Ειδησεογραφικό site

«Δεν θα αφήσω να παγώσουν κι άλλα παιδιά», λέει στο «Κ» ο πατέρας της Μελίνας

Ο πατέρας της Μελίνας, Μανωλης Παρασκάκης
890
Ο πατέρας της Μελίνας, Μανωλης Παρασκάκης
Ο πατέρας της Μελίνας, Μανώλης Παρασκάκης

Της Πέννυς Κροντηρά

«Το παιδί μου παγώνει στο μνήμα και θα κινήσω γη και ουρανό να μην παγώσουν άλλα παιδιά». Αυτή είναι η σπαρακτική δήλωση που έκανε στο «Καρφί» ο άτυχος πατέρας που έχασε την τετράχρονη κόρη του σε χειρουργείο αδενοειδών εκβλαστήσεων («κρεατάκια») στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το «Καρφί», εν αναμονή της διοικητικής έρευνας και με την επιφύλαξη του τελικού πορίσματος, δίνει το λόγο στον τραγικό πατέρα, Μανώλη Παρασκάκη:

«Το παιδί μου, όπως και εγώ ο ίδιος, έτυχε να έχει “κρεατάκια”, τα οποία την ενοχλούσαν και δεν χόρταινε ύπνο. Έτσι αποφασίσαμε με τη μητέρα της να επισκεφθούμε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, για να πάρουμε μια ιατρική γνώμη. Αυτό συνέβη πέρυσι τέτοιο καιρό. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2015 και λόγω διακοπών αποφασίσθηκε βάσει ιατρικής γνωμάτευσης το χειρουργείο για την αφαίρεσή τους από τη Μελίνα να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου. Ενώ λοιπόν πήγαμε με το παιδί για να γίνει ο προεγχειρητικός έλεγχος, όπως μας ενημέρωσαν, το χειρουργείο ανεβλήθη για άγνωστους λόγους. Κατόπιν επανειλημμένων δικών μου τηλεφωνημάτων για τον ορισμό νέας ημερομηνίας, μας προγραμμάτισαν για τις 28 Δεκεμβρίου, ενώ μία μέρα πριν θα γινόταν εκ νέου ο προεγχειρητικός έλεγχος. Η μικρή έκανε αιματολογικό έλεγχο και 2η φορά, γιατί είχε παρέλθει ενάμισης μήνας και ο γιατρός πολύ σωστά είχε γράψει εξετάσεις για αλλεργίες. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με το παιδί, ήταν μια χαρά και ζωηρό. Την προηγούμενη μέρα εξετάστηκε από παιδίατρο και ό,τι μου είπαν το κάναμε με θρησκευτική ευλάβεια. Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, αφού ήμασταν τυπικοί όσον αφορά αυτό. Μπήκε στις 8 το πρωί στο χειρουργείο, δεν πήγα με το ρολόι ή το όπλο στο χέρι».

«ΔΕΝ ΞΥΠΝΑΕΙ…»

Στις 28 Δεκεμβρίου το πρωί οι γονείς μετέβησαν στο νοσοκομείο και στις 08:00 η μικρή Μελίνα μπήκε στο χειρουργείο. Το τυπικό εικοσάλεπτο της επέμβασης είχε παρέλθει και η ώρα περνούσε μέχρι που στις 10:30 ενημερώθηκε η οικογένεια, η οποία είχε αρχίσει να ανησυχεί για τη δίωρη καθυστέρηση, χωρίς καμία ιατρική ενημέρωση έως τότε. Τότε ο γιατρός που έκανε την επέμβαση στη Μελίνα και παρουσία του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου είπαν στον κ. Παρκάκη: «Έγινε η εγχείρηση, διήρκεσε 15 λεπτά, όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το παιδί. Προσπαθήσαμε να το ξυπνήσουμε, έκανε δύσπνοια, βρογχόσπασμο. Προσπαθούμε να το ξυπνήσουμε, αλλά δεν ξυπνάει». Εκείνη τη στιγμή ο πατέρας διέκοψε και τον ρώτησε με την αγωνία του γονιού: «Κινδυνεύει η ζωή του παιδιού μου αυτή τη στιγμή;». Ο χειρουργός διαβεβαίωνε ότι «δεν έχουμε ένδειξη ότι κινδυνεύει η ζωή του παιδιού αυτή τη στιγμή, αλλά για την ασφάλεια του θα μεταφερθεί στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ. Έχουμε κάνει δύο προσπάθειες να ξυπνήσει το παιδί, δεν ξυπνάει και κατά τη διάρκεια παρουσιάζει δύσπνοια».

