Ειδησεογραφικό site

Εντάσεις στο Αιγαίο με τσαμπουκάδες και αερομαχίες

229

Σε μία προσπάθεια να ακυρώσουν την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε με την παρέμβασή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι Τούρκοι προχώρησαν όχι μόνο σε μαζικές παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου αλλά και σε αρκετές υπερπτήσεις πάνω από ακριτικά νησιά.
Ήταν η δική τους γνωστή απάντηση με σκοπό να τροφοδοτήσει το φοβικό σύνδρομο στην Αθήνα αλλά επί της ουσίας δεν αλλάζει τα δεδομένα: Το γεγονός, δηλαδή, πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα «ισοπεδώσουν» τη βραχονησίδα, στην οποία ενδεχομένως θα αποβιβαστούν Τούρκοι κομάντος προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένο.
«Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία “κόκκινη” γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση», ήταν η δήλωση του κ. Αποστολάκη σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ετήσια, καθιερωμένη, εορταστική συνάντησή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες, τους διαπιστευμένους στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε και για τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή: «Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ…»
Όταν ρωτήθηκε για το αν θα έχουμε συμμάχους σε ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία, είπε: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε, δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μη χρειαστεί να φθάσουμε ώς εκεί. Με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί».
Η Τουρκία έχει «λάβει τα μέτρα της» προκειμένου να μην επιτρέψει «κανένα τετελεσμένο» στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας και τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας στον Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

«Κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας… Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας» ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι οι Τούρκοι είναι «υπέρ της ειρήνης και των σχέσεων καλής γειτονίας. Όμως στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε».

«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματά μας. Δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο» ανέφερε.
Σύμφωνα πάντως με ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν συνολικά 110 τέτοια περιστατικά σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από 35 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 14 ήταν οπλισμένα. Πρόκειται για 15 σχηματισμούς F-16 δύο σχηματισμούς F-4 και τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, που προέβησαν επίσης σε 35 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Αναχαιτίζοντας τα τουρκικά μαχητικά, ελληνικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν με τους εισβολείς σε έξι εικονικές αερομαχίες.
ΤΣΙΠΡΑΣ: ΣΕΒΑΣΜΟΣ…
Εκτός από το αμυντικό δόγμα που εξέθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (γιατί περί αυτού πρόκειται) υπήρξε και η ρητορική. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός παρέμεινε στη γνωστή κατευναστική ρητορική του. Ετοιμάζει, εξάλλου, τις αποσκευές του για την επίσκεψη στην Τουρκία. Το πολεμικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν επηρεάσει τον προγραμματισμό αυτής της επίσκεψης.

Από το Ισραήλ που βρέθηκε χθες για την 5η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής (Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ) ζήτησε από την Άγκυρα «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο». Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», προσθέτοντας «με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας κινήθηκε, όσον αφορά τους τόνους, σε «τουρκικό» κλίμα. Προφανώς, υπογράμμισε την προσήλωση της Αθήνας στην ειρήνη αλλά ήταν απειλητικός για την περίπτωση που οι Τούρκοι επιδιώξουν να καταλάβουν χιλιοστό ελληνικού εδάφους. Είναι σαφές πως εκτός από το διαφορετικό ταμπεραμέντο και τις ιδεολογικοπολιτικές αναφορές των δύο ηγετών που συγκροτούν τη σημερινή κυβέρνηση, για τον Πάνο Καμμένο οι υψηλοί τόνοι αποκτούν εκ των πραγμάτων και μία προεκλογική χροιά.

Μιλώντας στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες που υπηρετούν στο 588 Τάγμα Εθνοφυλακής, ανέφερε: «Να ξέρουν πολύ καλά όλοι αυτοί οι οποίοι προκαλούν ότι καλό θα ήταν γι’ αυτούς να παραμείνουν μόνο στις λεκτικές προκλήσεις. Από κει και πέρα, ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουν, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε!».
Αλλά παράλληλα το… στρογγύλεψε: «Εμείς θέλουμε την ειρήνη, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και αγαπημένοι αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό».

Το βασικό πρόβλημα της Άγκυρας ωστόσο δεν είναι το Αιγαίο, παρά το γεγονός ότι επαναφέρει κάθε τόσο τις γνωστές επεκτατικές διεκδικήσεις της. Το βασικό πρόβλημα είναι η αδυναμία της να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω του γεγονότος ότι η Ουάσινγκτον έχει ανάψει «κόκκινο» φως.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, πάντως, δήλωσε για μία ακόμα φορά πως εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις διαφιλονικούμενες περιοχές «θα αντιδράσουμε ανάλογα».
Εκτός από την αντίδραση στην παρέμβαση του ναυάρχου Αποστολάκη, είναι εμφανές πως στην Άγκυρα επικρατεί εκνευρισμός, κυρίως επειδή μένει έξω από το πλαίσιο συνεργασιών που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στον ενεργειακό, πολιτικό-διπλωματικό και αμυντικό τομέα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.