Ειδησεογραφικό site

Προσγείωση το φθινόπωρο με δεκάδες προαπαιτούμενα και νέα επαχθή μέτρα

48

Το πικρό φθινόπωρο με τα δεκάδες προαπαιτούμενα και τα νέα μέτρα που περιλαμβάνουν κι άλλες σκληρές προσαρμογές στην τσέπη των εργαζομένων είναι το επόμενο δόκανο που έχει στήσει η ίδια η κυβέρνηση στον εαυτό της.

Μετά την έξοδο στις αγορές που επιχείρησε η κυβέρνηση, παρά την αντίθετη άποψη των δανειστών αλλά και των ίδιων των αγορών, το κλίμα ευφορίας που ήθελε να δημιουργήσει και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό δεν ήταν το αναμενόμενο. Όμως με αυτό θα πορευτεί η κυβέρνηση για να βγάλει καλοκαίρι και από τέλη Αυγούστου οι δανειστές επιστρέφουν για να θυμίσουν στην κυβέρνηση ότι έχει κι άλλες υποχρεώσεις τις οποίες η ίδια δημιούργησε, υπέγραψε και πρέπει να υλοποιήσει. Συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων, ομαδικές απολύσεις, άνοιγμα επαγγελμάτων, ασφαλιστικό, νέες περικοπές και ψάξιμο για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» όπως π.χ. του ΕΟΠΠΥ είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Οι πολίτες αυτής της χώρας, που αυτή την περίοδο δεν παρακολουθούν απολύτως τίποτα από όσα γίνονται, έχουν την δική τους πραγματικότητα. Τα εκκαθαριστικά είναι φουσκωμένα με τους νέους φόρους που φέρουν την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου και τα επόμενα χρόνια είδαν ότι ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα το φέσι των ακόμη περισσότερων φόρων με τη συμφωνία των ίδιων ανθρώπων στη δεύτερη αξιολόγηση. Ο «καταργημένος» ΕΝΦΙΑ ξεκινά να ζητείται από τα τέλη Αυγούστου και ο μαραθώνιος φόρων, η ανεργία και η ανασφάλεια θα είναι η καθημερινότητα που ακυρώνει όποια σενάρια επιτυχημένων εξόδων στις αγορές και ακόμα περισσότερο του «τέλους των μνημονίων».

 

 

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑ

 

Αυτό είναι το νέο και προφανώς τελευταίο επικοινωνιακό διακύβευμα που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός και ο συγκυβερνήτης του για να συνεχίσουν την κυβέρνησή τους τουλάχιστον και την επόμενη χρονιά. Στόχος, να φτάσει η ώρα για το μεγαλύτερο επικοινωνιακό «πάρτι» της κυβέρνησης, στα τέλη του επόμενου Αυγούστου, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και έρχεται η ανάπτυξη». Σε χρονικό ορίζοντα η κυβέρνηση δεν έχει καθώς φαίνεται σήμερα πρόβλημα να συνεχίσει να κυβερνά. Άλλωστε αυτό καταδεικνύει και η αναγκαστική συγκάλυψη των ενεργειών του Πάνου Καμμένου να τηλεφωνεί συχνά σε κατάδικο των φυλακών και την άρνηση για εξεταστική επιτροπή υπό τον φόβο των αποκαλύψεων και της αλήθειας.

Στο επίπεδο της πολιτικής, ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση συνεχίσει να μην έχει πια την στήριξη των πολιτών δεν φαίνεται σήμερα να παρουσιάζει πρόβλημα ρήγματος στη συνοχή της, δηλαδή να υπάρξει εκείνο το γεγονός που θα ρίξει την κυβέρνηση. Δεν φαίνεται επίσης να υπάρχουν εκείνοι οι βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα ανεξάρτητα από τα παράπονα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εκτός πολιτικής όμως, το σκάνδαλο Καμμένου είναι ένα θέμα το οποίο ο πρωθυπουργός φοβάται την εξέλιξή του. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση επιτίθεται στη δικαιοσύνη για να τη φοβίσει. Διότι ξέρει ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Καμμένου, με τους άλλους συμπρωταγωνιστές που δεν έχουν βουλευτική ασυλία, είναι ικανή να φέρει αποκαλύψεις οι οποίες δεν θα μπορούν να δώσουν άλλη δυνατότητα συγκάλυψης στην κυβέρνηση και αναγκαστικά θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από όλα όσα θα συμβαίνουν το φθινόπωρο έχει έτοιμο ένα ακόμη σχέδιο που βασίζεται στις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα και μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» υπάρχει στα σκαριά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που προβλέπει ακόμα και την εξουδετέρωση του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη θέσπιση Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου με μία σημαντική διαφορά από τις ανάλογες επιστημονικές προτάσεις που είχαν γίνει και επί κυβέρνησης Καραμανλή: Ότι για όλα αυτά θα αποφασίσουν οι πολίτες με δημοψηφίσματα για διάφορες συνταγματικές προβλέψεις που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν αλλαγές.

