Ειδησεογραφικό site

Κυριάκος: «Αν έχετε άντερα κάντε εξεταστική», Διμέτωπος από ΝΔ για ΝOOR 1 και «παράλληλο νόμισμα»

108

«Αν έχετε άντερα καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου ή πρόταση για προανακριτική. Καταθέστε τη τώρα» έλεγε ωρυόμενος στις αρχές της εβδομάδας ο Π. Καμμένος απευθυνόμενος στη ΝΔ σχετικά με την άμεση εμπλοκή του στο Noor  1 και τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη έμπορο ναρκωτικών. «Τώρα θα φάνει ποιος έχει τα… άντερα» απάντησε λίγα 24ωρα αργότερα σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτοντας πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την οποία ωστόσο έσπευσε να απαξιώσει αμέσως το Μαξίμου με τον Αλ. Τσίπρα να χαρακτηρίζει «δευτερεύουσας σημασίας» τα… καμώματα του κυβερνητικού του εταίρου.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Παράλληλα προανήγγειλε μία ακόμη πρόταση για Εξεταστική σχετικά με τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015 και αποκαλύπτονται τώρα από τον Αμερικανοκορεάτη σύμβουλο του Ευκλ. Τσακαλώτου , Γκλεν Κιμ. Ενός μυστηριώδους προσώπου για τον ρόλο του οποίου 11 φορές είχε προσκληθεί στη Βουλή να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομικών αλλά πέραν μιας έγγραφης γενικόλογης αναφοράς δεν θέλησε να… επεκταθεί .

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει στους συνομιλητές του ότι «το καλοκαίρι θα είναι πολύ θερμό» προαναγγέλλοντας εξελίξεις στα δύο μέτωπα της «αντιθεσμικής συμπεριφοράς» του υπουργού Άμυνας και του «παράλληλου νομίσματος» που σχεδίαζε να εφαρμόσει η κυβέρνηση το καλοκαίρι των capital controls, του δημοψηφίσματος και του 3ου Μνημονίου. Στόχος του είναι να βάλει κατευθείαν στο κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό γι’ αυτό άλλωστε εμπλέκει προσωπικώς τον κ. Τσίπρα στις μείζονες υποθέσεις.

 

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Αναφορικά με τα 12 τηλεφωνήματα του αρχηγού των ΑΝΕΛ στον καταδικασθέντα Μ. Γιαννουσάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε τρία ερωτήματα στον κ. Τσίπρα χωρίς να λάβει απαντήσεις:

1) Είχε προηγούμενη ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για την επαφή του με τον ισοβίτη;

2) Είχε την έγκρισή του για να το πράξει;

3) Είχε ή έχει πλέον γνώση του τι ειπώθηκε μεταξύ τους;

Εκείνο που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η πρωθυπουργική άρνηση στη συγκεκριμένη Εξεταστική την οποία κατ’ ουσίαν ζήτησε ο κ. Καμμένος. Κι εδώ, όπως εκτιμούν από τη ΝΔ, φαίνεται πως υπάρχουν άλλα ζητήματα. Μήπως ο Γιαννουσάκης μιλούσε με παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ή εντεταλμένους αυτών; Μήπως το ενδιαφέρον του Μαξίμου δεν εξαντλείται στην κάλυψη του … συγκυβερνήτη, αλλά ανησυχεί για επικείμενες αποκαλύψεις;

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

 

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στην ηγεσία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για τη σύσταση Εξεταστικής που θα φώτιζε τα αίτια της παρ’ ολίγον ακραίας χρεοκοπίας του 2015. Οι πρόσφατες αναφορές του Νοτιοκορεάτη συμβούλου περί σχεδίου εφαρμογής «παράλληλου νομίσματος» σε συνέχεια των όσων είχε πει το 2016 ο έτερος σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη , καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ περί «εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος» και εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση που η Ελλάδα «δεν ενέδιδε στις απαιτήσεις των δανειστών», αποτελούν ικανά στοιχεία για τη ΝΔ προκειμένου να αναζητηθούν «πολιτικές και ποινικές ευθύνες». Και τούτο διότι αυτά τα σενάρια επέφεραν στην ουσία το 3ο Μνημόνιο και επακόλουθα το 4ο με αποτέλεσμα η οικονομία να επιβαρυνθεί «με επιπλέον 100 δις ευρώ αχρείαστα δάνεια», όπως άλλωστε προσφάτως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ.

 

ΒΑΡΥ ΣΚΟΡ

 

Με ικανοποίηση, επίσης, αντιμετωπίζουν στη ΝΔ τα όσα συνέβησαν στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα. Όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδόμησε πλήρως την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, επικαλούμενος λόγια του ίδιου του κ. Τσίπρα, ο οποίος όριζε τους στόχους της οικονομικής του πολιτικής.

Πετυχημένη θεωρούν και την ατάκα «Πραγματικότητα – Τσίπρας: 5-0», την οποία ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε για να θυμίσει στον πολιτικό του αντίπαλο την αποτυχία του σε 5 βασικούς στόχους: Πρώτον, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Η αξιολόγηση έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση και επιπρόσθετα, μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ. Δεύτερον, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚ που ποτέ δεν συνέβη. Τρίτον, τη δήθεν επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους αφού η κυβέρνηση «δεν πήρε τίποτα χειροπιαστό παρά μόνο επανάληψη των δεσμεύσεων του Νοεμβρίου 2012». Τέταρτον, την αδυναμία για ανάπτυξη στο 2,7% αφού το σχετικό μέγεθος δεν φαίνεται να οδηγείται σε ποσοστό άνω του 1,5%. Και πέμπτο, τα όσα έλεγε περί μείωσης των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5 για το 2019 και σε 2% για το 2020. «Αντί για μείωση, ο κ. Τσίπρας τελικώς δεσμεύτηκε για πλεόνασμα 3,5% και για το ’21 και για το ‘22» σημειώνουν με έμφαση από την Πειραιώς.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.