάλλον. Τα σύννεφα έχουν πυκνώσει και δεν αποκλείεται το σκηνικό να ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Αλλά δεν είναι τούτο δικαιολογία για την απραξία της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να το επικαλείται ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να δηλώνει ότι η έξοδος στις αγορές θα αργήσει.

Γιατί οι κύριες ευθύνες ανήκουν στην κυβέρνηση, που δεν έχει θωρακίσει τη χώρα και πλέον απλώς προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της…

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.