Ειδησεογραφικό site

Πώς θα αποφύγετε… τις κατασχέσεις λογαριασμών – 4«παράθυρα» πέραν του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ…

541

Πληθαίνουν καθημερινά οι… απροειδοποίητες επιθέσεις της Εφορίας σε λογαριασμούς μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθεροεπαγγελματιών με ισχνές καταθέσεις. Εν όψει μάλιστα της 31ης Ιουλίου, ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου, αλλά και της επικείμενης υποχρέωσης για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, χιλιάδες φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο αναζητούν τρόπους ώστε να αποφύγουν την κατάσχεση στα υπόλοιπα των λογαριασμών τους αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα ασφαλιστικά ταμεία εφαρμόζουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες, συστήματα αυτόματης αφαίρεσης των χρημάτων των οφειλετών.

Του Δ. Γιαννακόπουλου 

Κι ενώ μέχρι πέρυσι, οι οφειλέτες – κάτοχοι λογαριασμών είχαν περιθώρια 1-2 ημερών ή έστω μερικών ωρών για να προλάβουν να «τραβήξουν» τα χρήματα τους, φέτος δεν τα βλέπουν καν στους λογαριασμούς τους αν έχει εκδοθεί εντολή παρακράτησης από την οικεία ΔΟΥ. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη δύο – τρία μικρά «παραθυράκια», πέραν του αιτήματος για το ακατάσχετο έως του ποσού των 1.250 ευρώ.

Αρκετοί είναι εκείνοι που δηλώνουν λογαριασμό τρίτου προσώπου για τη μισθοδοσία τους ή τις συναλλαγές τους, όπως του ή της συζύγου, υπογράφοντας ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ τους, αμφιβόλου πάντως δικαστικής εγκυρότητας καθώς σε περίπτωση διάρρηξης των σχέσεών τους δεν μπορούν να απαιτήσουν από τους δικαιούχους των λογαριασμών επιστροφή των ποσών. Ασφαλέστερος θεωρείται ο λογαριασμός στο όνομα ανηλίκων και νηπίων ο οποίος ωστόσο χρησιμοποιείται κυρίως σε ιδιωτικές συναλλαγές καθώς το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας απαιτούν ταυτοπροσωπία του συναλλασσόμενου με τον δικαιούχο του λογαριασμού.

Το δεύτερο τέχνασμα που χρησιμοποιείται, κυρίως από εταιρείες με τραπεζική δραστηριότητα στο εξωτερικό, είναι η καταβολή μισθοδοσίας με ονομαστικά εμβάσματα ή η έκδοση «τραπεζικών επιταγών ημέρας», τραπεζογραμμάτια τα οποία οι εργαζόμενοι εξαργυρώνουν απευθείας στα γκισέ των καταστημάτων εισπράττοντας απευθείας ή σταδιακά (σ.σ. αν πρόκειται για ποσά άνω των 840 ευρώ) τα χρήματά τους. Το τρίτο αφορά στη μεταφορά της μισθοδοσίας τους σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών του εξωτερικού και δη των γειτονικών βαλκανικών κρατών (σ.σ. κυρίως Βουλγαρία) ή της Κύπρου, χώρες – πλήρη μέλη της Ευρωζώνης. Έτσι γλιτώνουν τους μισθούς τους ενώ αποφεύγουν και τα capital controls.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ TAXISNET

Το πιο ισχυρό «όπλο» σε κάθε περίπτωση για τους οφειλέτες είναι να δηλώσουν ως ακατάσχετο στον taxisnet τον λογαριασμό τους για την προστασία έως 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης μπορούν να επιβληθούν στις εξής περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Σε περίπτωση κατά την οποία επιλέγεται να ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου, η Φορολογική Διοίκηση πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης πρέπει να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση με την οποία του υπενθυμίζει την υποχρέωση καταβολής της οφειλής και των συσσωρευμένων τόκων υπερημερίας και προστίμων και του δίνει χρονικό περιθώριο 30 ημερών για την ολοσχερή εξόφληση του χρέους ή την υπαγωγή του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Η κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, δηλαδή η κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ., γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

Το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ. Δηλαδή, η Φορολογική Διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.