Ειδησεογραφικό site

Ραντμίλα Σεκερίνσκα: Όχι στο «Μακεδονία ξακουστή» από τη Σκοπιανή υπουργό

307

Την ώρα που ο Ζάεφ φέρεται αποφασισμένος, να διατηρήσει στο αναθεωρημένο Σύνταγμα των Σκοπίων (ως «Δούρειο Ίππο» του Μακεδονικού αλυτρωτισμού) το «ιστορικό» άρθρο 56 και στο Γέρακα της Αττικής μαθητές αποβάλλονται γιατί τόλμησαν να τραγουδήσουν στην παρέλαση για την εθνική επέτειο του «Όχι» το «Μακεδονία ξακουστή», όλο και πληθαίνουν τα μαύρα σύννεφα που προοιωνίζουν την καταιγίδα που απειλεί να «πνίξει» την ιστορική αλήθεια, μόλις η διαβόητη Συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε εφαρμογή, αφού περάσει από τα δύο κοινοβούλια.
Προς ικανοποίηση των μεγάλων δυτικών δυνάμεων, αλλά και του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου, με το όνομα Σόρος να… στοιχειώνει (επισήμως και ανεπισήμως) τις δύο πλευρές και όχι μόνο τα «μυαλά» των συνομωσιολόγων.
Τούτων δοθέντων, παρά τον σάλο που γνώριζε πως θα προκαλέσει, η υπουργό Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, «πήρε το θάρρος» και «απαίτησε» από τους Έλληνες να μην τραγουδούν κατά την διάρκεια των εθνικών τους εορτασμών, πατριωτικά εμβατήρια όπως το προαναφερθέν «Μακεδονία ξακουστή»
Κληθείσα να σχολιάσει τα συνθήματα περί ελληνικότητας της Μακεδονίας, η περί ης ο λόγος Σκοπιανή αξιωματούχος, τόνισε πως αυτά δεν κινούνται στο πνεύμα της φιλίας των δύο χωρών και έκανε λόγο για δυνάμεις που αντιτίθενται στην περιφερειακή συμφιλίωση και οι οποίες θα εξακολουθήσουν να δοκιμάζουν τα Βαλκάνια. Αυτό δείχνει, είπε η υπουργός, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο σωστός τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, προαναγγέλλοντας ότι οι Σκοπιανοί θα θέσουν το ζήτημα αυτό στη συνέχεια. Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι τόσο αφοσιωμένη στην ολοκλήρωση της συμφωνίας όσο κι εμείς, πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ. «Ωστόσο, στην Ελλάδα, όπως και στη «Μακεδονία» η κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος πολιτικός παράγοντας που θα καθορίσει τη συμφωνία» είπε. Και πρόσθεσε: «Το έχουμε δει στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων που διοργανώνονται από την αντιπολίτευση ή άλλες πολιτικές ομάδες, οι οποίες έδειξαν ότι μπορεί ακόμη και να είναι επιρρεπείς στη βία».
ΑΠΟ ΤΟ OPEN SOCIETY ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ
Ποια είναι όμως η Σκοπιανή υπουργός Άμυνας που εμφανίζεται να «κουνά το δάχτυλο» στους Έλληνες;
Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα Γιανσκόφσκα γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1972 στα Σκόπια και είναι πρώην αρχηγός της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης της ΠΓΔΜ. Απόφοιτος της πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου «Αγίου Κύριλλου και Μεθόδιου» των Σκοπίων, ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία ως βοηθός δημοσίων σχέσεων στο Ινστιτούτο «Open Society» που χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος. Το 1996 εξελέγη δημοτική σύμβουλος στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας, θέση την οποία διατήρησε έως το 1998, οπότε και εξελέγη στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Στη συνέχεια έγινε αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης της ΠΓΔΜ, ενώ είναι μέλος και του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Από το 1998 έως το 2002 η Σεκερίνσκα εργάστηκε ως βοηθός στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου των Σκοπίων, ενώ το 1998 εξελέγη στη Βουλή της ΠΓΔΜ. Εξελέγη εκ νέου βουλευτής στις εκλογές του 2002, ενώ δύο χρόνια αργότερα ήταν εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπράνκο Τσεβρενκόφσκι για την προεδρία των Σκοπίων. Διετέλεσε υπηρεσιακή πρωθυπουργός για τρεις εβδομάδες αφότου ο Τσεβρενκόφσκι παραιτήθηκε για να αναλάβει την προεδρία, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς εκτέλεσε χρέη αναπληρώτριας πρωθυπουργού στον διάδοχο του Τσερβενκόφσκι, Χάρι Κοστόφ.
Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο το Υπουργείου Άμυνας των Σκοπίων από το 2017 και επί υπουργίας της τα Σκόπια έλαβαν επίσημη πρόσκληση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι παντρεμένη με τον Μποζιντάρ Γιανόφκσι, διοικητή του υποκαταστήματος της Diners Club στα Σκόπια, η Ραντμίλα Σεκερίνσκα είναι μέλος της πανευρωπαϊκής «δεξαμενή σκέψης» European Council on Foreign Relations η οποίο χρηματοδοτείται επίσης από το «Open Society» του Τζορτζ Σόρος.
Ευκαιρίας δοθείσης, επαναφέρω στην μνήμη μας προς σοβαρό προβληματισμό, το παρακάτω μείζον θέμα, που μέσα στον ορυμαγδό της επικαιρότητας μοιάζει σαν να το έχουμε λησμονήσει. Υπενθυμίζω πως βάσει της παραγράφου 5 του άρθρου 8, της Συμφωνίας των Πρεσών έχει ήδη συγκροτηθεί η διεπιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει σχολικά εγχειρίδια (αλλά και συνοδευτικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες, οδηγούς διδασκαλίας κ.λπ.) και στις δύο χώρες. Τα μέλη της, όπως από καιρού έχουν ανακοινωθεί αρμοδίως (και επισήμως), φέρουν πολλούς αστερίσκους αναφορικά με τις θέσεις που έχουν κατά καιρούς εκφράσει στα θέματα που αποτελούν εδώ και χρόνια το βασικότερο σημείο σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών… Ζητήματα Ιστορίας και Γλωσσολογίας.
ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ
Τα πρόσωπα που απαρτίζουν την επιτροπή της ΠΓΔΜ έχουν εκφράσει κατά καιρούς θέσεις αλυτρωτικές και οριακά ακραίες. Επικεφαλής της επιτροπής τοποθετήθηκε ένα πολιτικό πρόσωπο, ο έμπειρος διπλωμάτης Βίκτορ Γκάμπερ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών από το 1993. Παράλληλα, έχει γράψει βιβλίο με τίτλο «Το όνομα της Μακεδονίας: Ιστορία, Δίκαιο και Πολιτική», στο οποίο υπεραμύνεται του «μακεδονικού έθνους» ως αφηγήματος. Ο Ντάλιμπορ Γιοβανόφσκι, δεύτερο μέλος της επιτροπής της ΠΓΔΜ, είναι καθηγητής Ιστορίας και έχει επιχειρηματολογήσει με άρθρα του και παρεμβάσεις του υπέρ της διαφοράς Αρχαίας Ελλάδας και Αρχαίας Μακεδονίας, με βασικό αφήγημα ότι οι Έλληνες έβλεπαν με αντιπαλότητα τον Φίλιππο τον Β’. Δύο πρόσωπα που επίσης έχουν προκαλέσει με τις απόψεις τους είναι ο καθηγητής Ιστορίας Λουντμίλ Σπάσοφ και η επίσης καθηγήτρια Κίκα Κόλμπε.
Ο μεν πρώτος, τόσο σε αμφιθέατρα όσο και σε άρθρα του, επιχειρηματολογεί υπέρ της «μακεδονικής γλώσσας», ενώ η κ. Κόλμπε δηλώνει «παιδί εξόριστων» και παιδί «Αιγαιατών φυγάδων». Στην επιτροπή συμμετέχει και ένα μέλος με ελληνικό όνομα, ο Νίκος Τσαουσίδης, παιδί οικογένειας κομμουνιστών, γεννημένος στην Τασκένδη και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ο οποίος υποστηρίζει ανοιχτά τη διαφοροποίηση της ταυτότητας Ελλήνων και Μακεδόνων. Από την επιτροπή που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν θα μπορούσε να λείπει και εκπρόσωπος της αλβανικής μειονότητας, με τον καθηγητή της αλβανόφωνης περιοχής του Τετόβου, Φαχρί Ραμαντάνι, να είναι ένα ακόμα μέλος και το ερώτημα να είναι ποιες αλλαγές θα ζητήσουν στα ελληνικά βιβλία και ποιες θα είναι διατεθειμένοι να κάνουν σε εκείνα της ΠΓΔΜ.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Ο σκεπτικισμός γύρω από τη συγκεκριμένη επιτροπή εντείνεται από τη στιγμή που από την πλευρά της Ελλάδας συμμετέχουν επιστήμονες που κατά καιρούς έχουν εκφράσει θέσεις και απόψεις που κινούνται μακριά από τη διαχρονική εθνική θέση γύρω από το «Μακεδονικό».
Ενδεικτικό είναι ότι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, είχε δηλώσει στις 19 Σεπτεμβρίου: «Ανεχόμαστε χίλια μύρια όσα στο όνομα της τρομερής πατρίδας και μιας, ας το πούμε, φαντασίωσης, που μας λέει ότι η Μακεδονία ήταν πάντα ελληνική και θα παραμείνει ελληνική…».
Σε άρθρο της, μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο στην εφημερίδα «Αυγή» είχε χαρακτηρίσει «αλυτρωτική κορώνα» το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», επικρίνοντας τον Νίκο Κοτζιά για τη φράση «σλαβική διάλεκτος» για τη γλώσσα αναγραφής του ονόματος της γειτονικής χώρας, προσθέτοντας και επιχειρηματολογώντας ότι η γλώσσα που μιλάνε είναι «μακεδονική».
Ο καθηγητής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, επίσης μέλος της επιτροπής, σε συνέντευξή του σε σκοπιανό κανάλι είχε υποστηρίξει ότι η κύρια σύνδεση μεταξύ αρχαίας και νέας Ελλάδας είναι γλωσσική και πολιτισμική και όχι αίματος, αποδίδοντας σε άλλη του συνέντευξη σε όσους αντιδρούν για τη συμφωνία τον χαρακτηρισμό «λαϊκιστικά φαινόμενα»

Τα σχόλια είναι κλειστά.