Ειδησεογραφικό site

Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της Κεντροαριστεράς

87

Του Ευτύχη Παλλήκαρη

Βαθιά διάσταση απόψεων επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την πορεία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Την ώρα που ορισμένοι χαρακτηρίζουν προκαταβολικά το νέο φορέα ως «δεκανίκι» του νεοφιλελευθερισμού και του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλοι καλωσορίζουν μια ενδεχόμενη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, την επομένη του πρώτου γύρου, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης υποστήριξε με ανάρτησή του στο Facebook ότι «το υβρίδιο του νέου “κεντροαριστερού φορέα” έχει ως στόχο να αποτελέσει το πραγματικό “κόμμα” του Κ. Μητσοτάκη. Να του δώσει δηλαδή ιδέες, πρόγραμμα, ιδεολογικό άλλοθι, κρατικά στελέχη, εκλογικές ή κοινοβουλευτικές εφεδρείες, ό,τι μπορεί να δώσει ένα «κόμμα», ακόμα και μικρό εκλογικά». Καταλήγει, γράφοντας πως “τα πρόσωπα άλλαξαν όμως οι διακυβεύσεις παραμένουν σταθερές. Σήμερα η οικογένεια του εκσυγχρονισμού” επιστρέφει το χρέος της στην οικογένεια Μητσοτάκη. Του ετοιμάζει το βασικό βραχίονα υποστήριξης, έτσι ώστε, εκτός των άλλων, να μπορέσει να αντιμετωπίσει και την ακροδεξιά ηγεμονία που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα της ΝΔ και να του δώσουν το άλλοθι της “κεντρώας διεύρυνσης”».

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η άποψη του υπουργού Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Ήταν μια καλή διαδικασία, δημοκρατική. Συγκέντρωσε αρκετό κόσμο. Είναι ένας ιστορικός χώρος. Κουβαλάει σημαντικά αποθέματα πολιτικού πολιτισμού» είπε σε συνέντευξή του ο υπουργός για να καταλήξει: «Είναι ένα εγχείρημα δύσκολο αλλά είναι απαραίτητο γιατί πιστεύω ότι αυτός ο χώρος, εφόσον αποσαφηνίσει και την ταυτότητά του σε σχέση με τη δεξιά και την αριστερά, σε εκείνο που μπορεί ιστορικά να συμβάλει είναι να υπάρξει μια σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματική σύγκλιση πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα, όπου και η κεντροαριστερά θα συγκλίνει προς τα εδώ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκλίνει προς τα εκεί, θα βρεθεί ένας κοινός τόπος. Εγώ πιστεύω σε αυτή την υπόθεση. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση».

Κι όμως τόσο ο κ. Βερναρδάκης όσο και ο κ. Κουρουμπλής είναι μέλη της κυβέρνησης, ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Απλώς διατυπώνουν την αντιφατική προσέγγιση της διαμόρφωσης της Κεντροαριστεράς, που χαρακτηρίζει, οριζόντια και κάθετα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο, που τα αδιέξοδα λόγω των «επιδόσεων» του κ. Καμμένου λειτουργούν καταλυτικά, σε ό,τι αφορά τις πιθανές συμμαχίες του μέλλοντος.

 

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.