Ειδησεογραφικό site

«Κόλαφος» η εισαγγελέας για τη Μάνδρα

37

«Κόλαφο» για τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, τους αρμόδιους των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων, την δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας κ.ά, αποτελεί η εισαγγελική διάταξη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, το 2017, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 25 άτομα.

Μέσα σε 66 σελίδες, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η οποία διενήργησε τη σχετική έρευνα και άσκησε ποινικές διώξεις για την υπόθεση, περιγράφει καρέ-καρέ τι (δεν) έπραξαν οι αρμόδιοι, ώστε το συγκεκριμένο γεγονός να μην είχε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως η εισαγγελέας επισημαίνει στη διάταξή της ότι «ο χαρακτηρισμός του φαινομένου», δηλαδή των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν τη Δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου του 2017, «ως θεομηνία, δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων».
Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχη επισήμανση είχαν κάνει στη διάταξή τους και οι εισαγγελείς που είχαν ερευνήσει την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική με τους 100 νεκρούς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, ακόμη και αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κατέστησαν στην εξέλιξή της καταστροφική, είναι βέβαιο ότι η ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα.

Η εισαγγελέας αφιερώνει πολλές σελίδες στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από την πλευρά της Περιφέρειας και περιγράφει ένα απίστευτο σκηνικό γραφειοκρατίας και ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του Δασαρχείου Αιγάλεω, με αντικείμενο αντιπλημμυρικά έργα, που όμως δεν έγιναν ποτέ! Μάλιστα, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, η κυρία Δούρου έστειλε αίτημα προς το αρμόδιο Δασαρχείο να συντάξει έκθεση για τον χαρακτήρα περιοχής που επρόκειτο να κατασκευαστεί αντιπλημμυρικό έργο, τρεις μήνες μετά την φονική πλημμύρα.
Αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στη διάταξή της: «Η Περιφέρεια Αττικής όφειλε (…) να υποβάλλει σχετικό αίτημα, με όλα τα απαιτούμενα για την απόδειξη του δικαιώματος της ιδιοκτησίας έγγραφα και διαγράμματα, για σύνταξη της έκθεσης του οικείου Δασαρχείου περί ύπαρξης ή μη δικαιωμάτων του Δημοσίου, στην απαλλοτριωμένη έκταση, οπότε και το Δασαρχείο όφειλε το αργότερο εντός 60 ημερών να προβεί στην έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού της έκτασης επέμβασης του επίμαχου έργου, ως προς το δασικό ή μη χαρακτήρα της…».

Πλην όμως, όπως σημειώνει η εισαγγελέας, «τέτοιο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής για σύνταξη της έκθεσης αυτής περιήλθε στο Δασαρχείο την 13/2/2018 ήτοι μετά την εκδήλωση της πλημμύρας στις 15/11/2017».

Στο έγγραφό της, η εισαγγελέας κάνει λόγο για πλήρη ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή, αναλύοντας λεπτομερώς τις πράξεις και τις παραλείψεις της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων και των Δασαρχείων της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει στη διάταξή της: «Συνοψίζοντας, στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλλίας – Νέας Περάμου – Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας»

Τα σχόλια είναι κλειστά.