Ειδησεογραφικό site

Μανώλης Όθωνας: «Ανάγκη για τη χώρα μια προοδευτική Αλλαγή πολιτικής»

65

 

Ένα σύγχρονο πολιτικό Κίνημα χωρίς κλειστές δομές, εμπόδια και περιχαρακώσεις ομάδων, που προσελκύει και εντάσσει δυνάμεις που παραμένουν «εκτός των τειχών», οραματίζεται ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας.

Στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Τονίζει ότι «η χώρα χρειάζεται το συντομότερο μια πραγματικά προοδευτική αλλαγή πολιτικής» ενώ υποστηρίζει ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε πρώτη επιφανειακή ανάγνωση, φαίνονται ως μια ετερόκλητη, συγκυριακή συμμαχία αλλά στην ουσία έχουν κοινά γενετικά συστατικά στο πολιτικό τους DNA.

 

Πώς βλέπετε τα πρώτα βήματα του «Κινήματος Αλλαγής» εν όψει και του Ιδρυτικού Συνεδρίου και πώς οραματίζεστε τον νέο φορέα;

 

Οι προοδευτικοί πολίτες, που απορρίπτουν τα ψευδεπίγραφα διλήμματα του δικομματισμού των συντηρητικών και των λαϊκιστών, δημιουργούν ένα σύγχρονο πολιτικό Κίνημα. Ένα Κίνημα που υπηρετεί το επίκαιρο ξανά αίτημα της Αλλαγής. Αυτή την κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα μπορεί να εκφράσει μόνο ένα Κίνημα Πολιτών απαλλαγμένο από τις παθογένειες του χθες.

Τους αποκρουστικούς μηχανισμούς, τις ίντριγκες, τους αρχηγίσκους, τα φέουδα που στοχεύουν μόνο στη διαπραγμάτευση μιας νέας «κομματικής εξουσίας».

Θέλουμε ένα Κίνημα σε διαρκή σχέση με την κοινωνία, όπου ο κάθε πολίτης, που αισθάνεται ότι εκφράζεται από την Κεντροαριστερά, θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα και ουσιαστικά. Χωρίς κλειστές δομές και εμπόδια, χωρίς περιχαρακώσεις ομάδων. Μια ζωντανή συλλογικότητα που προσελκύει και εντάσσει δυνάμεις που παραμένουν «εκτός των τειχών» και θα κατοχυρώνει συλλογικές διαδικασίες ώστε συγκλίνουσες πολιτικές απόψεις και οι ιδέες θα συνυπάρχουν και θα συντίθενται δημιουργικά.

 

 

Ως πολιτικός χώρος καλείστε να προσδιορίσετε τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έχει ο νέος φορέας. Εσείς πού τον τοποθετείται πολιτικά στο φάσμα αριστερά – δεξιά;

 

Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα σύγχρονο προοδευτικό ρεύμα της Κεντροαριστεράς που συγκλίνουν οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της πολιτικής οικολογίας. Και το πολιτικό και προγραμματικό στίγμα αυτής της σύγχρονης Κεντροαριστεράς είναι καθαρό. Βιώσιμη ανάπτυξη με αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και την κοινωνική συνοχή.

ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ

 

Στις δημοσκοπήσεις το «Κίνημα Αλλαγής» καταγράφει διψήφια ποσοστά. Ποιοι είναι εκλογικοί στόχοι του νέου φορέα;

 

 

Εμείς θα ζητήσουμε εντολή από τους πολίτες να συμβάλουμε καθοριστικά για μια σύγχρονη και πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση. Η ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, που διαμορφώθηκαν την περίοδο της κρίσης και εξαιτίας της κρίσης, είναι η αναγκαία προϋπόθεση. Το γεγονός ότι με πλήρη επίγνωση του πατριωτικού μας χρέους αλλά και των ευθυνών μας, αναλάβαμε τα προηγούμενα χρόνια οικειοθελώς το βάρος επιλογών δεδομένου πολιτικού κόστους, δεν είναι πια εμπόδιο αλλά τεράστιο πλεονέκτημα για την παράταξη. Γιατί μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια λέγοντας ότι η άνοδος των εκλογικών μας ποσοστών δεν αφορά την κομματική μας αυταρέσκεια αλλά την δυνατότητα να διεκδικήσουμε ξανά ένα κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, σε αρμονία με τις επιδιώξεις και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

