Ειδησεογραφικό site

Πάμε για κολοτούμπα με το Χρέος;

69

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Εύλογα η κριτική για τον προϋπολογισμό του 2018 επικεντρώθηκε στις νέες επιβαρύνσεις για την κοινωνία. Άλλωστε μέσα στο 2018 οι ατυχείς Έλληνες πολίτες θα κληθούν να επωμισθούν βάρη που αποτελούν ένα θλιβερό ρεκόρ επταετίας!

Ωστόσο στον προϋπολογισμό υπάρχουν και ορισμένες άλλες παραδοχές, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση του «ναι σε όλα» έχει πλέον εγκαταλείψει ακόμα και τις πιο σημαντικές διεκδικήσεις της. Υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο το μέλλον της χώρας. Ας δούμε λοιπόν τις ανατροπές στη φρασεολογία, που ίσως όμως να έχουν ιδιαίτερη σημασία, σε σχέση με το Χρέος. Βεβαίως και υπάρχουν αξιωματούχοι των θεσμών που επαναλαμβάνουν όλο το τελευταίο διάστημα ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εφαρμοσθούν μόνο αν κριθεί ότι είναι αναγκαία. «Ιf needed” λένε…

Αλλά είναι διαφορετικό πράγμα να το λένε οι θεσμοί και εντελώς διαφορετικό να το λέει η ίδια η κυβέρνηση! Και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, στο κείμενο του Προϋπολογισμού της. Λέει λοιπόν στο σχετικό κεφάλαιο, ότι μαζί με άλλες παρεμβάσεις οι «αποφάσεις για λήψη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους σε μέσο-μακροχρόνιο ορίζοντα και την ενδεχόμενη σύνδεση αυτών με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, εφόσον αυτά κριθούν απαραίτητα, αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της ρευστότητας». Προσέξατε; «Εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία», λέει πλέον και το υπουργείο Οικονομικών στον Προϋπολογισμό για το 2018!

Λέει βέβαια και άλλα, όπως ότι και το μαξιλάρι διαθεσίμων ίσως έρθει. Μιλά για «πιθανή εκταμίευση στο τέλος του προγράμματος μέρους των αδιάθετων δανειακών κεφαλαίων του τρέχοντος προγράμματος, με στόχο τη δημιουργία ταμειακών διαθεσίμων ασφαλείας». Άρα παραδέχονται ότι όλα ακόμη είναι στον αέρα. Και δεν αναφέρεται πουθενά να ζητούν επιτακτικά, να θεωρούν αναγκαία τόσο τα μέτρα για το χρέος όσο και τα λεφτά του ESM που δεν έχουν εκταμιευθεί και για τα οποία έσταξε αίμα η αγορά και η κοινωνία.

Τα μέτρα όμως των 1,9 δισ. ευρώ μόνο για το 2018 ή των 15 περίπου δισ. ευρώ για το σύνολο του μνημονίου και της μετά-μνημονιακής επιτήρησης τα έλαβαν και με το παραπάνω. Κατέθεσαν περήφανοι έναν προϋπολογισμό που φέρνει πρωτόγνωρα μεγάλη λιτότητα. Που επισφραγίζει – αν βεβαίως δεν διαψευσθεί – πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Φέρνει μέτρα χωρίς να έχει διασφαλιστεί τίποτα αναφορικά με τα μεγάλα αιτήματα της χώρας. Χωρίς καν σαφή και ξεκάθαρη διεκδίκηση από ελληνικής πλευράς.

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.