Ειδησεογραφικό site

Τάδε… Εφη ο Ευκλείδης

284

Αν δεν μονοπωλούσε την επικαιρότητα ο Καμμένος, το πρόσωπο των ημερών θα ήταν ο Τσακαλώτος. Και θα ήταν για δυο λόγους: Για μια συνέντευξη, στην οποία «φωτογράφισε» τον διάδοχο του Τσίπρα, και για μια υπογραφή που έβαλε πάνω από εκείνη του υπουργού Άμυνας…

Του Βασίλη Φιλιππάτου

Λίγο πριν κλείσει η συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, και ελάχιστα λεπτά πριν κατέβει από το βήμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστρεψε το βλέμμα του προς τον Αλέξη Τσίπρα που καθόταν στα κυβερνητικά έδρανα και είπε απευθυνόμενος… στην Ολομέλεια: «Το θέμα δεν είναι τι έχεις κερδίσει αλλά τι μπορείς να διατηρήσεις».
Η φράση του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία εκείνη τη στιγμή από τον υπουργό Οικονομικών αλλά ούτε και το βλέμμα του «περιπλανήθηκε» τυχαία προς τον πρωθυπουργό.
Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών που απευθύνθηκε με εμφανή φόρτιση στην εθνική αντιπροσωπεία λέγοντας πως «τώρα και όχι αύριο, όχι όταν θα συμφέρουν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί, ο λαός θέλει να μάθει από τις πολιτικές δυνάμεις πού θα πάει η χώρα…» και συνέχισε εκμυστηρευόμενος: «Δυσκολεύτηκα. Τσαλακώθηκα αλλά δεν με ενοχλεί ότι είμαι ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομικών των μνημονίων. Θα με ενοχλούσε αν μαζί με τον Χουλιαράκη, μαζί με όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, την Αχτσιόγλου (σ.σ. κρατήστε το όνομα γιατί κάθε άλλο παρά τυχαία δεν το είπε), τον Χαρίτση, τον Λιάκο, δεν είχαμε πάντα στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού μας τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, αν πάντα αυτό δεν παλεύαμε…». Και συνέχισε λέγοντας με νόημα πως «θα με ενοχλούσε αν μετά από δύο χρόνια ζητούσα από τον Αλέξη να μου δώσει μια δουλειά σιγουράτζα! Λέω -τυχαίο το παράδειγμα- ας πούμε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα με ενοχλούσε αυτό. Θα με ενοχλούσε αν δεν είχαμε βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο. Αλλά τη βγάλαμε και σε εμάς επαφίεται τι θα κάνουμε τώρα…», είπε και την ίδια ώρα αποσπούσε το θερμό χειροκρότημα (κάποιοι είπαν «θερμότερο» κι από αυτό που εισπράττει ο Τσίπρας) της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς τις δυσκολίες που είχαμε. Αλλά ξέρετε κάτι; Ο λαός δεν θα μας παινέψει γι’ αυτό. Ο λαός ξεχνάει και κοιτάει μπροστά. Γι’ αυτό, το σημαντικό αφήγημα είναι το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Γιατί με όλα όσα έχει περάσει ο ελληνικός λαός, δικαιούται να μην τον ενδιαφέρουν οι προσπάθειες του παρελθόντος αλλά η προοπτική για το μέλλον. Τώρα είναι υποχρέωση όλων μας να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα που θέτει η Ιστορία. Όχι αύριο, όχι κάποτε στο μέλλον, όταν θα έχουν βελτιωθεί οι συσχετισμοί και οι συνθήκες, όχι όποτε είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά τώρα, πριν και μετά τις εκλογές».
Λόγος και… επίλογος ηγέτη! Αλλά ποιου κόμματος; Του ΣΥΡΙΖΑ… μετά Αλέξη – εποχή;

