Ειδησεογραφικό site

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί ο Κυριάκος μετά το «ναι» στα αντιλαϊκά μέτρα

377

 

mitsotakis24 

Πολλοί βουλευτές στη Συγγρού διεμήνυσαν στο γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Κ. Τσιάρα ότι δεν θα ακολουθούσαν τη γραμμή του προέδρου και θα καταψήφιζαν την «αντιλαϊκή» ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

 

 

Του Γιάννη Χρηστάκου

 

Την πρώτη μεγάλη πολιτική απόφαση που θα τον συνοδεύει στο μέλλον πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα πρόσθετα μέτρα. Η ΝΔ περνά επίσης την πρώτη ισχυρή, αν και όχι ιδιαιτέρως ορατή, μίνι κρίση της προεδρίας Μητσοτάκη λόγω της ξαφνικής -για τους βουλευτές- πρόθεσης να πει «ναι» σε δύο καυτά άρθρα του νομοσχεδίου: Το νέο υπερταμείο και τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Το δεύτερο, δηλαδή τα δάνεια, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και στο περιβάλλον του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος φρόντισε με… χορευτική μαεστρία να το φέρει στην επιφάνεια και να το «κάψει» καθώς ήταν ο μόνος που αναφέρθηκε δημοσίως στις προθέσεις της ΝΔ, ονοματίζοντας όμως το θέμα των δανείων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη σκληρή κατά του ΣΥΡΙΖΑ στάση των βουλευτών του, αλλά και τις πιέσεις από πλευράς των Ευρωπαίων κομματικών του εταίρων να στηρίξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό ένα κομμάτι της συμφωνίας που είναι ζωτικής σημασίας και για το μήνυμα σταθερότητας από την Ελλάδα στη μεγάλη προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων.

 

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΩΝ

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών του στο εξωτερικό και συζητά για τις πολιτικές εξελίξεις πάντοτε υπό το πρίσμα των έντονων πολιτικών διεργασιών στο σύνολο της Ευρώπης. Τα μηνύματα που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπέρ της στήριξης της προσπάθειας της χώρας, όχι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη όλων των εμλεκομένων μερών μήπως και καταφέρει να στρίψει προς την ανάκαμψη. Την άποψη αυτή τη συμμερίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος πιστεύει πάντα στις δύσκολες αποφάσεις που μπορεί να μην είναι αρεστές ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα. Ο Κυριάκος πιστεύει απόλυτα ότι η στάση του σε τέτοια διλήμματα, εάν είναι ειλικρινής και εν τέλει συμβάλλει θετικά προς οφελος της χώρας, θα δημιουργήσει θετική αντίδραση στην κοινωνία για την πολιτική του, ξεπερνώντας τις όποιες αναταράξεις στις τάξεις της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα, φέρονται να του ζήτησαν να εξετάσει θετικά όσα και το δικό του κόμμα αλλά και ευρύτερα η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά στηρίζει, όπως για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις αλλά και οι ρυθμίσεις που θα ελαφρύνουν τις τράπεζες από το δυσβάσταχτο βάρος των κόκκινων δανείων. Για το θέμα των δανείων, υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης οι οποίες κατά τους εμπνευστές τους θα σώσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες είναι σε αφυξία και χρωστούν δάνεια, ενώ θα μπορούσαν υπό καλύτερες συνθήκες να συνεχίσουν να λειτουργούν με κερδοφορία. Το θέμα αυτό χωρά πολλή συζήτηση βέβαια, γιατί η βοήθεια στις επιχειρήσεις σώζει και θέσεις εργασίας, από την άλλη όμως υπάρχουν και τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια για τα οποία δεν θα υπάρξει καμία προστασία από το 2017, όπως επίσης και για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν υπήρχε κανένας λόγος να πωληθούν από τις τράπεζες. Αρχικά, οι προθέσεις του Κ. Μητσοτάκη ήταν να στηρίξει η ΝΔ και τις δύο διατάξεις, βλέποντας με καθαρά οικονομικούς όρους το όφελος για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που θα συμβάλουν σε ένα restart της οικονομίας και της λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων για να μπορέσουν κάποτε, επιτέλους, να επιτελέσουν το σκοπό τους, δηλαδή να δανείζουν με υγιή κριτήρια. Όμως, τα επιχειρήματα για την κοινωνική αναταραχή από τους πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμη και πρώτης κατοικίας από το επόμενο έτος ήταν πιο βαριά κι έτσι η σκέψη εγκταλείφθηκε. Πιο ισχυρή επιχειρηματολογία είχε η υπερψήφιση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, η οποία εν τέλει δεν είναι και στα καυτά θέματα κοινωνικής πολιτικής.

