Ειδησεογραφικό site

Προσκλητήριο επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ

40

Την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ τρώνε τις σάρκες τους, στο ΠΑΣΟΚ πνέει αέρας αισιοδοξίας με φόντο τα πρώτα «δείγματα» των δημοσκοπικών ερευνών που δείχνουν ότι το κόμμα βρίσκεται καθαρά στην δεύτερη θέση.

Το κλίμα μάλιστα αυτής της αισιοδοξίας για την προοπτική του κόμματος ήταν διάχυτο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ήταν εμφανές από τα χαμόγελα που κυριαρχούσαν εντός και εκτός αιθούσης.

Παρά πάντως το άκρως πανηγυρικό κλίμα, η Χαριλάου Τρικούπη, που δεν σκοπεύει να εφησυχάσει, κρατά χαμηλά την μπάλα και αντιμετωπίζει την δημοσκοπική άνθηση με μετριοπάθεια.

«Αυτή η καλή στιγμή, κατά την οποία για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια βλέπουμε να στρέφεται εκ νέου το ενδιαφέρον της κοινωνίας προς την παράταξη μας και να δυναμώνει, είναι για να παίρνουν… αέρα τα πανιά μας και όχι αέρα τα μυαλά μας», είναι το μήνυμα που στέλνουν μέσα από το «Κ» ηγετικά στελέχη του κόμματος, προς αποφυγή φαινομένων αλαζονείας και προκλητικών συμπεριφορών.

«Χωρίς την παραμικρή έπαρση προχωράμε μπροστά με σεμνότητα, με τεκμηριωμένες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, με ορθό και σοβαρό λόγο

με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά «μυρμηγκιού» κάθε μέρα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σχολίασε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ως «φωτογραφίες της στιγμής» για να προειδοποιήσει ότι «εμείς δεν μαζεύουμε άλμπουμ φωτογραφιών. Είμαστε εδώ για να νικήσουμε τη ΝΔ».

«Το λέω ξεκάθαρα: Το ΠΑΣΟΚ που οραματίζομαι, το ΠΑΣΟΚ για το οποίο αγωνίζομαι, το ΠΑΣΟΚ όλων μας, δεν έχει στόχο απλά να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει στόχο να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος, δείχνοντας πλέον πως η στρατηγική διαφοροποιείται και το Κίνημα είναι ετοιμοπόλεμο και πανέτοιμο να «αλλάξει πίστα» στο πολιτικό σκηνικό. Με άλλα λόγια, ο Νίκος Ανδρουλάκης αντιλαμβάνεται ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πως θα πρέπει ο πήχης να τεθεί σαφώς ψηλότερα.

Σίγουρα οι ευρωεκλογές είναι ένας σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός, με τελικό προορισμό τις εθνικές κάλπες, όποτε και αν αυτές στηθούν.

Ο απώτερος (ανομολόγητοςστόχος της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι διττός: αφενός θέλει να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, ώστε να προβάρει και επίσημα πια το «κοστούμι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφετέρου να μειώσει τη μεγάλη απόσταση που την χωρίζει από το κυβερνών κόμμα, ώστε να καταστεί ο βασικός πολιτικός αντίπαλος της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στη «σκληρή» γραμμή αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, όχι μόνο στα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας που ροκανίζει όλο και περισσότερο τα πενιχρά εισοδήματα, αλλά ευρύτερα σε όλα τα μείζονα ζητήματα που αυτή χειρίζεται, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και σε ζητήματα που θεωρούνται ταυτοτικά και έχουν συμβολική σημασία, όπως είναι η δημόσια Υγεία και η Παιδεία.

Παράλληλα, η «στρατηγική» της εξόρμησης στην κοινωνία θα συνεχιστεί, ταυτόχρονα με την κατάθεση προτάσεων που λύνουν τα προβλήματα των πολιτών και κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη.

 

Έτσι, το μοντέλο του «Οδοιπορικού για την Παιδεία (σελίδα 6)  και την Υγεία που πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ σε αρκετές περιοχές της χώρας, αποσκοπώντας στην πιο άμεση επαφή με συγκεκριμένες κάθε φορά κοινωνικές ομάδες, θα συνεχιστεί, και μάλιστα με πιο εντατικούς ρυθμούς, αποτελώντας ταυτόχρονα «case study» για την ανάδειξη και άλλων ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως το πανάκριβο κόστος της στέγασης. Ένα ζήτημα που το έβαλε πρώτο το ΠΑΣΟΚ, πριν από δύο χρόνια περίπου, όπου παρουσίασε δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων, αξιοποιώντας την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία.

Η αντιπολιτευτική τακτική και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα δύο ζητήματα. Ψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ τίθενται τα θέματα της ακρίβειας, του πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους διαβίωσης των πολιτών, του ιδιωτικού χρέους, της  ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, της ανάγκης πραγματικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Παιδεία, της ισχυροποίησης του θεσμών και του Κράτους Δικαίου, που ιδίως μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα κ.α.

