Ειδησεογραφικό site

Μητσοτάκης: Το θέμα είναι να φύγουν περισσότεροι πρόσφυγες από την Ελλάδα

2.409

Επίθεση του προέδρου της ΝΔ κατά του πρωθυπουργού, προσερχόμενος στη Σύνοδο Ηγετών του ΕΛΚ – «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής όταν μιλάει για το προσφυγικό πρόβλημα»

Αιχμές για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τις αποκαλύψεις των Financial Times ότι ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα άφησε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Σήμερα η συζήτηση θα πρέπει να είναι για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν πίσω στην Πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, ο αρχηγός της ΝΔ εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «έχει μεγάλες ευθύνες για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων την οποία υιοθέτησε το 2015», και για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των διαδικασιών ασύλου στα νησιά.
«Ο κ. Τσίπρας με άλλα λόγια δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής όταν μιλάει για το προσφυγικό πρόβλημα», επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης, που θα στηρίζεται στις αρχές τις αποτελεσματικότητας, της αλληλεγγύης, αλλά και της δίκαιης κατανομής των βαρών, ενώ έδωσε έμφαση στην αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκιμάζεται με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα. Οι λύσεις οι οποίες θα δοθούν θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκές και θα πρέπει να στηρίζονται στις αρχές της αποτελεσματικότητας, της αλληλεγγύης, αλλά και της δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, αλλά και η ενιαία διαδικασία χορήγησης ασύλου σε όσους επιχειρούν να μπουν στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς έχει μεγάλες ευθύνες για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων την οποία υιοθέτησε το 2015. Όπως έχει επίσης μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου στη χώρα μας και στα ελληνικά νησιά καθυστερούν αδικαιολόγητα πολύ. Με αποτέλεσμα η κατάσταση σε πολλά νησιά να είναι σήμερα τραγική. Ο κ. Τσίπρας με άλλα λόγια δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής όταν μιλάει για το προσφυγικό πρόβλημα.

Και κάτι τελευταίο: Η χώρα μας έχει δοκιμαστεί πολύ κι έχει τραυματιστεί από την προσφυγική κρίση. Σήμερα η συζήτηση θα πρέπει να είναι για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν πίσω στην Πατρίδα μας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.