Ο πατέρας μάς περιγράφει τη σκηνή που αντίκρισε μπαίνοντας στο χειρουργικό προθάλαμο: «Μπαίνοντας στον προθάλαμο του χειρουργείου, τους έβλεπα όλους να τρέχουν πανικόβλητοι. Το ΕΚΑΒ ήρθε αμέσως, μόνο άργησε λίγο η μεταφορά, διότι μπορεί να μην υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ Παίδων, το οποίο, παρ’ όλη τη φουρτούνα μου, το δικαιολογούσα. Το σεβάστηκα γιατί σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να είχα μπει μέσα και να τα διαλύσω όλα. Εγώ με τα μάτια μου είδα τις νοσοκόμες να κλαίνε μέσα. Εσάς τι σας λέει αυτό;»

«Μόλις φτάσαμε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, πήγαν το παιδί μου κατευθείαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και όλοι οι γιατροί έπεσαν πάνω του. Ύστερα από λίγη ώρα οι γιατροί της μονάδας μάς κάλεσαν για να μας ενημερώσουν, λέγοντάς μας πως τα δύο εικοσιτετράωρα που θα ακολουθούσαν ήταν κρίσιμα για τη ζωή της και πως η κόρη μου είχε πάθει τρεις καρδιακές ανακοπές που μπορεί λόγω υποξαιμίας, δηλαδή μη σωστής οξυγόνωσης του εγκεφάλου, όπως μου είπαν, το παιδί μου να είχε στο μέλλον κάποιο κουσούρι είτε στον εγκέφαλο είτε σε κάποιο άλλο ζωτικό όργανο. Τότε οι γιατροί μού εξήγησαν ότι αυτό θα το γνωρίζουμε όταν σταθεροποιηθεί και του κάνουν αξονική για να βεβαιώσουν την πιθανότητα βλάβης. Όταν τα άκουσα όλα αυτά, μου ήρθε κεραμίδα, γιατί εγώ ήξερα ότι έκανε ένα χειρουργείο για την ασφάλειά του και όχι για να κινδυνεύσει. Τα ξημερώματα της 2ης Δεκεμβρίου στις 05:30 ενημερωθήκαμε ότι η κόρη μας κατέληξε».

«ΤΡΕΙΣ ΑΝΑΚΟΠΕΣ»

Εντύπωση προκαλεί η συμπεριφορά της αναισθησιολόγου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των γονέων της άτυχης Μελίνας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Στη λογική ερώτηση του πατέρα: «Μήπως βάλατε παραπάνω νάρκωση και το παιδί δεν μπορεί να ξυπνήσει;», η ίδια μειδιάζοντας είπε: «Μα τι λέτε τώρα;», ενώ γνώριζε την τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν το παιδί εκείνη τη στιγμή και έβλεπε τη γυναίκα μου που έκλαιγε.

Ο πατέρας συνέχισε λέγοντας: «Τότε εγώ της είπα: “Δεν είναι ώρα για γέλια”. Η κ. Πολάκη ήταν σαν να μην είχε συναίσθηση του τι συμβαίνει. Ήταν περίεργη και άκρως αδικαιολόγητη αυτή της η αντίδραση μπροστά στην ανησυχία μας. Μάλιστα σε ερώτηση της συζύγου μου στον κ. Σημαντηράκη αν κάτι τέτοιο συμβαίνει συχνά, ο γιατρός απάντησε: “Βλέπεις να συμβαίνει πολλές φορές αυτό; Συμβαίνει μια στο εκατομμύριο” και γυρνώντας απότομα την πλάτη έφυγε».

Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι ουδέποτε ειπώθηκε προς ενημέρωση του πατέρα ότι το παιδί ξύπνησε για πέντε λεπτά, όπως άκουσε εν συνεχεία στα κανάλια από λεγόμενα του κ. Χαλκιαδάκη, o οποίος τελεί προσωρινός διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου αλλά και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, στο οποίο μεταφέρθηκε εν συνεχεία η Μελίνα για να τεθεί υπό τη φροντίδα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

«ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΝΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ»

Για το κουράγιο και την ψυχική δύναμη που βρίσκει για να μάθει το τι συνέβη στην αδικοχαμένη Μελίνα, τονίζει: «Ό,τι κάνω το κάνω για να μάθω την αλήθεια και για τα άλλα παιδιά αλλά και ενήλικες που θα βρεθούν σε μια τέτοια πόρτα. Το κάνω για τα επόμενα παιδιά που θα χρειαστεί να χειρουργηθούν, για να μην κινδυνέψουν. Να ξυπνήσει ο κόσμος και να ψάχνει οποιοδήποτε πρόβλημα που αντεύχομαι να του τύχει και να σταματήσει ο φόβος που μας κάνει να τα αποδίδουμε στον Θεό και τη μοίρα. Μπορεί ο Θεός να το επιτρέπει και είμαι μαζί με όσους πιστεύουν, αλλά, όταν κάτι συμβαίνει, πρέπει να μαθαίνουμε την αλήθεια για να βλέπει ο συνάνθρωπός μας. Γιατί, αν εγώ δεν κυνηγούσα το θέμα και έλεγα ο Θεός το ήθελε, αν αύριο ένα άλλο παιδί πάθαινε το ίδιο, θα είχα να πάρω τις κατάρες των δικών του που εγώ πιο πριν δεν έκανα τίποτα. Σκοπεύω να φτάσω μέχρι το τέλος, θα κινήσω γη και ουρανό. Θα ήθελα, αν φταίει κάποιος και έχει κάνει λάθος ανθρώπινο, να βγει με το κεφάλι ψηλά και να πει: “Έσφαλα, έκανα λάθος. Συγγνώμη”. Θα το εκτιμήσω πάρα πολύ με ό,τι συνέπεια έχει αυτό. Καίγεται το ψυχιατρικό νοσοκομείο Δαφνί και, πριν προλάβει να σβήσει η φωτιά, διατάζεις ΕΔΕ. Στη δική μας περίπτωση γιατί δεν έχει διαταχθεί ακόμα; Είναι το πιο κλασικό βήμα που έχει συνηθίσει ένας πολίτης να γίνεται. Φοβάμαι στην Ελλάδα του σήμερα αν θα μάθω την αλήθεια».

«Τα νερά έχουν θολώσει…»

Όσον αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες η κόρη του ήρθε σε αυτή την κατάσταση, ο πατέρας της Μελίνας λέει: «Εγώ θέτω το εξής ερώτημα: Γιατί δεν με ενημέρωσαν ότι το παιδί ξύπνησε για πέντε λεπτά, όπως ισχυρίζονται; Το να παραλείψω να πω εγώ κάτι τέτοιο που δεν είμαι γιατρός είναι λογικό, αλλά πώς γίνεται να ξέχασαν να το αναφέρουν οι γιατροί; Το αν ξύπνησε το παιδί μου ή όχι είναι διαφορετικοί δρόμοι. Με ξενίζει πάρα πολύ που χρειάστηκε να μάθω το αν ξύπνησε το παιδί μου μέσω της τηλεόρασης και όχι από τους θεράποντες ιατρούς. Μου φαίνεται περίεργο και, όταν έχω μάθει σοβαρότερα πράγματα, θα έπρεπε παραστατικά και τυπικά να έχω μάθει και αυτό. Τα νερά έχουν θολωθεί, ηθελημένα ή όχι. Δεν ξέρω τι να πιστέψω. Το παιδί μου παγώνει στο μνήμα αυτή τη στιγμή. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψω μέχρι να φανεί τι έχει γίνει».

