Ειδησεογραφικό site

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου: Σφύριξε κι έληξες

2.068

 

Θα ‘πρεπε κάποια στιγμή οι Έλληνες πολιτικοί επιστήμονες, ίσως η ίδια η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, να λανσάρει έναν ανεπίσημο δείκτη που να δηλώνει το σημείο από το οποίο ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για κάθε ελληνική κυβέρνηση.

Κάτι σαν τον δείκτη Big Mac που έχει λανσάρει ο Economist για να μετράει την ισοτιμία μεταξύ δύο νομισμάτων με όρους αγοράς (ο συγκεκριμένος δείκτης συγκρίνει την τιμή ενός χάμπουργκερ Big Mac από την παγκόσμια αλυσίδα Μακ Ντόναλντς στην Αθήνα και στο Σικάγο, για παράδειγμα για να γίνει κατανοητή με απλό τρόπο η αγοραστική δύναμη κάθε νομίσματος) ένας δείκτης που έχει αποδειχτεί τόσο εύστοχος ώστε να τον χρησιμοποιούν και οι τουριστικοί οδηγοί.

Ένας τέτοιος δείκτης πρέπει να λανσαριστεί και για την ελληνική πολιτική σκηνή λοιπόν που να ορίζει τη στιγμή που ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για ένα σύστημα εξουσίας. Έχουμε κάποιες ιδέες επ’αυτού καθώς η αφορμή για να τα θυμηθούμε όλα αυτά ήταν η άμεση, ακαριαία θα λέγαμε, διάψευση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στους ισχυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πλήρως ενημερωμένος από τον ίδιο τον κ.Ιερώνυμο μάλιστα για το περιεχόμενο της συμφωνίας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Μόλις διαβάσαμε την είδηση, στ’αυτιά μας λες και ν’ακούστηκε το σφύριγμα του διαιτητή ενώ κηρύσσει τη λήξη του ματς. Για να το πούμε εντελώς απλά: από τη στιγμή που η Εκκλησία της Ελλάδος σε αδειάζει, σημαίνει ότι σε θεωρεί τελειωμένο, δηλαδή δεν έχεις να της προσφέρεις πλέον τίποτα οπότε, σπεύδει να ποντάρει τις μάρκες της σε αυτόν που βλέπει να καταλαμβάνει την εξουσία στο προσεχές διάστημα.

Η εμπιστοσύνη της εκκλησίας στην εκάστοτε κυβέρνηση είναι κάτι σαν τα spread. Αν η Εκκλησία δεν βλέπει μέλλον σε σένα, σου γυρίζει ακαριαία την πλάτη. Εκτοξεύτηκε στα ύψη το spread των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λοιπόν, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Σφύριξε η Εκκλησία της Ελλάδος και έληξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Τι κι αν εκλογές γίνουν ακόμα και σ’ενα χρόνο από σήμερα; Ο «μεγάλος επενδυτής» έκρινε τον Αλέξη Τςίπρα κακή, ασύμφορη, επένδυση και απέσυρε άμεσα τη στήριξή του.

Δεν θα προσποιηθούμε τους στεναχωρημένος ή έστω τους προβληματισμένους. Για το ρόλο που πρέπει να έχουν οι διάφοροι θεσμοί της ελληνικής πολιτείας έχουμε επιχειρηματολογήσει πολλάκις και γνωρίζουμε ότι οι θέσεις μας μειοψηφούν. Εμείς την πραγματικότητα όπως την παρατηρούμε σχολιάζουμε και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.

Βέβαια, ας τα βλέπουν αυτά όσοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσεγγίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμαστε σε πρόσωπα και ομάδες τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων. Ο κ.Τσίπρας είναι πλέον τόσο τοξικός που η προσέγγιση σε αυτόν έφερε σε δύσκολη θέση μέχρι και τον πανίσχυρο Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Αν ο κ.Τσίπρας κατάφερε να κάνει ζημιά στον κ.Ιερώνυμο, οι υπόλοιποι γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν διαφορετική τύχη; Να το σκεφτούν.

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.