 

Ο ΑΔΩΝΙΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ένα ταξίδι στο Βερολίνο υπό άκρα μυστικότητα πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Αδωνις Γεωργιάδης. Εκεί συναντήθηκε με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος CDU και ευρωβουλευτές. Σκοπός της ειδικής αποστολής ήταν να πάρει κλίμα από τις σκέψεις των πολιτικών στη γερμανική βουλή εν όψει των εξελίξεων που έχει μπροστά η χώρα. Στις συναντήσεις που έκανε ο κ. Γεωργιάδης αποκόμισε την εντύπωση ότι οι βουλευτές σχεδόν αρνούνται να σκεφτούν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν εκ νέου στη βουλή διατάξεις που αφορούν σε περαιτέρω διευκολύνσεις για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία όπου για πρώτη φορά μετά από χρόνια η πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ έχει αρχίσει να αμφισβητείται ακόμη και από βουλευτές της. Ο Αδωνις κινήθηκε στις συναντήσεις του χωρίς κομματική στολή, επιχειρηματολογώντας πολλές φορές για την  ανάγκη να περάσει επιτέλους η Ελλάδα σε άλλη φάση και στηρίζοντας κομμάτια που περιέχονται στην παρούσα συμφωνία με τους δανειστές.

Οι συναντήσεις του κρατήθηκαν μυστικές υπό τον φόβο ότι θα δεχόταν πυρά από την κυβέρνηση για… δόλιες κινήσεις και γραμμή υπέρ των σκληρών θέσεων του Σόιμπλε. Πέρα από αυτά όμως, οι επαφές και οι συζητήσεις που έκανε εκεί βοήθησαν στην ανάλυση από πλευράς ΝΔ των σκέψεων που υπάρχουν σήμερα στο Βερολίνο, αλλά και και το πόση δυναμική έχουν ακόμη στην κυβέρνηση και τους Γερμανούς πολίτες οι θέσεις του Σόιμπλε που είναι και ο πιο σκληρός. Φυσικά, κουβέντα έγινε και για το πώς βλέπουν στη γερμανική βουλή τον Αλέξη Τσίπρα και τις κινήσεις του στην ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα βγάζοντας κι από κει χρήσιμα συμπεράσματα. Πάντως, το συμπέρασμα είναι ότι όλοι επιθυμούν στην παρούσα ευρωπαϊκή συγκυρία πολιτική σταθερότητα και όχι ακραίες συμπεριφορές, κάτι που επηρεάζει και την αλλαγή στάσης από τη ΝΔ προς ηπιότερες γραμμές για την ώρα.

 

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΟΥ

Αυστηρά μηνύματα στην ηγεσία της ΝΔ να μην τολμήσει να εισηγηθεί την ψήφιση των διατάξεων για τα κόκκινα δάνεια έστειλαν οι βουλευτές στη Συγγρού προτού λάβει την τελική της απόφαση το μεσημέρι της Πέμπτης στη σύσκεψη που έγινε στη Βουλή. Οι περισσότεροι διεμήνυσαν στο γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Κ. Τσιάρα ότι δεν θα ακολουθούσαν τη γραμμή και θα ψήφιζαν αρνητικά, γεγονός που οδήγησε σε άλλες σκέψεις. Πολλές πάντως ήταν και οι αρνήσεις να στηρίξει η ΝΔ ακόμη και το πλαίσιο για το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων καθώς στις τάξεις των βουλευτών υπερίσχυσε η άποψη ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί η κεντρική πολιτική στάση της ΝΔ ότι «αυτό το μνημόνιο είναι του κ. Τσίπρα, περιέχει πράγματα που δεν υπήρχαν ούτε ως σκέψη στην προηγούμενη αξιολόγηση και άρα θα το ψηφίσει μόνος του».

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.