Για το θέμα που αφορά την αναισθησιολόγο και την ανοιχτή υπόθεση για ναρκωτικές ουσίες, δηλώνει: «Αν ήσασταν διευθύντρια εσείς, θα αφήνατε να δουλεύει στο νοσοκομείο σας και να μπει σε χειρουργείο ένα άτομο που έχει ανοιχτή υπόθεση για ναρκωτικές ουσίες; Ακόμα και μία καθαρίστρια να ήταν, θα προσέχατε. Βρέθηκα στη λάθος θέση τη λάθος στιγμή».

«Ψυχολογικό σοκ η αδελφή της»

Ο κ. Παρασκάκης μιλά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υπόλοιπη οικογένειά του και το πώς αυτός καλείται να τη διαχειριστεί ως ο πιο δυνατός, που οφείλει να είναι: «Η κόρη μου έχει φύγει, δεν θα τη ξαναπιάσω στην αγκαλιά μου. Έχει διαταραχθεί η οικογενειακή μας γαλήνη. Είμαστε σε τραγική κατάσταση. Η ψυχολογία των άλλων μελών της οικογένειάς μου είναι πολύ τραγική, είναι χάλια. Έχουμε υποστήριξη ψυχολόγου, όσο βέβαια μπορεί να μας υποστηρίξει και αυτός. Εγώ έχω αφήσει τον εαυτό μου λίγο πίσω και κοιτάζω τη γυναίκα μου και το παιδί μου για το αν και πώς μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Έχω επικεντρωθεί στο να μάθω την αλήθεια».

Όσον αφορά την Έλλη, δίδυμη αδελφή της Μελίνας, ο πατέρας μάς λέει: «Το παιδί μου δεν είναι το ίδιο με πριν. Τίποτα δεν είναι στην οικογένειά μου ίδιο πλέον, δυστυχώς. Αν παρομοιάσουμε την οικογένειά μου με ένα σπίτι, είναι σαν να έχουν πέσει-καταστραφεί δύο τοίχοι και να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Τα είπαμε όλα στη μικρή και της έχουμε εξηγήσει, όσο γίνεται, σε συνεννόηση με τον ψυχολόγο ότι δεν θα ξαναδεί την αδελφή της και δεν θα ξαναπαίξει μαζί της. Είχε συνηθίσει να ζει με την αδελφή της, αλλά τώρα μένει μόνη. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».

Τι υποστηρίζουν διοικητής και γιατροί

Το «Καρφί» επικοινώνησε με τον προσωρινό διοικητή των δύο νοσοκομείων και καθηγητή χειρουργικής κ. Γιώργο Χαλκιαδάκη, ο οποίος είπε: «Δεν θα ήθελα να κάνω κάποια δήλωση, το θέμα έχει εξαντληθεί. Ό,τι πρέπει να ανακοινωθεί θα ανακοινωθεί επίσημα με δελτίο Τύπου. Έκανα όσα προβλέπονται σύμφωνα με το νόμο. Καταλαβαίνω τους γονείς και θα εξαντλήσω τα πάντα για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Την ίδια μέρα που εξέπνευσε η Μελίνα έδωσα εντολή για προκαταρκτική εξέταση και συγκάλεσα τους νομικούς συμβούλους. Από πρώτη άποψη και σύμφωνα με τις αναφορές δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι το επιλήψιμο. Αυτό που συνηθίζω να λέω στους φοιτητές μου είναι ότι καμία ιατρική πράξη δεν γίνεται χωρίς έστω και τον ελάχιστο κίνδυνο, πόσω μάλλον η χειρουργική! Είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Έχουν έρθει σε επαφή με την οικογένεια οι γιατροί που είχαν ασχοληθεί με το περιστατικό και από ό,τι μου είπαν η οικογένεια δεν αντέδρασε για να τα βάλει με τους γιατρούς. Οφείλουμε σε αυτό τον άτυχο πατέρα να του δώσουμε μια απάντηση σύμφωνα με τα δεδομένα της επιστήμης. Να είναι σίγουροι ότι τίποτα δεν θα μείνει κρυφό και, αν κάποιος έκανε σφάλμα, θα αποδοθεί δικαιοσύνη, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Αυτά διαβεβαίωσα και τον άτυχο πατέρα, ο οποίος με επισκέφθηκε στο νοσοκομείο».

