Ειδησεογραφικό site

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξω ηγέτης και μέσα… επισκέπτης

98

Από σπίτι σε σπίτι πάνε οι συμπέθεροι μπας και καταφέρουν να σμίξουν οι ίδιοι, μιας και τα παιδιά τους δεν λένε με τίποτα να τα βρούνε. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης ως ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ μίλησαν στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ αφήνοντας ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα της συνεργασίας. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπέδωσε την επίσκεψη και πήγε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δίνοντας έμφαση στις διακομματικές συναινέσεις. Είναι ο μόνος πρόεδρος της ΝΔ που συμμετέχει στις διεργασίες του «παραδοσιακού του αντιπάλου» και ο μόνος αρχηγός κόμματος που χαιρετίζει εκδήλωση πολύ μικρότερου κόμματος.

Του Δ. Γιανακόπουλου

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί το προβάδισμα των 10 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ερώτημα που τίθεται αυθορμήτως από βουλευτές και παλαιά στελέχη είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει προεκλογικά τις μετεκλογικές διαθέσεις του. Γιατί δεν κρατά αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και τον οποιοδήποτε πολιτικό φορέα όταν η συντριπτική πλειονότητα των Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων αποδεδειγμένα δεν δέχεται τέτοια ανοίγματα.

Οι απολιτίκ συνεργάτες εισηγούνται στον πρόεδρο της ΝΔ τέτοιες επαφές διαγράφοντας τα εκλογικά αποτελέσματα του 2015. Τότε που η ΝΔ πλήρωσε δύο φορές σε διάστημα εννέα μηνών όχι μόνο την άκρατη υποσχεσιολογία του Αλ. Τσίπρα αλλά και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, για την οποία έως σήμερα μιλά με τα χειρότερα. Τα «παιδιά» (οι ψηφοφόροι) αρνούνται να ταιριάξουν. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι φτωχοσυμπέθερος σ’ αυτή τη σχέση δεν είναι η Γεννηματά λόγω της πενιχρής δυναμικής του ΠΑΣΟΚ αλλά ο Μητσοτάκης που θέλει να συνεργαστεί με το δήθεν εκσυγχρονιστικό (Σημιτικό) ρεύμα χωρίς καν να έχει εκφραστεί ο λαός επ’ αυτού!  

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Οι παλινωδίες και οι αλλαγές στρατηγικής συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα από πλευράς ηγεσίας της ΝΔ. Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ζητούσε συνεχώς εκλογές. Κι όσο της ζητούσε, τόσο διαψεύδονταν οι προβλέψεις και οι προσδοκίες που καλλιεργούσε.

Πλέον στην τελευταία του συνέντευξη στο Bloomberg μιλά για «διακριτική πιθανότητα» να γίνουν εντός του 2018 και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να τις προκαλέσει ο ίδιος αφού ο πρωθυπουργός και ο συγκυβερνήτης Καμμένος ανοίγουν το ένα μετά το άλλο τα μέτωπα χωρίς να τα κλείνουν. Έχει χαμηλώσει τους τόνους, περιοδεύει, αφουγκράζεται τους πολίτες ωστόσο προβάλλει μόνο το μοντέλο διακυβέρνησης που έχει στο μυαλό του (σ.σ. ευρεία εξάπλωση της επιχειρηματικότητας) χωρίς την παραμικρή βελτιωτική πρόταση για την καθημερινότητα. Διαθέτει σχέδιο με σοβαρές περγαμηνές και πραγματική μεταρρυθμιστική χροιά παρά ταύτα ο χρόνος απόδοσης των όσων ευαγγελίζεται εντοπίζεται σε βάθος 2ετίας και βάλε.

Τόσο ιδανικά είναι όλα; Μόνο το 2019 είναι προγραμματισμένες 4 εκλογικές αναμετρήσεις (αυτοδιοικητικές πρώτου και δευτέρου βαθμού, ευρωεκλογές και εθνικές) ενώ το 2020 θα γίνουν οι προεδρικές. Αν για οποιονδήποτε λόγο επαναληφθούν οι εθνικές, τότε οι επόμενες θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική. Τόσο σίγουρος είναι ότι θα «κουμπώσει» το κυβερνητικό του πρόγραμμα με τις προδιαγραφόμενες συνεχείς πολιτικές ανωμαλίες; Επί τούτου αμφιβάλλουν πολλοί βουλευτές του, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας εξέφραζαν τη δυσφορία τους και για την τακτική του προέδρου τους απέναντι στους ταξιτζήδες. Ο κατεξοχήν λαϊκοδεξιός Θύμιος Λυμπερόπουλος αποθεώνει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης (σ.σ. προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) ενέταξε στο σχετικό νομοσχέδιο όλες τις δικλείδες προστασίας για τους επαγγελματίες οδηγούς και ιδιοκτήτες.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Κι ενώ μέσα ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, έξω τα πάει πολύ καλύτερα. Τούτο φάνηκε άλλωστε στην πρόσφατη ομιλία του στην ομογένεια της Νέας Υόρκης, με την οποία η οικογένεια Μητσοτάκη παραδοσιακά διατηρεί στέρεους και ακλόνητους δεσμούς. Εκεί φέρθηκε ως πραγματικός ηγέτης ζητώντας από τους Τούρκους να γυρίσουν πίσω τους 2 άδικα φυλακισμένους Έλληνες στρατιωτικούς.

«Ζητώ ξανά από την Τουρκία να απελευθερώσουν το συντομότερο δυνατό τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Εάν θέλουμε να επικεντρωθούμε στις σχέσεις καλής γειτονίας, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν εμπλεκόμαστε σε ενέργειες που πυροδοτούν ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Εάν θέλουμε να αναβαθμίσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει τις ενέργειες που υπονομεύουν τις καλές σχέσεις γειτονίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα σύντομα θα αλλάξει, προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρξει ενότητα. Όπως σημείωσε, η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα γίνεται πιο τοξική για το δικό του γούστο, καθώς φαίνεται πως μπαίνει μπροστά το προσωπικό συμφέρον από το εθνικό, κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν είναι υγιές για την πατρίδα.

«Έχω ένα μήνυμα τόσο για τους μεγαλύτερους της ομογένειας όσο και για τους νεότερους Έλληνες της Διασποράς: Η Ελλάδα πρόκειται να αλλάξει. Όλοι ξέρετε τι έχει συμβεί τα τελευταία οχτώ χρόνια στην Ελλάδα. Δεν είναι πάντα χρήσιμο να μιλάμε για το παρελθόν, τις αιτίες της κρίσης. Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κρίση που άρχισε το 2010 δεν ήταν απαραίτητη. Το 2014 φτάσαμε πολύ κοντά στη έξοδο από την κρίση, η Ελλάδα είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά, η αισιοδοξία είχε επανέλθει στην επιχειρηματική κοινότητα, πολλοί επενδυτές έβλεπαν με ενδιαφέρον τη χώρα» υποστήριξε, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας πως δυστυχώς πολλοί Έλληνες πολίτες έκαναν την επιλογή να φέρουν στην κυβέρνηση τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο

Τα σχόλια είναι κλειστά.