Ειδησεογραφικό site

Ο Κυριάκος αξιολογεί τους βουλευτές του και απειλεί με σαρωτικές αλλαγές

102

Του Γιάννη Χρηστάκου

Αποφασισμένος να αλλάξει δραστικά τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η προεργασία έχει ήδη αρχίσει και -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Καρφιού»- δεν θα πρέπει να θεωρούνται σίγουροι ακόμη και αρκετοί εν ενεργεία σήμερα βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων εκλέγονται μάλιστα για χρόνια. Ήδη, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας τηρεί βαθμολόγιο για τους 74 βουλευτές της ΝΔ και ενημερώνει για τις επιδόσεις τους εβδομαδιαίως τον πρόεδρο του κόμματος και τα αρμόδια συντονιστικά όργανα.

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ γνωρίζουν ότι οι αλλαγές που θα συντελεστούν ώστε να υπάρξει πλήρης και ολοφάνερη ποιοτική αλλαγή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις από τους γνωστούς κύκλους που δεν επιθυμούν να αλλάξουν τις κομματικές συνήθειες που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, η ανανέωση των ψηφοδελτίων θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε η ποιοτική αλλά και ηλικιακή σε αρκετές περιπτώσεις, αναβάθμιση θα είναι μεγάλη και δεν θα χωρούν αμφισβητήσεις ως προς τις προθέσεις.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί οι λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και γενικευμένης συζήτησης για την ικανότητα, τον επαγγελματισμό και την αξιοσύνη όσων τις στελεχώσουν, βασιζόμενος, όπως συχνά λέει στους συνεργάτες του, στο ότι «τα προβλήματα τα δημιούργησε η πολιτική και από την πολιτική πρέπει να λυθούν».

 

Η ΛΙΣΤΑ… ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΟΥ

 

Στο επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη έχουν χτενίσει αρκετές φορές τις λίστες με τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις και έχουν καταγράψει τα όσα άκουσαν από τα τοπικά στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος κατά τη διάρκεια των περιοδειών που έκαναν όταν διεκδικούσε την αρχηγία της ΝΔ. Οι όποιες αποφάσεις όμως περνούν αναγκαστικά από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, καθώς υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα του 18μηνου που ορίζει το Σύνταγμα για τη λίστα. Στη συγκεκριμένη διάταξη, το Σύνταγμα ορίζει οτι οι εκλογές που γίνονται εντός 18 μηνών από τις προηγούμενες, τότε ισχύει η λίστα.

 

Το 2015, για πρώτη φορά έγιναν δύο εθνικές εκλογές εντός του ίδιου έτους και τώρα οι συνταγματολόγοι εκφράζουν διαφορετικές ερμηνείες για το αν το σύνταγμα εννοεί ως προηγούμενες εκλογές αυτές που έγιναν με σταυρό προτίμησης. Στις αρχές του έτους, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής παραδέχτηκε στη Βουλή οτι υπάρχει κενό και αποκάλυψε ότι για την κυβέρνηση το 18μηνο μετρά από τις εκλογές που έγιναν με σταυρό, δηλαδή αυτές του Ιανουαρίου του 2015. Επειδή όμως χρειάζεται να διευκρινιστεί αυτό με τροπολογία, παρόλο που δεσμεύτηκε να την καταθέσει, μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι στο Μαξίμου ενδεχομένως να υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το 18μηνο τελειώνει στις 24 Ιουλίου και αν μέχρι τότε δεν γίνουν εκλογές, από την επόμενη μέρα όποτε κι αν διεξαχθούν θα γίνουν με σταυρό προτίμησης. Αυτό όμως θα ισχύσει μόνο εάν η κυβέρνηση φέρει τη σχετική τροπολογία, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Δυνητικά η κυβέρνηση σε περίπτωση που αλλάξει γραμμή και ερμηνεύσει τις «προηγούμενες εκλογές» ως εκείνες του Σεπτεμβρίου , τότε τα δεδομένα αλλάζουν και για τη ΝΔ.

 

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

 

Κορυφαίος παράγοντας της Συγγρού εξηγεί στο «Καρφί» ότι «σε συνθήκες λίστας, τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα καθώς υπάρχουν πολλές συνταγματικές και νομικές ερμηνείες που συγκλίνουν στο ότι βουλευτές που εξελέγησαν με σταυρό προτίμησης δεν γίνεται να μετακινηθούν από τα ψηφοδέλτια όταν διενεργούνται εκλογές με λίστα». Παρ’ όλα αυτά, το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι ο πρόεδρος του κόμματος μπορεί να κάνει παρεμβάσεις εκεί όπου πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν, «σε κάθε περίπτωση πάντως από τη σειρά του πρώτου αναπληρωματικού και κάτω».

Την  ίδια πρακτική είχε ακολουθήσει και ο Ε. Μεϊμαράκης ως προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου όπου, παρόλες τις εισηγήσεις που δέχτηκε για αλλαγές, άφησε σχεδόν απείραχτη τη λίστα των υποψηφίων όπως ήταν τον Ιανουάριο του 2015, με μοναδικές εξαιρέσεις σε εκείνους που οι ίδιοι δεν επιθυμούσαν να είναι ξανά υποψήφιοι. Ακόμα και αυτό το προηγούμενο λοιπόν, δεσμεύει τον Κ. Μητσοτάκη.

 

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

 

Ενα ακόμη σημείο που η κυβέρνηση κρατά ως όπλο είναι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ηδη κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν μιλήσει και δημόσια για την κατέθεση στη Βουλή ενός πιο αναλογικού νόμου, που όμως περιέχει και αρκετές πονηριές, όπως π.χ. η μείωση του μεγάλου μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά και η ενίσχυση με μπόνους και του δεύτερου κόμματος για να είναι πιό ισχυρή η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εάν το πρώτο δεν μπορεί να βρει συμμάχους. Τα… «τυράκια» όμως δεν σταματούν εκεί, αφού οι σκέψεις είναι να μειωθεί το όριο του 3% για την είσοδο κόμματος στη Βουλή και ίσως κάποιο οφέλη και για το τρίτο κόμμα που σήμερα είναι η Χρυσή Αυγή.

Ολα αυτά βεβαίως γίνονται διότι για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές, όπως ορίζει το σύνταγμα, και όχι από τις μεθεπόμενες θα πρέπει να υπάρχει ενισχυμ

Τα σχόλια είναι κλειστά.