Ειδησεογραφικό site

Όταν ο Σπίρτζης μπέρδεψε την ιστορία

42

Την πεποίθηση πως «τελειώνει ο κατήφορος και η ύφεση» εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης από τα Ιωάννινα, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Μετά το τέλος της παρέλασης μάλιστα ο υπουργός δεν δίστασε να παραλληλίσει τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup με τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως: «Γιορτάζουμε σήμερα και την έξοδο από την κρίση».

Κάπου εκεί ο υπουργός διέπραξε ένα μικρό ιστορικό λάθος στην βιασύνη του να πανηγυρίσει τη συμφωνία με το Eurogroup.
Συγκεκριμένα είπε πως:  «Η σημερινή ημέρα, η απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, συμπίπτει με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μετά από πολύ μεγάλη μάχη για τη χώρα. Όπως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το ηθικό φρόνημα των Ελλήνων είχε ανέβει και με την απελευθέρωση της πόλης άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας, γιορτάζουμε σήμερα και την έξοδο από την κρίση με τις προσπάθειες που έχουν γίνει και τελεσφορούν να βγει επιτέλους ο ελληνικός λαός από το χάλι που μπήκε τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε πως τελειώνει αυτός ο κατήφορος τελειώνει η ύφεση».

Με μια μικρή διαφορά όμως, ή δύο καλύτερα:
Η πρώτη έχει να κάνει πως η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον διάδοχο, τότε, Κωνσταντίνο έγινε το 1913, στο πλαίσιο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου (1912-13) και όχι βέβαια στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η δεύτερη έχει να κάνει με τη… λεπτομέρεια πως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε το 1914, με την Ελλάδα να περιλαμβάνει πλέον στην επικράτειά της και τα Ιωάννινα.
Για ιστορικούς καθαρά λόγους τέλος, αξίζει να επισημάνουμε πως η  Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων και των Ιωαννίνων) ενεπλάκη στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μόλις το καλοκαίρι του 1917.

Τα σχόλια είναι κλειστά.