Ειδησεογραφικό site

Το λάθος μήνυμα στους επενδυτές

68

 

 

 

 

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Όταν ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον κ. Παπαδημητρίου για το υπουργείο Οικονομίας, υποτίθεται ότι στόχος ήταν η προσέλκυση επενδυτών, μια και ο πρώην πλέον υπουργός θεωρείτο άνθρωπος με γνώσεις και σχέσεις στην αμερικανική κυρίως αγορά. Αναφέρω το επενδυτικό κομμάτι, γιατί είναι άτοπο να νομιστεί ότι η θητεία του είχε να κάνει με τις παλαιότερες απόψεις περί της χρησιμότητας των παράλληλων νομισμάτων…

Βεβαίως, η στόχευση αυτή δεν τελεσφόρησε. Δεν είδαμε κάποια σημαντική νέα επένδυση στη χώρα – όχι την αναγκαστική ωρίμανση παλαιότερων…–   η οποία να συνδέεται με τις πρωτοβουλίες του κ. Παπαδημητρίου, δεν συνέβη εκείνο που προέβλεπε και ο κ. Τσακαλώτος, ότι… οι επενδυτές θα είναι τόσοι πολλοί που δεν θα έχουμε πού να τους βάλουμε… Εκτός αν δοθεί βάση σε δηλώσεις του απελθόντος υπουργού ότι οι επενδύσεις στη χώρα ήταν πλέον στα επίπεδα του 2006. Και αγνοήσουμε τα στοιχεία της Eurostat που έδειχναν ότι πχ το 2016 οι επενδύσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε επίπεδα που αντιστοιχούν στο 11,4% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Ή το γεγονός ότι η Ελλάδα υποχωρεί συνεχώς σε οποιαδήποτε διεθνή λίστα επιχειρηματικότητας.

Τέλος πάντων, ο κ. Παπαδημητρίου δεν συμμετέχει πλέον στην κυβέρνηση. Και προέκυψε ασφαλώς το δίλημμα της αντικατάστασής του. Και τι επέλεξε ο πρωθυπουργός; Να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ο κ. Δραγασάκης. Μάλιστα. Τι στίγμα δίνει δηλαδή αυτό στις αγορές; Στους υποψήφιους επενδυτές; Δεν έχει σημασία που ο ανασχηματισμός αυτός ήταν σχετικά… γιαλαντζί και έμοιαζε περισσότερο με μπάλωμα σε αναγκαστικές «τρύπες». Το μήνυμα το λαμβάνουν ούτως ή άλλως οι αγορές.

Και ποιο είναι το μήνυμα; Ότι αντί να επιλεγεί πρόσωπο με φιλικό προς τους επενδυτές και τις αγορές προφίλ, όπως θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι τόσο ο υφυπουργός κ. Πιτσιόρλας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χαρίτσης, άνθρωποι που σχετίζονται με επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αναπτυξιακά προγράμματα κλπ, επελέγη η μάλλον άχρωμη τοποθέτηση του κ. Δραγασάκη…  ΟΚ. Safe πολιτικά επιλογή, αλλά… λάθος μήνυμα! Γιατί επί της ουσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μπορεί να αποτελεί μία σοβαρή προσωπικότητα και μία σημαντική σταθερά στην κυβέρνηση, αλλά πώς να το κάνουμε, ο κάποτε διεκδικητής της αρχηγίας του ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι (ως μήνυμα) και ο ορισμός του φιλοεπενδυτικού προφίλ… Μπορεί στην πρώτη εξάμηνη διακυβέρνηση να ήταν μία φωνή λογικής και ψυχραιμίας σε συναντήσεις με ξένους επενδυτές, αλλά τότε μέτρο σύγκρισης ήταν ο… Βαρουφάκης! Τώρα χρειάζεται μία διαφορετικού τύπου προσέγγιση και δυναμική.

Και γενικότερα δεν αξιοποίησε την ευκαιρία ο πρωθυπουργός να δώσει ένα στίγμα, προς όλους εκείνους από τους οποίους προσδοκά την ανάκαμψη της χώρας του. Από τους επενδυτές! Αδιαφορία, καμία αναφορά, καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Τι καταλαβαίνει κανείς από αυτό; Ότι πάλι οι φόροι και τα χαράτσια θα είναι η βάση της οικονομικής πολιτικής και όχι η ανάπτυξη… Δεν ξέρω πότε και αν θα κάνει τον επόμενο ανασχηματισμό και αν σε αυτόν θα επιχειρήσει τότε να περάσει αυτό το μήνυμα, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι αργά…

Όλα αυτά, την ώρα που η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ. Όπως άλλωστε τόνισε και στην παρέμβασή του στο Οικονομικό Forum των Δελφών ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος. Ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ στη χώρα προκειμένου να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης.  Επισημαίνοντας ότι το 2007 οι επενδύσεις αντιπροσώπευαν το 24% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο έκλεισε στο περίπου 12% το 2016.

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.