Ειδησεογραφικό site

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη: Γιατί δεν πούλησε η γραβάτα του Α.Τσίπρα

1.551

Η οικονομία δεν μπορεί να πάρει μπροστά, να επιταχύνει ρυθμούς ανάπτυξης έχοντας ως προυπόθεση να παρουσιάζει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Κυβέρνηση πήρε από τους δανειστές μια συμφωνία που αυξάνει τα περιθώρια διαχείρισης του χρέους, μεταφέροντας την πίεση από το 2023 στο 2033. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, αλλά η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια συνολική λύση που να εξομαλύνει μακροπρόθεσμα το χρέος.

Στην έκθεση, ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας εκτός από την εξωπραγματική απαίτηση για τα πλεονάσματα επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν έδωσε βάρος στην συγκράτηση των δαπανών, αλλά στην υπέρογκη αύξηση των φόρων και στη μείωση των επενδυτικών δαπανών, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης. Ποιός λογικός άνθρωπος θα μπορούσε να πεισθεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όταν η χώρα εξοντώνει φορολογικά τους πολίτες και ταυτόχρονα δεσμεύεται, σχεδόν για δύο γενιές, για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων;

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, η συμφωνία στην οποία ο Πρωθυπουργός βάσισε το επικοινωνιακό σόου με την γραβάτα, αγνοήθηκε από τις αγορές. Αυτό άλλωστε έγινε φανερό από την συγκρατημένη υποχώρηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων αλλά και την καχεξία που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.