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κι εδώ ερχόμαστε στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσακαλώτος στο ραδιόφωνο «24/7» και στην απάντηση που έδωσε ερωτώμενος για το «μέλλον» του στην κυβέρνηση και για το αν είναι «δελφίνος» του Αλέξη Τσίπρα:
«Χρειάζεται μια συνέχεια μέχρι τις εκλογές, νομίζω δεν θα αλλάξω πόστο μέχρι τότε. Έχουμε μια σχέση με τον Αλέξη πολλά χρόνια πια. Είναι προφανές ότι είχαμε διαφωνίες. Και ο ένας σέβεται τον άλλον και ο ένας ακούει τον άλλον. Ο Αλέξης έχει ισχυρότερο πολιτικό ένστικτο από μένα. Το αναγνωρίζω ακόμη και όταν διαφωνώ μαζί του. Με ενδιαφέρει να παίρνονται οι αποφάσεις με συλλογικό τρόπο στο κόμμα μου. Θα ήθελα ακόμη μεγαλύτερη συλλογικότητα», είπε και συνέχισε: «Δεν είμαι δελφίνος ούτε βαρόνος. Αυτός που θα διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα όταν έρθει η ώρα θα πρέπει να προέρχεται από τη νεότερη γενιά, αυτό είναι το σωστό. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και πρωθυπουργός θα είναι ξανά ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν βλέπω στα κόμματα των αντιπάλων μας να βγάζουν μπροστά νέα στελέχη».
Ο κ. Τσακαλώτος ως βρετανοτραφής ξέρει να απαντάει χωρίς «ονοματεπώνυμα» αλλά… φωτογραφίζοντάς τα: Έφη Αχτσιόγλου! Αυτό είναι το στέλεχος της «νεότερης γενιάς» κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Βόρεια» όπως κι αυτός, ΠΑΟΚτζού, «εκπαιδευμένη» από τον ίδιο στις διαπραγματεύσεις (είναι ο μέντοράς της), αρεστή και αποδεκτή για τη δουλειά της από τους θεσμούς και παρά το νεαρό της ηλικίας της, που ξέρει να επιβάλλεται (στο υπουργείο της έχει «σαρώσει» Πετρόπουλο και Φωτίου). Στο πρόσωπο τής Αχτσιόγλου, ο Τσακαλώτος βλέπει τη νέα, τεχνοκρατική Αριστερά, τη μορφωμένη και εργασιομανή, με εμπειρία στα ευρωπαϊκά φόρα και πάνω απ’ όλα «έξω» από τα κομματικά γραφεία που παράγουν ημιμαθείς και… τεμπέληδες.

Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Στη συνέντευξη αυτή όμως είπε ότι μάλλον δεν θα «αλλάξει πόστο». Γιατί άραγε;
Ο ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών. Όχι μόνο λόγω Νοτοπούλου και Ηλιόπουλου (υποψήφιοι δήμαρχοι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα που θα παραιτηθούν από τα κυβερνητικά πόστα τους) αλλά κυρίως λόγω Καμμένου και ΑΝΕΛ.
Ο Τσακαλώτος θα παραμείνει στο νέο «σχήμα» και στο υπουργείο του ή θα αποτελέσει παρελθόν; Όχι επειδή δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του αλλά για άλλους λόγους;
Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν κύκλοι του Μαξίμου (η περιβόητη «παρέα») που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Ευκλείδη Τσακαλώτο εδώ και καιρό, καθώς θεωρούν ότι ως επικεφαλής της «Κίνησης των 53» αποτελεί μια πιθανή εσωκομματική απειλή για τον Αλέξη Τσίπρα. Κι ας λέει ο ίδιος ότι δεν είναι «δελφίνος» κι ας «χρήζει» την Αχτσιόγλου από τώρα. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό του οι ξένοι, πρωτίστως οι Γερμανοί και κατά δεύτερο λόγο οι Γάλλοι, ξενίζει ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον Τσίπρα.
Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος έχει απέναντί του το συστημικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η κόντρα του με τους τραπεζίτες κρατάει καιρό τώρα εξαιτίας του νόμου για τις τράπεζες που έδωσε στην ΕΚΤ και το ESM το δικαίωμα να ορίζουν τις διοικήσεις στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό δεν του το έχουν συγχωρήσει οι τραπεζίτες (ούτε ο κ. Δραγασάκης , που οι τραπεζίτες τον πιέζουν να αλλάξει αυτό το καθεστώς), οι οποίοι από πλεονεκτική θέση κυβερνητικού συνομιλητή δεν χάνουν ευκαιρία να του «ροκανίσουν» την καρέκλα.
Έτσι, παρά την επιτυχημένη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών και τις σημαντικές αποστολές που έφερε εις πέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενδέχεται να είναι παρελθόν αφήνοντας τη θέση του στον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος θα αναβαθμιστεί και ο οποίος επίσης χαίρει της εκτίμησης των ξένων. Στην ίδια κατεύθυνση θα αναβαθμιστεί και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Επειδή δε το μεγάλο άγχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος στις αγορές, ο κ. Λιάκος κάνει συνεχώς ανοίγματα προς τους ξένους, δίνοντας συνεντεύξεις, συνομιλώντας με τον Στουρνάρα (τον προειδοποίησε μάλιστα για τη Novartis) και κάνοντας «ραντεβού» με επενδυτές προσπαθώντας να καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και από τη δική του πλευρά ώστε να νιώσουν ασφαλείς οι «θεσμοί», όπως και οι Γερμανοί, με την επικείμενη αλλαγή.
Γι’ αυτό και ο κ. Τσακαλώτος με τη συνέντευξή του στην ουσία «είπε» στον Τσίπρα ότι είναι «μόνος» μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά απ’ αυτές και την ήττα. Η επόμενη μέρα θα βρει τον καθένα στο δικό του «μετερίζι» και ανάλογα του ποσοστού που θα πάρει το κόμμα θα είναι και οι εσωκομματικές «μπαταριές» που θα πέσουν. Κι όποιος μείνει όρθιος…