Όσον αφορά το γιατί ο πατέρας δεν γνώριζε αν το παιδί ξύπνησε, απαντά: «Μα γιατί ο πατέρας να γνωρίζει αν το παιδί αφυπνίσθη; Οι γιατροί τον ενημέρωσαν ότι η εγχείρηση πήγε καλά και παρουσίασε μια αναπνευστική δυσχέρεια στη συνέχεια. Τι θα άλλαζε αν γνώριζε ότι το παιδί ξύπνησε και μετά διασωληνώθηκε; Ήταν δεκαπέντε γιατροί πάνω από το παιδί. Είναι μία λεπτομέρεια που δεν καταλαβαίνω σε τι ωφελεί. Η ιατροδικαστική εκτίμηση θα μας δείξει τι έφταιξε. Μετά το βρογχόσπασμα ξεκίνησαν τα καρδιολογικά προβλήματα. Με το αν έγιναν 5 ή 10 ανακοπές δεν αλλάζει η κατάσταση, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει το κοινό. Σημασία έχει ότι το παιδί μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας άμεσα».

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΩΡΛ

Ο κ. Σημαντηράκης, όπως επαναλαμβάνει συνεχώς σε όσους ρωτούν για την υπόθεση, δεν θέλει να κάνει κάποια δήλωση, γιατί είναι σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση. Σύμφωνα όμως με το περιβάλλον του, αφού ο ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει στο «Καρφί», από τον προεγχειρητικό έλεγχο που έγινε δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Ό,τι συνέβη έγινε μετά το χειρουργείο. Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Το παιδί αποσωληνώθηκε και 10 λεπτά μετά ξεκίνησαν τα προβλήματα. Από εκεί και πέρα είναι θέμα αναισθησιολόγου. Υπάρχουν δηλώσεις της αναισθησιολόγου που έχουν λεχθεί τα πάντα. Ό,τι άλλο είναι θα ανακοινωθεί από δηλώσεις του νοσοκομείου. Δεν επιθυμεί να πει το παραμικρό πάνω σε ένα θέμα που είναι υπό διερεύνηση, ό,τι έχει να πει θα το πει στα όργανα του νοσοκομείου. Το κομμάτι που αφορά την εγχείρηση για τα κρεατάκια ήταν επιτυχές και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Η ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ

Τι ισχυρίζεται η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη στην εφημερίδα «Πατρίς της Κρήτης»;

«Κάναμε τα πάντα όλοι οι γιατροί για να σώσουμε τη Μελίνα. Ακολουθήσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν τα καταφέραμε. Σας το λέω με πόνο ψυχής. Επιστρέφω στο σπίτι, κοιτάζω τη μικρή μου κόρη και κλαίω γιατί μου θυμίζει το 4χρονο κοριτσάκι που χάθηκε. Έγινε κανονικά το χειρουργείο, χωρίς πρόβλημα. Ακολουθήσαμε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όλα τα πρωτόκολλα. Το θάνατο τον αποδίδουμε, γιατί δεν μπορούμε να το αποδείξουμε, σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρμακο της αναισθησίας, κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε ούτε να προβλέψουμε».

Τι απαντά για την κλοπή ισχυρού ναρκωτικού φαρμάκου ονόματι πεθιδίνη από το νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ το Μάιο; «Εγώ παίρνω αναλγητικά φάρμακα, γιατί είχα πριν χρόνια ένα σοβαρό τροχαίο. Όλος αυτός ο χαμός γίνεται γιατί είμαι πρώτη ξαδέλφη του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.