Ειδησεογραφικό site

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου: Cash is the King?

2.005

 

Δεδομένου ότι οι διαχειριστές τα έχουν ήδη κάνει τα κουμάντα τους για τη φετινή χρονιά, το ενδιαφέρον πλέον περνά σιγά σιγά στις εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά.

Και από ό,τι φαίνεται, οι πρώτες αναφορές από επενδυτικούς οίκους για τις διεθνείς αγορές εμφανίζουν προβληματισμό για τις μετοχές και προτίμηση στη ρευστότητα σε ό,τι αφορά τη Wall Street αλλά και τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Ενώ πιο ευοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τις αναδυόμενες που έχουν περάσει μία μάλλον ταραχώδη χρονιά. Χαρακτηριστική των εκτιμήσεων, πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs. Όπου ο κορυφαίος παίκτης των αγορών σημειώνει ότι ναι μεν οι επενδύσεις σε μετοχές έχουν αποδώσει θεαματικά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ωστόσο σε αυτή τη φάση, φαίνεται πως τα μετρητά μπορούν να προσφέρουν θετικές, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, αποδόσεις ενώ προστατεύουν από το ρίσκο, σε μία περίοδο εντεινόμενης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας.

Οι επενδυτές με μικτά χαρτοφυλάκια, σύμφωνα με τον οίκο, πιθανώς μεν να επιθυμούν να διατηρήσουν την έκθεσή τους στις μετοχές, ωστόσο καλό θα είναι να αυξήσουν την έκθεσή τους στα μετρητά. Καθώς, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της GS, το ρευστό αναδεικνύεται σε ανταγωνιστικό ενεργητικό έναντι των μετοχών για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια…  Γιατί αυτή η στροφή στην προτίμηση στα μετρητά;  Γίνεται με το βλέμμα στα επιτόκια, καθώς η Fed προχωρά σε δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων, οδηγώντας τις αποδόσεις των funds διαχείρισης διαθεσίμων αρκετά πάνω από το 2%, ποσοστό που υπερβαίνει τον πληθωρισμό.

Με την αγορά να περιμένει ακόμη μία αύξηση επιτοκίων στο τέλος του έτους και περαιτέρω κινήσεις μέσα στο 2019, τα μετρητά καθίστανται ολοένα και πιο ελκυστική επιλογή. Προβλέπει επίσης, η GS, ότι ο S&P 500 θα παραγάγει το επόμενο έτος «μέτρια μονοψήφια απόλυτη απόδοση», καθώς το «ισχυρό» κέρδος και η οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται το 2018 επιβραδύνεται.  Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, να σημειώσουμε εμείς ότι έρχεται μία εκλογική χρονιά με Ευρωεκλογές που δεν είναι διόλου βέβαιο ότι δεν θα προκαλέσουν τριγμούς στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης…

Για τις αναδυόμενες αγορές που βυθίστηκαν σε bear market (ο δείκτης MSCI 24 αναδυόμενων χωρών έχει υποχωρήσει κατά 16% μέχρι στιγμής) το 2018, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να επιστρέψουν τα χαμόγελα. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές δεν αποκλείουν και διψήφια κέρδη για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών το ερχόμενο έτος, ενώ και για τις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων αναμένεται να δουν μια μικρή ανάκαμψη το 2019.

Μιας και αναφέραμε ήδη τις αναλύσεις της Goldman Sachs, οι αναλυτές της προβλέπουν ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη άνοδο, στο +12% σε όρους δολαρίου, ενώ τα νομίσματα θα ενισχυθούν περίπου κατά 2% κατά μέσο όρο, λόγω της βελτίωσης στην οικονομία και ενός μέτρια ασθενέστερου δολαρίου ΗΠΑ. Σε ομόλογα σε τοπικό νόμισμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης χρέους GBI-EM, που παρακολουθείται στενά, θα προσφέρει αποδόσεις της τάξεως έως και 10%. Για να δούμε…

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.