Ειδησεογραφικό site

Ψήφος Αποδήμων: Θετικό το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο, ζητεί διευκρινίσεις

55

Το ΠΑΣΟΚ διάκειται θετικά και αναμένεται να στηρίξει το νόμο περί αποδήμων που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφόσον ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου.

Πιστό στη λογική περί «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που διακήρυξε και από το βήμα της Βουλής κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του, διάκειται θετικά προς τις νέες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών στην ψήφο των εκλογέων εξωτερικού.

«Εμείς είχαμε στηρίξει και την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, άλλοι έβαλαν εμπόδια» σημείωναν στελέχη της Χ. Τρικούπη χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι από το ΠΑΣΟΚ θα ζητηθούν διευκρινίσεις από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Στις 15:15 θα έχουν συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΣ ο β’ κοινουβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής προκειμένου να ακούσουν τις προθέσεις της.

Στη Χ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι μπορεί μεν το ΠΑΣΟΚ να διάκειται θετικά ως προς την διευκόλυνση των αποδήμων ωστόσο τονίζουν ότι από την εφαρμογή του νόμου προέκυψαν προβλήματα και παθογένειες που πρέπει να θεραπευτούν. Για παράδειγμα τι θα γίνει με την επιστολική ψήφο, την εκκαθάριση/επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων, τα εκλογικά τμήματα κοκ. Δείγμα δυσλειτουργίας; Με τον παρόντα εκλογικό νόμο, λένε στο ΠΑΣΟΚ, κάποιος ομογενής από την Λατινική Αμερική για να ψηφίσει έπρεπε να πάει στο… Χιούστον. Το αντίστοιχο και στην Ασία ή σε άλλες ηπείρους. Ως εκ τούτου στη Χ. Τρικούπη θέλουν να διευκρινιστούν τα σκοτεινά σημεία αλλά και εάν η κυβέρνηση έχει «γνήσια πρόθεση πραγματικής διαβούλευσης και όχι να προχωρήσει με fast track διαδικασίες για να κάνει παιχνίδια η ΝΔ».

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το ΠΑΣΟΚ είχε επίσης στηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών. Μάλιστα δική του πρόταση ήταν να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη της εκπροσώπησης των αποδήμων, με τουλάχιστον τρεις εκπροσώπους τους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και ενός από αυτούς στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου. Ενώ επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή να συμπληρωθεί το νομοσχέδιο με επιπλέον πρόβλεψη για την επιστολική ψήφο, κάτι που συνιστά πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ από το 2001 και την τότε Συνταγματική Αναθεώρηση. Ωστόσο λόγω των διαφωνιών ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια δεν είχε επιφέρει καρπούς. Ενώ και το 2021 το ΠΑΣΟΚ είχε υπερψηφίσει (όπως και η Ελληνική Λύση) την πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων, ωστόσο τα τρία κόμματα άθροιζαν 190 ψήφους, ενώ απαιτούνταν 200 για να περάσει.

Σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023

Τα σχόλια είναι κλειστά.