Ειδησεογραφικό site

Φώφη Γεννηματά: «Η νέα παράταξη θα γεννηθεί στη μήτρα της κοινωνίας»

101

 

gennimata-dimokratiki-sumparataxi

Βήματα υλοποίησης του οδικού χάρτη, στον δρόμο για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, επιχειρούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αρχής γενομένης από την ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου Κεντρικού Συμβουλίου του συμμαχικού σχήματος, το οποίο αποτελεί το ανώτερο κομματικό όργανο.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Το νέο συντονιστικό όργανο θα έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση της στρατηγικής και πολιτικής θέσης της ΔΗΣΥ, θα παρεμβαίνει σε κεντρικά ζητήματα αλλά και σε κάθε θέμα που προκύπτει, ενώ θα λαμβάνει τις αποφάσεις -κατόπιν σύνθεσης των εισηγήσεων που θα δέχεται από τα κόμματα- σε ανώτατο επίπεδο.

Για την καλύτερη μάλιστα διαχείριση του σχήματος αναμένεται άμεσα να συγκροτηθεί 21μελής Γραμματεία, η οποία από κοινού με την Κ.Ο. θα αναλάβει τον όλο συντονισμό.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση του συνεδρίου, το Κεντρικό Συμβούλιο θα έπρεπε να είχε 50 συμμετέχοντες (με αναλογία 20 από το ΠΑΣΟΚ, 10 από το ΚΙΔΗΣΟ, 10 από τη ΔΗΜΑΡ, 5 από τις Κινήσεις Πολιτών και 5 από την ΕΔΕΜ). Ωστόσο, στην πορεία ο αριθμός αυξήθηκε στους 97, καθώς εκφράστηκε η ανάγκη να διευρυνθεί και να προστεθούν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ

Εκτός από τους επικεφαλής των κομμάτων που συμμετέχουν ex officio, το νέο όργανο πλαισιώνουν στελέχη από όλες τις «συνιστώσες», οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές της ΔΗΣΥ, και, επιπροσθέτως, στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και σημαντικούς κοινωνικούς χώρους.

Από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, όπως ο διευθυντής του πολιτικού της γραφείου, Μανώλης Όθωνας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, η Τόνια Αντωνίου, ο Παύλος Χρηστίδης και η Νάντια Γιαννακοπούλου, πρώην βουλευτές, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Συλβάνα Ράπτη και η Κατερίνα Μπατζελή, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Νίκος Σαλαγιάννης, καθώς και κομματικά στελέχη, όπως οι πρώην γραμματείς της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Παντελής Καμάς και Θάνος Μωραΐτης, ο Κώστας Ζώγας, ο Στέλιος Τσάκαλος, ο Χαράλαμπος Βαρδίκος και ο Αντώνης Σαουλίδης.

Από τη ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν οι: Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιάννης Αμοιρίδης, Φωτεινή Αναστασίου, Γιάννης Αργυρός, Τάσος Δαρσινός, Θόδωρος Μαργαρίτης, Χάρης Μοβσεσιάν, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Έφη Παγκάλου, Δημήτρης Στάμου, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Γιώργος Σιακαντάρης, Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θωμάς Ψύρρας.

Από το ΚΙΔΗΣΟ οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Πεταλωτής, Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Ελενόπουλος, οι πρώην βουλευτές Χάρης Καστανίδης, Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Ρέππας και Αφροδίτη Παπαθανάση, καθώς και οι Κατερίνα Κολιτσίδα, Άσπα Παπαηλίου, Ελένη Ζωντήρου, Κωνσταντίνος Αλεξάκος.

Οι Κινήσεις Πολιτών συμμετέχουν με τους Γιάννη Τούντα, Παναγιώτη Ιωακειμίδη, Νίκο Διακουλάκη, Θεόδωρο Καρούνο, Μιχάλη Χάλαρη, Χριστόφορο Εδιάρογλου, Ίριδα Ζαχμανίδου και Γρηγόρη Ρίσβα.

Από την ΕΔΕΜ οι Νίκος Ιωσήφ, Δημήτρης Ρολόγης, Γωγώ Καζά, Δημήτρης Κοτρόγιαννος, Ιάκωβος Ζουρνατζής, Δημήτρης Ρολόγης και Αθανάσιος Σακκάς.

