Ειδησεογραφικό site

Κερδίζουν πολιτικό χρόνο

37

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Δικαίως πανηγυρίζει η  Κυβέρνηση για την ημιτελή συμφωνία του Εurogroup γιατί κατάφερε να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Σε βάρος της οικονομίας και των φορολογούμενων η Κυβέρνηση πέτυχε παράταση  της παραμονής της στην εξουσία. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν επιτυχία ότι συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο  θα κινηθεί η συμφωνία, αλλά τα κενά είναι πολλά. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις  αντικρουόμενες δηλώσεις και ανακοινώσεις καθώς η κάθε πλευρά «διαβάζει» το αποτέλεσμα του  Εurogroup από τη δική της οπτική.

Μπορεί η Κυβέρνηση  να θεωρεί επιτυχία ότι συμφωνήθηκε η λήψη  αντίμετρων αλλά προς το παρόν αυτό που ξέρουμε είναι ότι στο τραπέζι  των διαπραγματεύσεων  είναι και πάλι το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Πριν καν εφαρμοστεί πλήρως ο Νόμος Κατρούγκαλου το συνταξιοδοτικό ανοίγει και πάλι. Τι είδους μέτρα θα επιβληθούν λίγο πολύ το ξέρουμε, αλλά για παράδειγμα το πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητο θα το μάθουμε αφού έρθουν τα κλιμάκια της Τρόικας ερευνήσουν τα στοιχεία, μιλήσουν με την ελληνική πλευρά κλπ

Το πόσο θα διαρκέσει η  διαδικασία της διαπραγμάτευσης είναι άγνωστο. Η Citigroup σε χθεσινό της σημείωμα υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να εκταμιευτεί δόση  προς την Ελλάδα πριν τον Ιούνιο 2017. Το ΔΝΤ που παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα, αντιμετωπίζει την ελληνική κυβέρνηση με μεγάλη καχυποψία. Οπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ,   το ΔΝΤ θα στείλει εκπρόσωπο του προκειμένου να παρακολουθεί την έκδοση των στοιχείων για την ελληνική οικονομία.

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί  να συμφωνηθούν τα μέτρα και να ψηφιστούν; Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι για συμφωνία στο Εurogroup της 20ης Μαρτίου, ενώ άλλοι θεωρούν  πιο πιθανή μια συμφωνία στο Εurogroup της 7ης Απριλίου.   Αν δεν κλείσουμε την αξιολόγηση ως τότε, μετά έρχεται  το Πάσχα και η πρόβλεψη της Citigroup φαντάζει πλέον ρεαλιστική. Ακόμη όμως και με το πιο αισιόδοξο σενάριο -τουλάχιστον- το πρώτο τρίμηνο χάθηκε για την οικονομία. Κέρδισε όμως πολιτικό χρόνο η Κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε μια ευκαιρία να «γιορτάσουμε την έξοδο από την κρίση» όπως  είπε  και ο υπουργός μας Χρ. Σπίρτζης.

Αναδημοσίευση από το protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.