Ειδησεογραφικό site

Ο πόλεμος του Πούτιν… άφησε τις Αμερικανίδες χωρίς ταμπόν

129

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας του κορωνοϊού, ήρθε η ρωσική εισβολή για να διαταράξει για τα καλά την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα – Σοβαρές ελλείψεις προϊόντων υγιεινής από τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Εκτός από την έλλειψη βρεφικού γάλακτος, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αφορά όμως προϊόντα υγιεινής.

Τα ταμπόν εξαφανίζονται από τα αμερικανικά ράφια σε χρόνο ρεκόρ και για αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία όπως και η πανδημία της νόσου Covid, όπως αναφέρουν η βρετανική εφημερίδα «Guardian» και το BBC.

Στην περίπτωση των ελλείψεων ταμπόν περιόδου, μία από τις βασικές αιτίες οφείλεται στις διαταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που παρατηρούνται από το 2020, λίγους μήνες μετά την εφαρμογή των πρώτων περιοριστικών μέτρων για την πανδημία της νόσου Covid που φρέναραν την παραγωγή και τις μεταφορές στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Η Τσέρι Μακμάστερ, εκπρόσωπος Τύπου της πολυεθνικής Procter & Gamble που προωθεί στην αγορά τα προιόντα Tampax, ανέφερε ότι, τα τελευταία δύο χρόνια η αύξηση στις πωλήσεις ταμπόν στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,7% ενώ την ίδια περίοδο παρατηρήθηκαν σοβαρές διαταράξεις στις παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών και στην αλυσίδα μεταφοράς και ανεφοδιασμού.

Η εταιρεία πάντως ανακοίνωσε ότι, έχει επιταχύνει την παραγωγή του προϊόντος επί 24ώρου βάσεως, όλες τις ημέρες της εβδομάδας για να αντιμετωπίσει την ζήτηση προσθέτοντας ότι οι ελλείψεις στα ράφια των ΗΠΑ είναι προσωρινές.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την πανδημία της νόσου Covid καθώς υπήρξε έλλειψη προσωπικού σε βιομηχανίες του είδους και στη συνέχεια ενισχύθηκε από τις αύξηση στις τιμές βάμβακος λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λιπασμάτων, η παραγωγή των οποίων έχει μειωθεί δραστικά λόγω του πολέμου. Ως αποτέλεσμα πλήττονται οι καλλιέργειες βάμβακος, βασικό υλικό των ταμπόν.

«Το βαμβάκι είναι ένα από τα κλειδιά της έλλειψης του προϊόντος γιατί είναι βασικό συστατικό των ταμπόν», επισημαίνει ο Ζακ Ρότζερς, καθηγητής διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Τα σχόλια είναι κλειστά.