Ειδησεογραφικό site

Τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στη Μόρια: Χιλιάδες οι άστεγοι, αφόρητη η κατάσταση στο νησί

44

Tο γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ κάνει η είδηση της τεράστιας πυρκαγιάς στη μεταναστευτική δομή της Μόριας στη Λέσβο.

«Φωτιά ξέσπασε στον κατάμεστο καταυλισμό μεταναστών στη Μόρια», μεταδίδει το Reuters, αναφέροντας ότι οι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ούτε για τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο ότι είδαν πρόσφυγες να φεύγουν με τα λιγοστά υπάρχοντά τους.«Φλόγες τυλίγουν τον μεγαλύτερο καταυλισμό μεταναστών της Ελλάδας στη Λέσβο», αναφέρει το BBC σημειώνοντας ότι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχες με τις φλόγες σε μια δομή που φιλοξενεί σχεδόν 13.000 άτομα, τετραπλάσιο αριθμό απ’ ό,τι αντέχει επισήμως. «Με το πρώτο φως της ημέρας βλέπω ότι υπάρχουν λίγα αντίσκηνα που γλίτωσαν, είναι εντάξει, αλλά ο υπόλοιπος καταυλισμός έχει αποτεφρωθεί», δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής Θανάσης Βουλγαράκης στο βρετανικό δίκτυο.

The Guardian: «Πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια αναγκάζει χιλιάδες να απομακρυνθούν». H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι εγκαταστάσεις στη δομή της Μόρια έχουν δεχθεί συχνά τα βέλη οργανώσεων αρωγής για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. «Στη Μόρια οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή κοινωνικής αποστασιοποίησης και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής λόγω των συνθηκών διαβίωσης».

Πρώτο θέμα στην διαδικτυακή έκδοση του Spiegel είναι η πυρκαγιά στη Μόρια. Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι ισχυροί άνεμοι ενίσχυσαν τις φλόγες στον καυταλισμό, ενώ πολλοί από τους πρόσφυγες διέφυγαν σε γειτονικά δάση: «Δραματικές σκηνές αποτυπώνονται σε εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “SOS, SOS, SOS, βοηθείστε μας, οι ζωές μας κινδυνεύουν, καίγεται ολόκληρος ο καταυλισμός», είπε στο Spiegel μέσω του WhatsApp o Ρείντ αλ Ομπεϊντ, που φιλοξενείται στον καταυλισμό. «Η πυροσβεστική δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τις φλόγες. Ο κόσμος διέφυγε στους δρόμους για να γλιτώσει».

Bild: «Στις φλόγες ο καταυλισμός-κόλαση των προσφύγων στη Μόρια – Εμπρησμός;» διερωτάται στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα σημειώνοντας ότι «παραμένει ασαφές αν μετανάστες έβαλαν τις φωτιές ή κάτοικοι του νησιού. Μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς φιλοξενούμενοι στη δομή πέταξαν πέτρες κατά των πυροσβεστών και προσπάθησαν να τους εμποδίσουν στο έργο της κατάσβεσης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής τους(…) Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν φοβισμένοι και αλλόφρονες κι άλλους να τραγουδούν “bye, bye Μόρια”!»

H επίσης γερμανική Die WELT αναφέρει ότι εντάσεις υπήρχαν πάντα στη Μόρια, αλλά με την ανησυχία για την πανδημία του κορωνοϊού η κατάσταση ξέφυγε απ’ τον έλεγχο. «Χιλιάδες είναι πλέον άστεγοι, ενώ και για τους ντόπιους η κατάσταση είναι αφόρητη.»

Le Figaro: «Επιχείρηση διάσωσης στον καταυλισμό μεταναστών στη Μόρια μετά από πυρκαγιά» μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα, αναφέροντας ως πιθανή αιτία της φωτιάς μια εξέγερση. «Η Stand by Me Lesvos, μια οργάνωση αρωγής, σήμανε συναγερμό στο Twitter: “Όλα καίγονται, οι άνθρωποι φεύγουν να σωθούν. Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ντόπιοι εμποδίζουν την είσοδο [προσφύγων] στο κοντινό χωριό»

Τα σχόλια είναι κλειστά.