 

 

 

Τρεις απόψεις για τον μαζικό επαναπατρισμό πρώην στελεχών και ψηφοφόρων

 

ΟΧΙ στους γενίτσαρους που πλήγωσαν το κόμμα, ανοιχτές πόρτες σε ΟΛΟΥΣ τους πολίτες και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και από… «πράσινο μικροσκόπιο» συγκεκριμένες περιπτώσεις

 

Την ίδια ώρα, η συζήτηση για την επιστροφή απογοητευμένων ΣΥΡΙΖαίων προς το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει για τα καλά στο εσωτερικό του κόμματος, μετά και τις παρεμβάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής.

Η στρατηγική της διεύρυνσης αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς καταγράφονται διαφορετικές  προσεγγίσεις μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών.

Οι κυρίαρχες απόψεις που διατυπώνονται εντός του ΠΑΣΟΚ είναι τρεις και είναι οι εξής:

Η πρώτη θέλει τις πόρτες ερμητικά κλειστές στους γυρολόγους και σε όσους «πλήγωσαν» και πρωτοστάτησαν σε υβριστικά σχόλια για το ΠΑΣΟΚ και μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ για «καρέκλες εξουσίας».

«Σημαιοφόρος» αυτής της άποψης είναι ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους  ότι δεν πρέπει να υπάρξει «καμιά συνεργασία με πολιτικούς γυρολόγους οι οποίοι γυρνούν από κόμμα σε κόμμα για μια καρέκλα, είναι προσβολή για όσους κράτησαν όρθια την παράταξη, τον απλό κόσμο και τα στελέχη που όλοι αυτοί πρόσβαλαν».

Οι απόψεις Κωνσταντινόπουλου βρίσκουν σύμφωνους τον Πέτρο Ευθυμίου και τον Γιάννη Μεϊμάρογλου, όπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις τους στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Η δεύτερη άποψη είναι ακριβώς η αντίθετη και θέλει ανοιχτές πόρτες προς όλους τους πολίτες, τις κοινωνικές δυνάμεις και τα στελέχη που βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και ψάχνουν μια νέα επιλογή που δίνει ελπίδα και λύσεις.  Υπέρ αυτής της άποψης τάσσονται στελέχη και βουλευτές από διάφορα εσωκομματικά στρατόπεδα, όπως ο Μιχάλης Κατρίνης (ο οποίος ζήτησε και πολιτική απόφαση για το θέμα της διεύρυνσης), ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, η Τόνια Αντωνίου, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, που πρότεινε μάλιστα να συγκροτηθεί επιτροπή για το θέμα της διεύρυνσης. Αρκετά από τα παραπάνω στελέχη σημειώνουν στο «Κ», πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο να φοβάται την διεύρυνση. Αντιθέτως, προσθέτουν, έχει μόνο να κερδίσει αν εισρεύσουν στο κόμμα πρώην στελέχη και ψηφοφόροι του, ενώ σε όσους διαφωνούν υπενθυμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη εντάξει στις τάξεις του πρώην κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Σταύρος Κοντονής.

Η τρίτη προσέγγιση που επικρατεί στα ενδότερα του κόμματος και τείνει να λάβει μορφή «κομματικής γραμμής» είναι να εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά, κυρίως όσον αφορά τα κεντρικά και επώνυμα πασοκογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τα μεσαία και περιφερειακά.

Πηγές μάλιστα της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν στο «Κ», ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι απόλυτος για τα στελέχη που χτύπησαν το κόμμα στα δύσκολα, επιχείρησαν συνειδητά να το διαλύσουν για να κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά και σήμερα περιφέρουν την αριστεία τους για να πάρουν καρέκλες. «Για όλους αυτούς δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής», έχει ξεκαθαρίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στους στενούς του συνεργάτες.

Ο ίδιος μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος έδωσε το πρώτο στίγμα των προθέσεών του και της στρατηγικής που θα ακολουθήσει. Έκανε ανοιχτό κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα διπλό μήνυμα, με αποδέκτες εκτός και εντός του κόμματος. Πρώτον, ότι δεν επιθυμεί «εύκολες και ατελέσφορες συγκολλήσεις κορυφής, αλλά τον δύσκολο, κοπιαστικό, στέρεο δρόμο των κοινωνικών συμμαχιών, με αρχές, αξίες και πολιτικές θέσεις» και δεύτερον ότι θα ρίξει το βάρος στο να είναι το κόμμα του «ισχυρή αντιπολίτευση σήμερα, αλλά πάνω απ’ όλα ισχυρή κυβερνητική εναλλακτική πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της διεύρυνσης  θα το χειριστεί αποκλειστικά ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, προσεκτικό φιλτράρισμα, αλλά και χειρουργικά κτυπήματα. Ο ίδιος φέρεται να απορρίπτει – προσώρας – τη συγκρότηση Επιτροπής που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την διεύρυνση, όμως έχει δώσει εντολή σε στενούς του συνεργάτες να βολιδοσκοπήσουν μικρά και μεσαία στελέχη που δεν έχουν προκαλέσει με την στάση του στο παρελθόν. Όσον αφορά την επιστροφή προβεβλημένων στελεχών που είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάθε περίπτωση θα εξετάζεται διαφορετικά, ωστόσο στους σχεδιασμούς του Ανδρουλάκη δεν χωρούν πρόσωπα  που δεν σεβάστηκαν τον χώρο που τους ανέδειξε, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θάνος Μωραϊτης κ.α.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.