Επίσης, συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που πλαισίωναν την Επιτροπή Διαλόγου κατά την πρώτη περίοδο προσέγγισης με το Ποτάμι, όπως ο Απόστολος Πάνας, ο Θύμιος Φωτεινός, ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Νίκος Κανελόπουλος, η Λίνα Μενδώνη και ο Παύλος Ραβανής.

Η λίστα περιλαμβάνει εκπροσώπους από τα Επιμελητήρια, την Αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους, τα συνδικάτα, όπως ο Γιάννης Πούπκος (ΓΣΕΕ), ο Παναγιώτης Αβραμόπουλους (Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης), η Αχμέτ Μοάβια (Ελληνικό Φόρουμ Μετανάστευσης), ο Δημήτρης Ασημακόπουλος (ΓΕΣΕΒΕ), ο Γιάννης Βαρδακαστάνης (ΕΣΑμεΑ) και ο Ανδριανός Μιχάλαρος (ΒΕΠ).

Στο Κεντρικό Συμβούλιο συμμετέχουν, επίσης, πρόσωπα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, όπως ο Νίκος Μπίστης, ο Γιάννης Νικολάου, η Πωλίνα Λάμψα και η Λέλα Παπαγιαννοπούλου.

 

ΕΚΤΟΣ, ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ – ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ

Στο όργανο δεν περιλαμβάνονται εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στελέχη που κατά καιρούς έχουν διαφωνήσει με τις επιλογές της ηγεσίας, όπως ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του άσκησε σκληρή κριτική στη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά, ο γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Ξεκαλάκης, τον οποίο έπαψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την κατάργηση των κομματικών οργάνων, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος, Έλενα Αναστασίου, Σωτήρης Ζαρπαλάς, που υπέγραφαν το κείμενο που προκάλεσε τη ρήξη στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς και ο Δημήτρης Καρύδης.

Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη που πρόσκεινται στη λεγόμενη «ομάδα» Ανδρουλάκη, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο όργανο, διαφωνώντας ως προς τον τρόπο επιλογής των προσώπων. Σαν επιχείρημα, μεταξύ άλλων, φέρνουν τη διαδικασία που ακολούθησαν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που ανέδειξαν τους εκπροσώπους τους μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

«Όπως όλες οι πολιτικές επιλογές, έτσι και αυτή θα κριθεί», είναι η ανεπίσημη απάντηση που δίνουν επιτελικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ σχετικά με τις ενστάσεις που διατυπώνονται, υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για ένα όργανο στο οποίο το ένα τρίτο τουλάχιστον το μελών του είναι θεσμικοί.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

H «πρεμιέρα» του Κεντρικού Συμβουλίου της ΔΗΣΥ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, όπου συνεδρίασε από κοινού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ξεκίνησε με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, η οποία άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην κυβέρνηση, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία και τη Δικαιοσύνη.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «περηφανεύεται, αλλά η αλήθεια είναι πικρή», αναφέροντας στη συνέχεια: «Χάσαμε σχεδόν τρία χρόνια για να γυρίσουμε πίσω και από το 2014».

Την κατηγόρησε ότι «διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όσοι αντιστέκονται στην επιβολή των σχεδίων» της κυβέρνησης στοχοποιούνται και ότι «οι εξεταστικές γίνονται όπου εκτιμούν ότι τους συμφέρει και χρησιμοποιούνται ως μέσο σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, ενώ καλύπτονται απόλυτα οι παράνομες πράξεις κυβερνητικών στελεχών από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Μιλώντας για την Κεντροαριστερά σημείωσε ότι «οι καθαρές αποφάσεις του Συνεδρίου και το κύρος που προσδίδει στη διαδικασία ο κ. Αλιβιζάτος και η επιτροπή του, που συγκροτείται, δεν αφήνουν περιθώρια και καμιά δικαιολογία για δισταγμούς και καθυστερήσεις», προσθέτοντας ότι «η νέα παράταξη θα γεννηθεί στη μήτρα της κοινωνίας».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «ελπίζοντας ότι σε αυτή τη μάχη θα είναι όλοι παρόντες, ότι η ιστορία δεν θα γράψει το «πλην Λακεδαιμονίων». Εμείς προχωρούμε».