 

ΜΑΖΕΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ…

 

Για παράδειγμα, ένα εξ αυτών των δημοψηφισμάτων που σκοπεύει να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως μοναδικό εκλογικό σύστημα και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό όταν δεν υπάρχει αποτέλεσμα στη δεύτερη ψηφοφορία στην Βουλή. Ακόμα, προβλέπονται διευρυμένες αρμοδιότητες του ΠτΔ και κάτι …καινοτόμο: εάν οι πολίτες μαζέψουν 1.000.000 υπογραφές να μπορούν να ανακαλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ψήφισαν!

Αυτά και άλλα πολλά περί δημοψηφισμάτων με τα οποία ο λαός θα μπορεί περίπου να ανεβάζει και να κατεβάζει κυβερνήσεις και προέδρους και δικαστήρια με υπογραφές περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχει καταθέσει (βρίσκονται στο διαδίκτυο για τους ενδιαφερόμενους) η επιτροπή που συστάθηκε υπό τον Γ. Κατρούγκαλο. Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα εθνικά θέματα είναι ότι θα μπορούν οι πολίτες να αποφασίσουν γι’ αυτά με τη συλλογή μονάχα 500.000 υπογραφών!

Τα σχέδια αυτά δεν είναι μόνο προκλητικά, είναι και άκρως επικίνδυνα. Γιατί; Διότι απλούστατα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει στον λαό όλες τις δυνατότητες να επηρεάζει τις εξελίξεις ανάλογα με το κλίμα που διαμορφώνεται.

Πρόκειται για ένα άκρως ελκυστικό αφήγημα που δύσκολα αντιπαλεύεται σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση και ο κόσμος αισθάνεται οργή για όλο το πολιτικό σύστημα.

Αυτή είναι μία έμπνευση της κυβέρνησης που καταρρέει και θέλει να αποκτήσει ξανά ένα περιτύλιγμα κοινωνικής αποδοχής πιάνοντας τα ραδιοκύματα του αριστερού και όχι μόνο ακροατηρίου, αδιαφορώντας εάν αυτά προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στη δημοκρατία και δημιουργήσουν πάγιες συνθήκες αποσταθεροποίησης. Ποιος δεν θα ήθελε για παράδειγμα να «ρίχνει» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν δεν του αρέσει; Μαζέψτε υπογραφές. Ποιος δεν θα ήθελε να αποφασίσει για την ονομασία π.χ. των Σκοπίων; Μαζέψτε υπογραφές. Ποιος δεν θέλει να αποφασίσει για τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας; Δημοψήφισμα. Φυσικά, σήμερα τα κόμματα προ των εκλογών έχουν προγραμματικές θέσεις για όλα αυτά τα ζητήματα κι έτσι ζητούν την ψήφο των πολιτών, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο αφού όλα όσα έχει υποσχεθεί στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης πήγαν περίπατο.

 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΜΕ

 

Τα παραπάνω, μαζί με τη νέα προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών πολέμου με τους τηλεοπτικούς σταθμούς μέσω της επιχείρησης κρατικοποίησης της διαφήμισης που δίνεται στα Μέσα Ενημέρωσης από διαφημιζόμενους και media shops θα αποτελέσουν το πεδίο πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση ώστε να περάσουν σε δεύτερη μοίρα όλα τα δυσάρεστα μέτρα που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους δανειστές από τον επόμενο μήνα.

Οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν γίνει μετά την ανάλυση όλων των ποιοτικών στοιχείων των τελευταίων δημοσκοπήσεων και που δείχνουν ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτή την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα, εκείνο που έχει ενοχλήσει και θα επιχειρηθεί η αντιστροφή του κλίματος είναι η καθημερινή αποκάλυψη της κατάργησης όλων όσα έλεγε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την έξοδο στις αγορές, τους υπερβολικούς φόρους, τους δανειστές οι οποίοι θα «κάνουν πίσω και θα ‘ναι μέρα μεσημέρι». Ένα ακόμα παράδειγμα αυτών των ημερών είναι οι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2014 για την επιχείρηση «στημένης» εξόδου της χώρας στις αγορές που έχει ως αποτέλεσμα μονάχα το κέρδος των «τοκογλύφων».

Η επόμενη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο θα αποτελέσει ορόσημο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανακάμψει στην κοινή γνώμη με ορίζοντα τον Αύγουστο του 2018 που θα επιχειρήσει να καταδείξει το τέλος των μνημονίων και μία συμφωνία για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ήδη άρχισε μέσω του Πάνου Σκουρλέτη το σερβίρισμα του ξαναζεσταμένου φαγητού για την αλλαγή ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών ώστε να μη συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και βέβαια το επόμενο στάδιο θα είναι η εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου με βελτιώσεις που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βοηθήσουν ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικός σε άλλα κόμματα για να μπαίνουν πιο άνετα

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.