 

Θεωρείτε ότι ο νέος φορέας θα μπορούσε να συμπράξει κυβερνητικά με το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας;

 

Η ερώτηση θεωρεί ως δεδομένο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που σήμερα διεκδικούν να είναι οι δύο πόλοι της πολιτικής ζωής, θα σταθούν όρθιες στις συνειδήσεις και τις προτιμήσεις των πολιτών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Εγώ θα συνιστούσα την απάντηση να περιμένουμε να τη δώσει ο λαός.

 

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Συμφωνείτε με την πρόταση της ΔΗΜΑΡ περί διενέργειας δημοψηφίσματος για τις μετεκλογικές συνεργασίες;

 

Όλες οι προτάσεις έχουν το ενδιαφέρον τους και θα συζητηθούν διεξοδικά στην πορεία προς το Συνέδριο. Ιδιαίτερα προτάσεις που δίνουν αποφασιστικό λόγο και ρόλο για κρίσιμες αποφάσεις στην βάση του πολιτικού Κινήματος που δημιουργούμε. Είναι ευθύνη μας όμως να διασφαλίσουμε τρόπο αξιόπιστο και δημοκρατικό υπηρετώντας με σοβαρότητα και ρεαλισμό την πρωτεύουσα αναγκαιότητα για αποτελεσματικότητα στην πολιτική μας δράση.

 

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ σε πρώτη επιφανειακή ανάγνωση φαίνονται ως μια ετερόκλητη, συγκυριακή συμμαχία, στην ουσία έχουν κοινά γενετικά συστατικά στο πολιτικό τους DNA. Σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης για τη χώρα και μεγάλων δυσκολιών για τη κοινωνία, τόσο ως αντιπολίτευση χώρια όσο και ως κυβέρνηση μαζί, χαρακτηρίζονται από την αδυναμία τους αντισταθούν στον άκρατο και άκριτο λαϊκισμό και την δημαγωγία για μικροκομματικό όφελος. Αυτό που θα καταγράψει η ιστορία μετά το κλείσιμο αυτού του κύκλου θα είναι ότι πρόκειται για κόμματα και πολιτικά πρόσωπα που ήταν στο πολιτικό περιθώριο και έγιναν «νοματαίοι» επειδή διακρίθηκαν σε ένα τυχοδιωκτικό παιχνίδι πολιτικής αισχροκέρδειας. Και μάλιστα την ώρα που η χώρα χρειαζόταν υπευθυνότητα και γενναιότητα ανάληψης κόστους από τις πολιτικές δυνάμεις. Σε αυτή την πολιτική ρουλέτα, ας μην το ξεχνάμε, «τζόγαρε» το πρώτο κρίσιμο διάστημα για τη διαχείριση και εξέλιξη της κρίσης και η ΝΔ.

 

 

Βλέπετε εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες κάλπες;

 

 

Αυτό που κατά τη γνώμη μου είναι προφανές είναι ότι η χώρα χρειάζεται το συντομότερο μια πραγματικά προοδευτική αλλαγή πολιτικής πριν βρεθούμε ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα. Εμείς ακριβώς για αυτό πήραμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να μην μείνουμε παθητικοί θεατές στις εξελίξεις και να διεκδικήσουμε τον κρίσιμο πρωταγωνιστικό ρόλο. Γιατί αν στις επόμενες εκλογές -που ούτως ή άλλως δεν θα αργήσουν- η διακυβέρνηση του τόπου μείνει υπόθεση των δύο εταίρων της συντήρησης και του λαϊκισμού, το πρόβλημα της χώρας όχι μόνο δεν θα επιλυθεί αλλά θα ενταθεί.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.