Ειδησεογραφικό site

Σωτήρης Ζώτος: «Υπάρχει λύση για τη σωτηρία του συστήματος Υγείας»

487


Σωτήρης Ζώτος, Αν. γραμματέας Τομέα Υγείας, μέλος Κ.Π.Ε,
υπ. βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ανατολικής Αττικής

Στις 31 Δεκεμβρίου επίκειται απόλυση 1.000 περίπου γιατρών (800 από ΠΕΔΥ και 200 από νοσοκομεία) και λήγουν οι συμβάσεις 2.000 επικουρικών γιατρών.
Μέχρι την 1/01/2019 το 90% των πολιτών θα αναζητά με αγωνία οικογενειακό γιατρό.
Από την Πρωτοχρονιά ως μποναμάς για την επίσκεψη σε ειδικό γιατρό χρειάζεται υποχρεωτική παραπομπή από τον ανύπαρκτο για τους πολλούς οικογενειακό γιατρό.
Οι Έλληνες πληρώνουν τώρα από την τσέπη τους 262 εκατ. ευρώ περισσότερα (866 εκατ. ευρώ ετησίως από 604 εκατ. ευρώ το 2012) για φάρμακα και δίνουν για την υγεία το 7,3% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία έχουν επιστρέψει ως προς τις δαπάνες υγείας σε προ κρίσης επίπεδα ενώ στην Ελλάδα, που βίωσε μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις των δαπανών, το 2017 οι κατά κεφαλήν δαπάνες υγείας υπολείπονταν κατά 30% των δαπανών του 2009 και πλέον είναι στο 50% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
Χρειάζεται αφύπνιση και γενναιότητα για να σταματήσει το λάθος και να υπάρξει λύση με προοπτική.
Το ΕΣΥ αγκαλιάστηκε από τον λαό γιατί κάλυψε πραγματικές ανάγκες. Η εμμονή στις κυβερνήσεις Δεξιάς και «Αριστεράς» να σκαρφίζονται μετονομασίες και να σχεδιάζουν «ατελείς μεταρρυθμίσεις», μόνο και μόνο για να πλήξουν το «brand name» που γράφει στην ούγια ΠΑΣΟΚ, απλώς πλήττει τους αδύναμους και το δικαίωμά τους στην υγεία.
Η απλή αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα νοσοκομεία και υποδομές Υγείας έκαναν οι ευεργέτες, οι δωρητές και το ΠΑΣΟΚ. Οι μεγάλες αλλαγές δεν σκιάζονται με «κάλπικα κόλπα».
Όποτε η ετυμηγορία του λαού ανέδειξε κυβερνήσεις της ΝΔ το αποτέλεσμα στην υγεία ήταν χρέη και διάλυση.
280 δισ. δρχ. έφθασαν τα χρέη την περίοδο 1989-1993, 6,9 δισ. ευρώ ήταν τα χρέη της περιόδου Καραμανλή το 2009.
Στη διετία 2010-2012 μειώθηκαν κατά 50% οι δαπάνες και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ESYNET, το διπλογραφικό, τους ισολογισμούς και με τις διαρθρωτικές αλλαγές ετέθησαν τα θεμέλια για την εξυγίανση των δαπανών υγείας.
Παράλληλα, η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ αποτέλεσε μια σημαντική προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενοποίησης των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Από τον Γενάρη του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντί να επιλέξει προοδευτικές λύσεις, αμνήστευσε τους υπεύθυνους της χρεοκοπίας και ακολουθεί πιστά δεξιές συνταγές που διεύρυναν τις ανισότητες.
Η κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ από 774 εκατ. ευρώ ετησίως μειώθηκε στα 100 εκατ. ευρώ το 2018 και οι δαπάνες φορτώθηκαν στην πλάτη των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων με την αύξηση των εισφορών υγείας.
Η συνολική επιβάρυνση μέχρι τώρα ξεπέρασε τα 2,8 δισ. ευρώ.
Το πιο εξοργιστικό, την ώρα που παριστάνουν τους προστάτες των φτωχών και των αδύναμων, η μέση συμμετοχή των πολιτών στα φάρμακα έχει φθάσει στο 49% από 22% το 2012.
Σε ό,τι αφορά την ΠΦΥ, αντί να ενισχύσουν τα Κέντρα Υγείας και τις δομές του ΠΕΔΥ, που μπορούν να ανακουφίσουν τα νοσοκομεία και τους πολίτες, εγκλωβίστηκαν σε ιδεοληψίες για «ΤΟΜΥ» με μόνο στόχο τη δημιουργία πελατειακών δομών ενώ ταυτόχρονα διέλυσαν το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ με θύμα τους ασφαλισμένους πολίτες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήρε 80 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για μισθούς υποσχόμενη στην Ε.Ε. «νέες δομές στην πρωτοβάθμια υγεία κοντά στους πολίτες».
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στον Εύοσμο στις 10/05/2017, μίλησε για «επαναστατική κίνηση» και «εμβληματική μεταρρύθμιση» με 14 Αστικά Κέντρα και 269 ΤΟΜΥ σε 65 νομούς μέχρι τέλος του 2017.
Έναν χρόνο μετά, αντί να ζητήσουν συγγνώμη, γιόρτασαν το «ναυάγιο του Τιτανικού» παρουσιάζοντας λιγότερες από 100 ΤΟΜΥ, με τις 56 από αυτές να έχουν «καταλάβει» χώρους εντός των Κέντρων Υγείας και δομών που λειτουργούσαν και 9 να συλλειτουργούν ανά δύο σε ίδιους χώρους.
Έτσι, αντί για «νέες δομές σε όλη τη χώρα», οι γιατροί πήγαν στα κέντρα σε 8 πόλεις με ισχυρές νοσοκομειακές υποδομές ενώ στα νησιά, τις δυτικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν προστέθηκε ούτε ένας γιατρός.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ
Σήμερα χρειαζόμαστε συνεννόηση και σχέδιο για ένα ρωμαλέο, ισχυρό και ενιαίο Εθνικό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης, προστασίας, προαγωγής και εξω-νοσοκομειακής φροντίδας και εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας.
Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από ένα σύστημα υγείας που θα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και σεβασμό τον πολίτη με:
1.Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών (Κέντρα Υγείας, συμβεβλημένοι γιατροί, οικογενειακοί γιατροί, δημοτικά ιατρεία) σε όλη τη χώρα.
2.Οικογενειακό γιατρό (παθολόγος, γενικός ιατρός, παιδίατρος) με ελεύθερη επιλογή για όλους τους πολίτες.
3.Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους γιατρούς.
4.Κατάργηση τώρα της εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις.
5.Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα σε όλους με μεγαλύτερη μείωση στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.
Ο πολίτης δικαιούται τις καλύτερες υπηρεσίες και η πολιτεία οφείλει να του τις διασφαλίζει χωρίς συναλλαγή την ώρα της ανάγκης

Τα σχόλια είναι κλειστά.