Ειδησεογραφικό site

Τι θα ανακαλύψουν στις τράπεζες οι «κομάντος» του SSM;

44

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Ένα ρεπορτάζ με ιδιαίτερη σημασία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κεφάλαιο του περασμένου Σαββάτου. Αφορούσε την ειδική αποστολή εμπειρογνωμόνων του SSM που θα φτάσουν τον Ιούνιο στην Ελλάδα προκειμένου να «ξεσκονίσουν» τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει στα κόκκινα δάνεια. Κάτι που με άλλα λόγια σημαίνει ότι ενδέχεται να προκύψουν αλλαγές στους υφιστάμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών…

Ο έλεγχος που ως στόχο θα έχει να ερευνήσει την αξιοπιστία του ρυθμού ανάκτησης οφειλών από τις τράπεζες θα καθορίσει επί της ουσίας αν οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ή όχι άμεσα πρόσθετα κεφάλαια. Πολύ πριν από το stress test της ΕΚΤ το 2018. Μιλάμε δηλαδή για ένα αιφνιδιαστικό και άτυπο stress test που θα αφορά στη βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα των λύσεων που έχουν επιλέξει και έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια. Και προφανώς θα τεθούν υπό διερεύνηση και οι ρυθμίσεις που ήδη έχουν συντελεστεί.

Αν κρίνει κανείς από την αγωνία που εκφράζουν τραπεζικές πηγές όταν συνομιλεί κανείς μαζί τους για την αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα αντιμετώπισης του φαινομένου των κόκκινων δανείων, από την καθυστέρηση που υπήρξε στην ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις πολύ σοβαρές γκρίζες ζώνες που περιέχει όπως ανάδειξε σε χθεσινό ρεπορτάζ του το Capital.gr, καθώς και στον ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μπορεί να συμπεράνει ότι η «ειδική αποστολή» μόνο… περίπατος στο δάσος δεν θα είναι.

Ποιο θα είναι το κύριο αντικείμενο προς διερεύνηση; Η ποιότητα και ποσότητα ανάκτησης οφειλών και ενεχύρων. Τι θα προκύψει δηλαδή από τον έλεγχο ότι έχει εισπραχθεί σε μετρητά, από τόκους, διακανονισμούς, ρευστοποίηση ενεχύρων κλπ. Από εκεί και πέρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νένας Μαλιάρα στο Κεφάλαιο, θα εξετασθούν τα δάνεια με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, το υπόλοιπο των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί και το υπόλοιπο των καταγγελμένων δανείων για τα οποία έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες. Κανονική «σάρωση» δηλαδή των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Είναι σαφές ότι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν θορυβηθεί από την καθυστέρηση στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα και δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν να δημιουργηθεί μία κακοφορμισμένη πληγή η οποία μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα. Το οποίο υπάρχει ανησυχία μεταξύ των «θεσμών» ότι μπορεί να αποτελέσει την «αχίλλειο πτέρνα» της περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και ανάκαμψης της χώρας.  Γι’ αυτό και προτίθενται να διερευνήσουν κατά πόσο… όλα βαίνουν καλώς και κατά πόσο θα απαιτηθεί ενδεχομένως ακόμα και μία προληπτική ανακεφαλαιοποίηση ανά περίπτωση. Άλλωστε αυτή η «οδηγία» δεν αφορά μόνο τις ελληνικές τράπεζες αλλά συνολικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Βεβαίως, είναι πρώιμο να μιλήσει κανείς για ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο, με δεδομένο ότι όπως προαναφέραμε το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει χαθεί από πλευράς στόχων, υπάρχει μία αβεβαιότητα η οποία σαφώς κρίθηκε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει. Έτσι ώστε να μπορέσει άλλωστε να επιτευχθεί και η ταχύτερη δυνατή αποδέσμευση τραπεζικών κεφαλαίων από τα μη υγιή δάνεια για να μπορέσουν οι τράπεζες να συμβάλουν μέσω νέων χρηματοδοτήσεων στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.