Ειδησεογραφικό site

Πούτιν – Μπάιντεν: «Παγωμένα» χαμόγελα

43

Νωρίτερα από το προγραμματισμένο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του. Αν και οι προσδοκίες από τη συνάντηση ήταν εξαρχής χαμηλές, στη διπλωματία, όπως και στα ραντεβού ισχύει ο ίδιος κανόνας: όταν φεύγεις νωρίτερα, δεν προμηνύεται ευοίωνο το μέλλον της σχέσης. Παρόλα αυτά, είναι εμφανές ότι ακόμα και αν μία άβυσσος χωρίζει την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα και οι δύο χώρες επιθυμούν το σπάσιμο του πάγου.
Κανείς δεν ανέμενε να υπάρξει επίλυση των μεταξύ τους διαφορών σε αυτό το τετ α τετ. Το διακύβευμα ήταν άλλο: να σταματήσει η κατρακύλα. Μία κατρακύλα που είχε επαναφέρει ψυχροπολεμικού τύπου σχέσεις. Ακόμα και ο Τζο Μπάϊντεν, που ήταν αυτός που επιδείνωσε την κατάσταση με χαρακτηρισμούς όπως «δολοφόνος» και «άνθρωπος δίχως ψυχή», γνωρίζει καλά ότι μία σχετική βελτίωση στις αμερικανορωσικές σχέσεις είναι επιβεβλημένη. Ειδικά όσο η Κίνα δυναμώνει.

Οι προθέσεις δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η αμηχανία μεταξύ των δυο ηγετών ήταν έκδηλη. Ακόμα και όταν οι πάγοι λιώνουν, οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές. Οι χειρονομίες τους βεβιασμένες, τα βλέμματα τους μετά βίας συναντήθηκαν. Οι διπλωματικές αβρότητες οι λιγότερες δυνατές. Ακόμα και έτσι, όμως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δυό τους μίλησαν «την ίδια γλώσσα» στη συνάντηση. Όταν, μάλιστα, ερωτήθηκε για το αν η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εχθρικό κλίμα, απάντησε αρνητικά. Έκανε λόγο για μία «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τις δύο πλευρές «να δείχνουν προθυμία να κατανοήσουν η μία την άλλη».
Στο πλαίσιο αυτής της κατανόησης, αποφασίστηκε να επιστρέψουν οι Αμερικανοί και Ρώσοι πρεσβευτές στα διπλωματικά τους πόστα για να αναλάβουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Ο Ρώσος πρόεδρος προέβη και σε μία αποκάλυψη. Όταν κλήθηκε να σχολιάσει ξανά τον χαρακτηρισμό του «φονιάς» που υιοθέτησε για αυτόν ο Αμερικανός πρόεδρος, επιχείρησε να το αφήσει πίσω του. Είπε ότι ο Μπάϊντεν έχει ήδη δώσει εξηγήσεις στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα «ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις» επί της κυβερνοασφάλειας, παρότι ο ίδιος αρνήθηκε πως η Ρωσία είχε ανέμειξη σε μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων κατά των ΗΠΑ. 

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες υιοθέτησαν μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου. Αυτό τουλάχιστον, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη. Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.
Στο δεύτερο σκέλος της συνάντησης, στη διευρυμένη δηλαδή, τη ρωσική πλευρά αποτέλεσαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ ήταν εκεί, καθώς και ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ. Δεν έλειπε ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ.
Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία περιελάμβανε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, τον διευθυντή αρμόδιο για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν. Η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ επίσης ήταν εκεί

Τα σχόλια είναι κλειστά.