Ειδησεογραφικό site

Το ΥΠΕΞ απαντά στην Τουρκία: Παραβάτις του διεθνούς δικαίου η Άγκυρα – Να σοβαρευτεί!

3.031

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις Χουλουσί Ακάρ περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου – «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Στις αλλεπάληλες δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που η Άγκυρα οραματίζεται για τον εαυτό της στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις τουρκικές θεωρίες περί αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο απαντά με επίσημη ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από συνεννόηση του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι «παραβάτις του διεθνούς δικαίου»

«Η οριοθέτηση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτό το σημείο η Αθήνα στέλνει στην Άγκυρα το μήνυμα ότι η ελληνική ΑΟΖ θα καθοριστεί στο σύνολό της, άρα όχι τμηματικά, θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος.

«Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση» προστίθεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε το συνολικό κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Αμύνης της Τουρκίας:

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής.

Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

Τα σχόλια είναι κλειστά.