Η ΔΗΜΑΡ

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της συγκρότησης ενιαίου φορέα με υπέρβαση της υπάρχουσας «ομοσπονδιακής» δομής. Ως προς τα επόμενα βήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αναφέρθηκε σε «δύο κάλπες», με τις οποίες η βάση της παράταξης θα εκλέξει στη μία την/τον επικεφαλής και στην άλλη το αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα ή θα διατηρήσει τον «ομοσπονδιακό» χαρακτήρα της.

«Στόχος πρέπει να είναι η ριζική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και όχι η οριακή αύξηση των ποσοστών μας», τόνισε, επίσης, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

Την αναγκαιότητα τού να γίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ένα «εργαστήρι» παραγωγής πολιτικών με προοδευτικό πρόσημο, επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου και ανέφερε ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, τη θεμελίωση ισχυρών θεσμών, τη χρήση των σύγχρονων τεχνικών στη διακυβέρνηση της χώρας καθώς και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου είπε, επίσης, ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη διαθέτει το «Σχέδιο Ελλάδα», αλλά και τις οργανωτικές βάσεις, ώστε να καταστεί ο κυρίαρχος πόλος των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα.

Ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης εκ μέρους των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», σημείωσε ότι «το πολιτικό διακύβευμα είναι ιστορικό», προσθέτοντας ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να αναδειχθεί πρωταγωνιστής της κεντρικής πολιτικής σκηνής για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα να φύγει η κυβέρνηση «για να αποτραπούν τα χειρότερα» και, τέλος, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο φορέα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Απόστολος Πόντας, είπε ότι η ΔΗΣΥ μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, τονίζοντας ότι η πορεία της πρέπει να είναι μια πορεία που «θα ανασυστήσει το μήνυμα της ελπίδας».

 

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου πάρθηκαν αποφάσεις σχετικά με τη συγκρότηση Επιτροπών Πολιτικής, Τομέων Δράσης και Δικτύων Πολιτών, στο πλαίσιο της Πολιτικής και Οργανωτικής δομής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Οι Επιτροπές Πολιτικής θα συγκροτηθούν με βάση ευρύτερα θεματικά πεδία πολιτικής, ενώ θα εξειδικεύουν και θα προωθούν τις πολιτικές και προγραμματικές θέσεις της Συμπαράταξης.

Οι Τομείς Δράσης θα έχουν ως αντικείμενο τον προγραμματισμό, την υλοποίηση και προβολή των πολιτικών εκδηλώσεων, πρωτοβουλιών και δράσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ τα Δίκτυα Πολιτών, μεταξύ άλλων, θα έχουν ως στόχο την εξειδίκευση της πολιτικής, την επικοινωνία και διαβούλευση των πολιτικών θέσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τους πολίτες στους αντίστοιχους χώρους, καθώς και τη στήριξη της αυτόνομης λειτουργίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων.

Τέλος, το Κεντρικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση και εξουσιοδότηση της Συντονιστικής Γραμματείας του, προκειμένου να καθορίσει τη σύνθεση των Γραμματειών σε συνεργασία με τα κόμματα/φορείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και με βάση την αρχή της εκπροσώπησης και της αναλογικότητας.

Η ΕΚΛΟΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ

Την ίδια ώρα με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο για τη δημιουργία του νέου φορέα.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος συνεχίζει τις επαφές του με στελέχη και προσωπικότητες του χώρου, στις οποίες καταγράφει προτάσεις, διαφωνίες, αλλά και συμφωνίες, προκειμένου να καταλήξει σε μία συμβιβαστική πρόταση για τη διεξαγωγή των διαδικασιών, ενώ καταρτίζει ήδη τη λίστα με τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν την Επιτροπή.

Η σύνθεσή της αναμένεται να ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες προκειμένου να συμμετέχουν και προσωπικότητες κύρους.

Όσον αφορά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που είναι προγραμματισμένο για τις αρχές του φθινοπώρου, στη Χαριλάου Τρικούπη γίνονται δεύτερες σκέψεις για διεξαγωγή του μετά την εκλογή ηγεσίας, προκειμένου να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας που θα επισκιάσει το όλο εγχείρημα.

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.