Ειδησεογραφικό site

Κοντονής ο Ιαβέρης των δικαστών, ο υπουργός που παριστάνει τον εισαγγελέα

93

Όταν ο Κοντονής δηλώνει ότι πέφτει από τα σύννεφα επειδή ακούει μια κριτική που δεν του αρέσει, αυτή για την ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση, που του έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, τότε η κριτική βρίσκει στόχο. Και ο στόχος δεν είναι η πολιτική, δεν είναι η εξουσία, δεν είναι ο συγκεκριμένος πολιτικός. Είναι η σκιά που ακολουθεί την κάθε πολιτική, την κάθε εξουσία και τον κάθε πολιτικό. Η σκιά του παρελθόντος. Ένα παρελθόν που δεν διέθετε η Αριστερά -κι αυτό ήταν και το μεγάλο της άλλοθι- και που με σθένος κατήγγειλε ως αντιπολίτευση. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι αυτό το παρελθόν, με τη σκιά του ή χωρίς, έχει το… μέλι της εξουσίας.

Της Στέλλας Νοβάκη

Είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πρόεδρος του ΣτΕ να καταγγέλλει κατηγορηματικά «ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από τον υπουργό» επειδή ο κ. Σταύρος Κοντονής άσκησε κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου για το «πόθεν έσχες» των δικαστικών λειτουργών. Την ίδια κριτική είχε ασκήσει στη Δικαιοσύνη ο κ. Κοντονής και για το θέμα της απόφασης για την Ηριάννα, την οποία χαρακτήρισε περίεργη. Μπορεί μέχρι στιγμής να είχαμε ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης – δικαστών, όμως «live» αντιπαράθεση είχαμε για πρώτη φορά στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων.

Εδώ και πολύ καιρό ο υπουργός Δικαιοσύνης, λόγω των πολιτικών εξελίξεων ή λόγω των πιέσεων που δέχεται ενδεχομένως ή λόγω της πολιτικής που αναγκάζεται η κυβέρνηση να ακολουθήσει, αν και άλλα είχε υποσχεθεί, έχει μπει στη διαδικασία προκειμένου να υπερασπιστεί την κυβερνητική μνημονιακή γραμμή να αντιπολιτεύεται τους δικαστές και να τους αντιμετωπίζει με πολιτικά κριτήρια.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Το παρελθόν της σύγκρουσης υπουργού – δικαστών, ακόμη και σε πολιτικώς φορτισμένες υποθέσεις, εξηγεί και την έκρηξη του κ. Κοντονή κατά του προέδρου του ΣτΕ, με τον οποίο ο υπουργός εξακολουθεί να έχει «εμφύλιο».

Παρασυρόμενος σε μια «θεσμική εκτροπή» ο κ. Κοντονής βρίσκεται απέναντι στους δικαστές την ώρα που επίκειται η έκδοση δικαστικών αποφάσεων και συγκεκριμένα της απόφασης για το «πόθεν έσχες» των δικαστών και κουνάει αυστηρά το δάχτυλο ενώ ταυτόχρονα υποδεικνύει και συγκεκριμένη μεθόδευση απόφασης που πρέπει να ληφθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» να είναι αποτελεσματικός. «Σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” να είναι το ίδιο για οποιονδήποτε πολίτη. Γι’ αυτό κρίναμε ως απαραίτητη και τη δήλωση των μετρητών και πολύτιμων ειδών», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε ότι το μέτρο αυτό βοηθάει στη θωράκιση των θεσμών και τη διαφάνεια, καθώς και ότι απαντά σε εύλογα και πάγια αιτήματα της κοινωνίας. «Πέφτουμε από τα σύννεφα όταν ακούμε για ωμές παρεμβάσεις», είπε.

Ο κ. Κοντονής είναι υποχρεωμένος να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική, η οποία κοντράρεται τα τελευταία χρόνια με τη Δικαιοσύνη, που επιμένει να κρίνει ως αντισυνταγματικές αποφάσεις, κυρίως αντιμνημονιακές, για τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση είναι «δεσμευμένη» στους δανειστές παρά το γεγονός ότι με μένος είχε καταγγείλει ως αντιπολίτευση.

Στην περίπτωση της κόντρας Σακελλαρίου – Κοντονή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σακελλαρίου -θυμίζουμε ότι είναι εκλεκτός της κυβέρνησης Τσίπρα- με την κριτική του ώθησε στα άκρα τον κ. Κοντονή, ο οποίος φυσικά και… αντέδρασε ανάλογα.

Είναι περίεργη όμως η ευθιξία που παρουσιάζει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο κ. Κοντονής που εμφανίζεται ξαφνικά να κόπτεται για τη φοροδοτική ισότητα δικαστών και πολιτών. Άλλωστε, είναι κάτι που πρώτα θα πρέπει να αναζητήσει στους κόλπους της πολιτικής και στη φοροδοτική ισότητα μεταξύ πολιτικών και πολιτών.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Πολλοί επιμένουν ότι η κόντρα οφείλεται στο γεγονός ότι η Δικαιοσύνη ανθίσταται στην προσπάθεια ελέγχου είτε μέσω των διορισμών τους είτε μέσω των οικονομικών τους από την κυβέρνηση. Όμως η κόντρα κυβέρνησης – Δικαιοσύνης μαίνεται όχι μόνο εξαιτίας του συγκρουσιακού παρελθόντος αλλά και για όσα έχουν μπροστά τους να βρουν οι κυβερνώντες σχετικά με κρίσιμες αποφάσεις για πολιτικά «σκοτεινά» θέματα που αναμένεται να λάβει η Δικαιοσύνη.

Η Δικαιοσύνη θα κληθεί άμεσα να πάρει αποφάσεις και για άλλες μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Όπως π.χ. θα εξετάσει ενστάσεις περί της νομιμότητας των περικοπών των συντάξεων ή προσφυγές για τη ΔΕΗ ή για το θέμα του ΟΑΣΘ που φαίνεται ότι έχει πάρει διαστάσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προβλέψει όταν παρέδιδε τον οργανισμό στον Στέλιο Παππά.

Η δημόσια κριτική τόσο για τη Δικαιοσύνη όσο και για την πολιτική πρέπει να αποτελεί τη βάση της δημοκρατικής διαδικασίας που απαιτεί η ανάγκη για έλεγχο κάθε μορφής εξουσίας. Σαφώς η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη αλλά όχι ανεξέλεγκτη. Το ίδιο ισχύει όμως και για την πολιτική, κάτι που μάλλον διαφεύγει στον κ. Κοντονή.

Άραγε, η κ. Θάνου που αυτό τον καιρό προσφέρει τις νομικές της υπηρεσίες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ποια άποψη έχει για όλα αυτά;

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.