Ειδησεογραφικό site

Προκόπης Παυλόπουλος: Στην παρουσίαση του προγράμματος του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου

171

«Πολιτισμός καταδικασμένος να υπάρχει σ’ ένα χώρο απομόνωσης και ακινησίας, αποκτά «μουσειακές» διαστάσεις και αργοπεθαίνει» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την ανάγκη καταπολέμησης του διαβρωτικού μύθου περί, δήθεν, «σύγκρουσης πολιτισμών», ο οποίος επιβουλεύεται την παγκόσμια ειρήνη και δημοκρατία, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση του προγράμματος του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου με θέμα «Ελληνική γλώσσα, πολιτισμός και μμε», που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα απόψε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακροπόλεως.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η διαμόρφωση παγκόσμιων στρατηγικών πάνω στη «σύγκρουση των πολιτισμών» είναι καταστροφική, και επισήμανε ότι στις μέρες μας παρατηρείται συχνά η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των πολιτισμών, την οποία πρέπει ν’ αποκαταστήσουμε.

Όπως παρατήρησε, ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών – διάλογος τον οποίο η γλώσσα διευκολύνει τα μέγιστα – είναι το καταλληλότερο μέσο για να εμπεδωθεί η ειρηνική συνύπαρξη των λαών παγκοσμίως, με στόχο την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της αξίας του, της προσωπικότητάς του και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, του οποίου η κεντρική θεματική είναι αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόνισε ότι το φετινό θέμα του αφορά την εμβληματική προβληματική ως προς την «γλώσσα του άλλου» και, συνακόλουθα, ως προς την «ηθική της ετερότητας».

Μάλιστα, παρατήρησε ότι η γλώσσα κάθε λαού και των ανθρώπων του, είναι βασικό «πυρηνικό» στοιχείο του πολιτισμού τους, διότι δίχως την «αντηρίδα» της γλώσσας, ο αντίστοιχος πολιτισμός δεν έχει, ουσιαστικά, ρίζες και θεμέλια.

«Προσεγγίζοντας την «γλώσσα του άλλου» – του άλλου λαού και των ανθρώπων του – προσεγγίζουμε τον ίδιο τον πολιτισμό του, υπακούοντας ταυτοχρόνως, στους σχετικούς κανόνες της ηθικής της ετερότητας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε επίσης, ότι κάθε πραγματικός πολιτισμός επιδιώκει, οιονεί εκ φύσεως, την επικοινωνία με τους άλλους πολιτισμούς.

Ακολούθως, σημείωσε ότι ο πολιτισμός, που είναι «καταδικασμένος» να υπάρχει σ’ ένα χώρο απομόνωσης και ακινησίας, αποκτά «μουσειακές» διαστάσεις και αργοπεθαίνει. Και αυτός ο «αργός θάνατος», γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνος, όταν και όσο η απομόνωση συνοδεύεται από μια καταστροφική ψευδαίσθηση υπεροχής και απομόνωσης, ήτοι μια ψευδαίσθηση περί «splendid isolation».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Γιάννη Βαμβακάρη, ενός βιοπαλαιστή εναερίτη της ΔΕΗ, ο οποίος σπούδαζε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και έχασε την ζωή του εν ώρα εργασίας πάνω σε στύλο τη ΔΕΗ, λίγο πριν πάρει το πτυχίο του και λίγο μετά την λήξη του Θερινού Πανεπιστημίου.

Απευθυνόμενος προς την μητέρα του εκλιπόντος, η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση, τόνισε ότι «αυτό το γνήσιο υπόδειγμα Συνανθρώπου μας, ας είναι ένας «δείκτης πορείας», ως προς το τι σημαίνει ο αγώνας για την επί Γης καταξίωση του Ανθρώπου, σύμφωνα με τον προορισμό του».

Τα σχόλια είναι κλειστά.