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΑ F-16
Όμως, παρά τη συχνή διαφοροποίηση που επιμελώς φροντίζει να φαίνεται ο κ. Τσακαλώτος από τη νοοτροπία άσκησης εξουσίας του Αλέξη Τσίπρα, ο δεύτερος τον «υποχρέωσε» να βάλει την υπογραφή του σε μια τροπολογία (κι ας την πήρε πίσω ο Καμμένος μετά το… bullying που υπέστη από τους Συριζαίους βουλευτές και κυρίως τον Νίκο Φίλη) που «ξέπλενε» υποχρεώσεις του Μαξίμου κι ας λέει ο υπ. Οικονομικών ότι «η σκανδαλολογία δεν βοηθάει την πολιτική ζωή αλλά ούτε και τα σκάνδαλα…».
Γιατί η τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την αναβάθμιση των F-16, που έφερε άρον άρον ο υπ. Άμυνας στη Βουλή -αφού παρέκαμψε την αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών- και αφορά 230 εκατ. δολάρια εκ των οποίων το 30% σε ιδιώτες (το υπόλοιπο στην ΕΑΒ αλλά και από αυτό ένα μέρος σε υπεργολάβους), φέρει τη δική του πρωτίστως υπογραφή και μετά του Καμμένου.
Τον πίεσε ο Τσίπρας; Πιθανόν.
Το σίγουρο είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν εμπλέκεται σε «υποχρεώσεις» και «μοιρασιές». Άρα γιατί έβαλε την υπογραφή σε μια τροπολογία – καραμπινάτο σκάνδαλο όπως πολύ εύστοχα το έθεσε στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη;
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην «τακτοποίηση» που κάνει η τροπολογία «παλαιών συμβατικών υποχρεώσεων της Lockheed προς την Ελλάδα» ζητώντας να μάθει αν «τα 230 εκατ. δολάρια υπάρχουν μέσα στη σύμβαση αναβάθμισης των F-16, η οποία υπεγράφη τώρα από την ελληνική κυβέρνηση» και ρώτησε αν το ποσοστό που θα διοχετευτεί σε ιδιώτες από την Lockheed θα δοθεί σε εταιρείες όπως αυτή του κ. Χατζημηνά.
Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B δεν ήταν έκπληξη μόνο επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε την εκταμίευση 500 εκατ. δολαρίων για να ανακατασκευαστούν πτητικά μέσα ηλικίας 50 ετών. Μία ακόμη «καινοτομία» ήταν ότι για πρώτη φορά σε κείμενο διακυβερνητικής συμφωνίας, εκτός από τον προμηθευτή, δηλαδή τη Lockheed Martin, αναφερόταν ρητά και ο υποκατασκευαστής.
Δηλαδή για την εταιρεία ISI του Κρίστιαν Χατζημηνά, η οποία εξασφάλισε το 10%, δηλαδή εργασίες που απέφεραν στα ταμεία της το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά για μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1993 και μάλιστα από το 2009 μέχρι το 2011 εμφάνιζε τζίρους που δεν ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ετησίως. Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, όπως είναι γνωστό, χαίρει εκτίμησης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και διατηρεί άριστες και «θερμές» σχέσεις με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Πάνο Καμμένο.
Αυτά τα ξέρει ο Τσακαλώτος. Κι όμως έβαλε την υπογραφή του!
Μετά τον ανασχηματισμό -αν είναι εκτός- ή τις εκλογές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να μιλήσει. Για πολλούς και για πολλά… Ως αριστερός και… Βρετανός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.