Ειδησεογραφικό site

Ο Τσίπρας αλλάζει τα πλάνα του

69

Της Κατερίνας Καραδήμα

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό δείχνουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και των αρμόδιων υπουργών, το Μέγαρο Μαξίμου –έστω και ανεπίσημα– κινείται στη σκιά του Κυριάκου Μητσοτάκη υπό τη νέα του ιδιότητα, αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ την περίοδο χάριτος και παρά τις όποιες δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, το Μαξίμου προετοιμάζεται εντατικά για τη σύγκρουση με τη ΝΔ υπό την νέα ηγεσία της, υπολογίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χρόνο αλλά και τρόπο έχει προκειμένου να μείνει στο πολιτικό σκηνικό του τόπου και να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί με την εκλογή (και μάλιστα από τη βάση) του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας είναι η αλλαγή σχεδιασμού που έγινε –μετά και την εντολή του Αλέξη Τσίπρα– και αφορά το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Παρά τον αρχικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο επρόκειτο να κατατεθούν στη Βουλή οι τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την επιλογή διευθυντών και την αξιολόγηση προσωπικού, αποφασίστηκε τελικά να προηγηθεί υπουργικό συμβούλιο αλλά και συζήτηση στην ΚΟ του κόμματος. Έτσι, οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα προετοιμαστούν κατάλληλα για την πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση με τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, με δεδομένο ότι για το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι κάτι παραπάνω από «κτήμα» του, αφού είχε προετοιμάσει αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση την περίοδο που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και είχε εισηγηθεί σύστημα αξιολόγησης που θα οδηγούσε ακόμα και στην απόλυση όσους υπαλλήλους λάμβαναν αρνητική βαθμολογία.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένει σκληρή επίθεση από τη ΝΔ για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων αλλά και γενικών γραμματέων στα υπουργεία, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ξεσκονίσει κάθε λεπτομέρεια της κυβερνητικής πρότασης.

Γεγονός πάντως είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου, αν και κρατάει ακόμη χαμηλούς τόνους, δεν παραλείπει να υπογραμμίζει με νόημα ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ κουβαλάει το παρελθόν μιας συντηρητικής παράταξης, η οποία οδήγησε τη χώρα στην οικονομική κρίση, την αναξιοκρατία, τη διαφθορά και την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής.

Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πολλά αδύνατα σημεία, όπως την οικογενειοκρατία, τα ακροδεξιά στοιχεία που τον στήριξαν, το νεοφιλελεύθερο δόγμα που ακολουθεί και κυρίως τη σκληρή οικονομική ατζέντα που κουβάλα λόγω και των νεοφιλελεύθερων πεποιθήσεων που έχει, υπενθυμίζοντας πως με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψή του οδήγησε σε απολύσεις πολλούς εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, όπως τις καθαρίστριες.

ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

Στο Μαξίμου πάντως εκτιμούν ότι η εκλογή του κ. Μητσοτάκη αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, δημιουργεί νέα δεδομένα, ενώ έντονα προβληματίζει το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ μοιάζει να χαίρει της εκτίμησης τόσο Ευρωπαίων ηγετών όσο και κύκλων του ΔΝΤ.

Άλλωστε η κατάρτισή του μέσω των σπουδών του, οι γνωριμίες και οι προσωπικές επαφές που έχει με υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν αλλά και των Θεσμών και κυρίως οι θετικές αναφορές που είχε κατά τη διάρκεια της υπουργοποίησής του είναι τα μεγάλα όπλα του.

Ωστόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιμένει με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ασφαλείς εκτιμήσεις και κυρίως να οριστεί η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με τη συνάντηση των δύο ανδρών –η οποία θα είναι επί της ουσίας τυπική– η Κουμουνδούρου γνωρίζει και ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη και εντυπωσιακή μάχη που θα δοθεί μέσα στη Βουλή και θα είναι η συζήτηση για το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και προσωπικά ο πρόεδρός της «θα κληθεί να απαντήσει πάνω στα επίδικα και όχι να μένει σε μια ανέξοδη καταγγελία χωρίς να προτείνει τίποτα».

ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ

Ενδεικτικά είναι τα λόγια στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πετάει το γάντι υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο διάλογος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι η ευκαιρία να δούμε αν η ΝΔ, η οποία αυτή τη στιγμή αρνείται το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, θα μας πει ποια είναι η δική της πρόταση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, την αξιολόγηση και κατά συνέπεια το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι μια μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ έβλεπαν ότι το Ασφαλιστικό οδηγείται σε αδιέξοδο, με την αφαίμαξη των ταμείων, την έκρηξη της μαύρης εργασίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμη να συγκρουστεί και να προχωρήσει «με κοινωνική ευθύνη, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη», έχοντας νωπή τη λαϊκή εντολή.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα το Μαξίμου να καλέσει με τον πιο επιτακτικό τρόπο τη ΝΔ να πάρει θέση σε όλα τα σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας με συγκεκριμένες προτάσεις, υποστηρίζοντας ότι η «πολυτέλεια» που είχε το προηγούμενο διάστημα να «οχυρώνεται» πίσω από την πολύμηνη εκλογική της διαδικασία… απλώς τελείωσε.

Συσπείρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή του Μητσοτάκη

Στο μεταξύ η εκλογή του κ. Μητσοτάκη δεν άφησε… αδιάφορη και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μάλλον συσπειρώθηκε ακόμη περισσότερο, με τις όποιες αντιρρήσεις επί του ασφαλιστικού –και όχι μόνο– να «παγώνουν» έστω και προσωρινά υπό το φόβο της επιστροφής στην κυβέρνηση μιας σκληρής, νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

Με ιδιαίτερη προσοχή διάβασε το Μέγαρο Μαξίμου την πρώτη προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ για την αναστολή των εργασιών εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές. Επίσης η πρωτιά της Ελλάδας σε λίστα με τις «Δέκα χειρότερες διαπραγματευτικές τακτικές του 2015», που δημοσιοποιήθηκε στο ιστολόγιο του «Προγράμματος για τη Διαπραγμάτευση» της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, με αποτέλεσμα το τρίτο μνημόνιο, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον Αλέξη Τσίπρα, οποίος τις επόμενες ημέρες θα παραβρεθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.