Ειδησεογραφικό site

Έμπλεξαν οι γραμμές τους σε μυστικά και ψέματα – σε περιδίνηση η κυβέρνηση για Σκοπιανό, Ελληνοτουρκικά, Οικονομία

133

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για το αφήγημα που επικοινωνεί η κυβέρνηση το νέο έτος, περί «αυτοδύναμης» πλέον αντί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια όπως ισχυριζόταν μέχρι χθες, το τέλος της επιτροπείας, την ανάπτυξη και τις φοροαπαλλαγές που υπόσχεται ουσιαστικά έναν νέο παράδεισο για φέτος.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Η κυβέρνηση, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, έχει ήδη απομακρυνθεί αρκετά από τον βασικό κορμό της κοινωνίας και επιχειρεί να ψαρέψει σε θολά νερά, ρίχνοντας στην αρένα και αρκετές δόσεις απειλών κατά των μεγάλων ονομάτων που ευθύνονται για τα δεινά του τόπου. Η ανάγκη της κυβέρνησης να μιλά συνεχώς για μία χρονιά που η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα μνημόνια και η κρίση φεύγει, δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης απαισιοδοξίας που εμφανίζεται σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων.

Στο Μαξίμου πιστεύουν απόλυτα ότι μπορούν να φτάσουν στο 2019 και να επιλέξουν ένα από τα δύο σενάρια των διπλών εκλογών, είτε τον Ιούνιο με ευρωεκλογές είτε το φθινόπωρο μαζί με τις περιφερειακές. Το δεύτερο σενάριο είναι ο πρωταρχικός στόχος του πρωθυπουργού. Στην κυβέρνηση πιστεύουν, μάλιστα, ότι εάν προηγηθούν και οι ευρωεκλογές εκεί θα εκτονωθεί το κλίμα της όποιας αντίδρασης και μετά, με όλα τα αναπτυξιακά μέτρα και το καλό κλίμα που θα υπάρχει στην οικονομία και την Ελλάδα εκτός μνημονίων, τότε θα κερδίσουν εκ νέου και τις βουλευτικές εκλογές.

 

Δυστυχώς, κανένας ένοικος του Μαξίμου, διαχρονικά, δεν πίστευε ποτέ ότι θα χάσει εκλογές και βέβαια κανείς δεν κάνει πρόωρες εκλογές γνωρίζοντας ότι μπορεί να τις χάσει έστω και με μισή μονάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, ουδείς στο Μαξίμου σκέφτεται να κάνει εκλογές το 2018 αλλά υπάρχουν βασικά ορόσημα, παγίδες, που τοποθετούνται στο πρώτο εξάμηνο και μπορεί να φέρουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

 

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ

 

Η πρώτη παγίδα είναι οι πλειστηριασμοί. Η κυβέρνηση τρέμει τις εξελίξεις, όσο και αν προσπαθεί να τις ελέγξει. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν να τρέξουν οι πλειστηριασμοί τάχιστα και η κλεψύδρα αδειάζει.

Όσο κι αν μιλούν για «λαϊκές κατοικίες», κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν πρώτες κατοικίες ανυπεράσπιστων και χτυπημένων από την κρίση οικογενειών. Πρώτα πρώτα, τα ίδια τα τραπεζικά στελέχη ομολογούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι μπορεί να είναι το δυάρι στο Αιγάλεω προτεραιότητά τους αλλά δεν γίνεται και να το ελέγξουν πλήρως με τον χαμό που θα γίνει.

Η δεύτερη παγίδα που συνδέεται με την πρώτη είναι οι τράπεζες. Αν δεν γίνουν χιλιάδες πλειστηριασμοί και δεν τρέξει το πρόγραμμα αποφόρτισής τους, τότε θα πάνε «γυμνές» στα stress tests του Μαΐου και δεν θα αποφύγουν την απόφαση της ΕΚΤ για ανακεφαλαιοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά σίγουρα καταρρέει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι όλα πάνε καλά.

 

Τρίτη παγίδα στα τέλη Απριλίου με την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της Eurostat για το 2017. Εάν η χώρα βρεθεί εκτός προβλέψεων, πράγμα πιθανό όπως λένε οι οικονομολόγοι, τότε οι δανειστές θα απαιτήσουν, όπως έχουν κάνει κι άλλες φορές, αναθεώρηση των στοιχείων προυπολογισμού για το 2018 και δεν αποκλείεται να ζητήσουν να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα του 2019 που είναι κόψιμο συντάξεων, κατάργηση αφορολογήτου για τους φτωχούς κ.λπ.

 

Μία ακόμη παγίδα είναι το Σκοπιανό, καθώς πιθανοί άστοχοι χειρισμοί να δημιουργήσουν κρίση στη Βουλή. Η εκτίμηση σήμερα είναι ότι θα υπάρξει πολιτική αναταραχή την οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεπεράσει.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

 

Μέσα σε όλα αυτά άρχισαν ήδη από την πρώτη μέρα του νέου έτους να εφαρμόζονται και τα νέα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση:

 

1) Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους και η αντίστοιχη μείωση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών εκατομμυρίων μισθωτών και συνταξιούχων.

2) Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει έκπτωση, από τον φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου, του 10% του ποσού των δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του. Συνέπεια της κατάργησης της διάταξης αυτής θα είναι η περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2017.

 

3) Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.

4) Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

 

5) Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 30 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την 1η-1-2018, σε 30 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24%, καθώς, για τα συγκεκριμένα νησιά, καταργήθηκαν οι εκπτώσεις από 17%-30% στους συντελεστές υπολογισμού του ΦΠΑ.

 

6) Απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη.

7) Περικοπή κατά 50% των επιδομάτων θέρμανσης. Tα ποσά του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβουν με την μορφή επιδότησης εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018, θα είναι μειωμένα κατά 50% έως και 66,7%.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.