Ειδησεογραφικό site

Σύνοδος κορυφής για προσφυγικό: Τί θα ζητήσουν Γερμανία και Ελλάδα

2.272

Ποια η γερμανική πρόταση – Ποιες οι δύο γραμμές των μελών για τις προσφυγικές ροές

Με το πολιτικό “δώρο” προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε στους στους FT ότι είναι ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αναμένεται να διεκδικήσει επιπλεον στηριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρωτης υποδοχης και λήψη μέτρων σε περιπτωση κρισης. Πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμά/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρωπη απο Αφρική και Τουρκία

Στη Συνοδο, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πεδίο μάχης, με σύγκρουση δύο διαφορετικών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση της, ενώ την ίδια ώρα η αντι-μεταναστευτική ρητορική έχει εξαπλωθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Πλέον αποτελεί την κυρίαρχη ρητορική τόσο στις χώρες του Βίσεκγραντ, όσο και στην Ιταλία, την Αυστρία και το κρατίδιο της Βαυαρίας στη Γερμανία. Από την άλλη πλευρά η Γαλλία, η Γερμανία , η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα επιθυμούν κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την κρίση, η οποία στην πράξη δεν υφίσταται.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα υπάρξουν δυο μείζονα ζητήματα σήμερα:

Πρώτον, για ροές κεντρικής και δυτικης Μεσογειου:

– Γαλλο-ισπανική πρόταση να φτιαχτούν hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, στην Ισπανία Γαλλια, Ιταλια. Αντίθετα, η Ιταλο- αυστριακή πρόταση είναι να επιστρέφουν στην Αφρική, με συμφωνίες με Τυνησία και Λιβύη.

Δεύτερον, για ροές ανατολικής μεσογείου:

– Η γερμανική πρόταση της Άγκελα Μερκελ για περιορισμό δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής. Από την άλλη υπάρχει η γραμμή του CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο συνόρων και δημιουργία «μίνι Σενγκεν»

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα:

1. Υπερασπίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τη πάγια τη θέση να αγωνιστούμε για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο

2. Διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνο σε δίκαιη κατεύθυνση

3. Διεκδικεί επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης

4. Στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμά/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία

Δηλώσεις κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου

Η επιλογή για τη μετανάστευση είναι μεταξύ μιας εθνικής και μιας ευρωπαϊκής λύσης, δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά την πρώτη μέρα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες. Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αύριο θα τους απασχολήσει το θέμα του Brexit και ότι ελπίζει να υπάρξει σύγκλιση με τη Γερμανία στα θέματα υπό συζήτηση.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες». Τόνισε ότι οι χώρες της Βόρειας Αφρικής δέχονται πολλούς μετανάστες και πρέπει να συμπεριληφθούν στη συζήτηση και «όχι απλά να συζητάμε γι’ αυτές». Εκτός αυτού τόνισε ότι για τον… εμπορικό πόλεμο του Ντόναλντ Τραμπ, ότι η ΕΕ πρέπει να συζητήσει με τις ΗΠΑ για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, όμως παράλληλα τόνισε ότι «θα υπάρξει αντίδραση».

Με τη σειρά του ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι: «Πιστεύουμε ότι η ιταλική πρόταση για την μετανάστευση είναι λογική. Η Ιταλία δεν θέλει λόγια , θέλει πράξεις για την μετανάστευση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.