Ειδησεογραφικό site

Κεντροαριστερά: Περιμένοντας τον Αλιβιζάτο – Ο συντ/λόγος είχε επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους

84

Ένα καλοκαίρι διαβουλεύσεων και ζυμώσεων θα περάσουν τα στελέχη της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να καταλήξουν στον οδικό χάρτη των διαδικασιών που θα οδηγήσει στην εκλογή ηγεσίας, αλλά και στο ιδρυτικό συνέδριο για τη δημιουργία του νέου φορέα.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει αναλάβει ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος θα εγγυηθεί με το κύρος του το αδιάβλητο της διαδικασίας μετεξέλιξης της παράταξης.

Το τελευταίο διάστημα ο γνωστός συνταγματολόγος είχε σειρά επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους, όπου καταγράφει τις προτάσεις, τις διαφωνίες, αλλά και τις συμφωνίες, προκειμένου να καταλήξει σε μία πρόταση για τη διεξαγωγή των διαδικασιών, ενώ έχει θέσει ως στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες προς το νέο φορέα.

Συναντήθηκε με τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Απόστολο Πόντα, με αντιπροσωπεία των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», καθώς και με στελέχη του χώρου. Μεταξύ άλλων βρέθηκε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιάννη Μανιάτη, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Σπύρο Λυκούδη, ενώ εκκρεμεί συνάντησή του με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη από την «Ώρα Αποφάσεων», αλλά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

Μετά τον πρώτο κύκλο συναντήσεων, ο κ. Αλιβιζάτος αναμένεται ανακοινώσει έως το τέλος του μήνα τα μέλη της Επιτροπής που θα τον πλαισιώνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες προκειμένου να συμμετέχουν προσωπικότητες κύρους, ενώ θα υπάρξουν και πρόσωπα που θα υποδείξουν οι επικεφαλής των φορέων που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ωστόσο, για την επιτυχία του σχεδιαζόμενου εγχειρήματος θα πρέπει προηγουμένως να ξεπεραστεί ο σκόπελος που έχει να κάνει με το υπό διαμόρφωση κόμμα, εάν, δηλαδή, ο νέος φορέας που θα συγκροτηθεί με το ιδρυτικό συνέδριο, θα είναι ενιαίος, πολυτασικός ή πολυκομματικός.

Στην περίπτωση που επιλεγεί το ενιαίο σχήμα, αυτό σημαίνει ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να προχωρήσουν στην αυτοδιάλυσή τους, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα διατηρήσουν την αυτονομία τους, συμμετέχοντας στον νέο φορέα, ως συνιστώσες.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει χωρίσει το χώρο της Κεντροαριστεράς σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με την κάθε πλευρά να προβάλλει τα δικά της επιχειρήματα.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σαφές στίγμα ως προς το τι θα αποφασίσουν τα οργανωμένα µέλη του κόμματος, που αποτελεί τον βασικό κορµό της ∆Η.ΣΥ., στο ερώτηµα εάν επιθυµούν ή όχι την «αυτοδιάλυση» του κόμματος ή την «αυτόνοµη» παρουσία του στο ευρύτερο σχήµα της ∆ηµοκρατικής Συμπαράταξης.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις φωνές που αντιδρούν στην αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και σε εκείνες που ζητούν υπερβάσεις και νέο σχήμα.

Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι δεν έχει δικαιοδοσία να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ και παραπέμπει την απόφαση στο εσωτερικό του κόμματος, μέσω εσωτερικού δημοψηφίσματος που πιθανότατα θα διεξαχθεί στο έκτακτο συνέδριο, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά φέρεται να δέχεται από συνεργάτες της εισηγήσεις για τη διπλή κάλπη που προτείνεται, προκειμένου να αποφασίσει η βάση όλης της Κεντροαριστεράς.

ΚΙΔΗΣΟ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ

Από την πλευρά του το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου έχει ήδη αποφασίσει ότι το κόμμα του θα ενταχθεί αυτόνομο στον νέο πολυκομματικό φορέα, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΔΕΜ.

Στον αντίποδα, υπέρ του ενιαίου φορέα έχουν ταχθεί, μέχρι στιγμής, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, η Εύα Καϊλή, ο Γιάννης Μανιάτης, που πιστεύουν ότι μόνο με νέο σχήμα θα καταστεί εφικτή η συμπόρευση με άλλες δυνάμεις εκτός ΔΗΣΥ, όπως το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων.

Η πλευρά της ΔΗΜΑΡ έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση, στην περίπτωση που η εκλογή ηγεσίας προηγηθεί του ιδρυτικού συνεδρίου. Σύμφωνα με αυτή, προτείνει να στηθεί διπλή κάλπη και παράλληλα με την εκλογή ηγεσίας, τα μέλη και οι φίλοι της Κεντροαριστεράς να ψηφίζουν για τα χαρακτηριστικά και τη μορφή του νέου φορέα.

Ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος ζητά δημοψήφισμα για τη μορφή του νέου φορέα.

ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Νέο και ενιαίο φορέα θέλουν ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον τελευταίο να υπενθυμίζει, σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του, την ομόφωνη απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, για τη συγκρότηση ενός νέου σχήματος στο προοδευτικό Κέντρο που έχει σαφή αξιακά και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Υπέρ της δημιουργίας νέου φορέα με διάλυση των υφισταμένων τάσσονται, επίσης, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδη και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές του Λυκούδη.

Σημειωτέον, ότι η μορφή του φορέα αποτελεί για την Ώρα Αποφάσεων έναν από τους όρους συμμετοχής της στο εγχείρημα.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Νέος και ενιαίος φορέας είναι το δόγμα που ακολουθεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, με τα στελέχη του κόμματος να τονίζουν ότι για το Κίνημα έχει βαρύνουσα σημασία αν στο νέο σχήμα, κόμματα και κινήσεις θα διατηρήσουν την αυτονομία τους ή θα ενταχθούν σε έναν νέο φορέα.

Μάλιστα, επιτελικά στελέχη της Σεβαστουπόλεως παραπέμπουν στα όσα είχε πει ο Σταύρος Θεοδωράκης στη ΔΕΘ, όταν είχε δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει την αυτονομία του Ποταμιού, μόνο αν δημιουργηθεί κάτι πραγματικά καινούργιο.

Τη δύσκολη αυτή εξίσωση καλούνται, πλέον, να λύσουν όλοι οι φορείς και οι πρωταγωνιστές του χώρου, ενώ το ερώτημα που τίθενται από πολλές πλευρές είναι τι θα συμβεί αν τα κόμματα/κινήσεις καταλήξουν σε αποκλίνουσες προτάσεις ως προς την μορφή του φορέα. Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, ο ρόλος του Νίκου Αλιβιζάτου θεωρείται κρίσιμος, καθώς είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές, στην περίπτωση που οι αρμοδιότητές του δεν περιοριστούν στην επίβλεψη και μόνον της ψηφοφορίας.

Η τελική απάντηση που θα δοθεί στο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα θα κρίνει εν πολλοίς και τη μάχη των υποψηφίων αρχηγών, αφού θα πρέπει να γνωρίζουν ποιου κόμματος θα ηγηθούν: Της ΔΗΣΥ ή ενός νέου κόμματος.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.